JulianB
Well-known member
Bij dezen.Het enige wat ik zeg is dat kinderen tot een jaar of drie hun emoties nog niet zelf kunnen reguleren.
Door te troosten biedt je veiligheid, wat resulteert in een kindje met een gezond ontwikkeld zenuwstelsel. Door te corrigeren zorg je dat het kind sterke waarden ontwikkeld, zoals: respect en dankbaarheid.
Ik vind het jammer dat er in deze tijd nog steeds mensen zijn die geloven dat je een kind moet laten huilen. Dat idee is echt compleet achterhaald als je weet dat ze afhankelijk zijn voor regulatie door een ouder/verzorger. Ja - het kind stopt uiteindelijk met huilen. Het zenuwstelsel heeft deze ervaring moeten opslaan (stress), er is daarnaast een klein stukje schade aangebracht aan de band tussen kind en verzorgers - en het kind zal zich misschien een volgende keer niet uiten. Dit is een cumulatief verhaal. 1x zal waarschijnlijk beperkt invloed hebben. Maar laat een kind eens structureel in slaap huilen en hier ontstaat een serieus trauma.
Trek het als gedachtenexperiment eens door: een voorbeeld hiervan is het door Gideon (in een poging on topic te blijven) aangekaarte SRM/SRA. Een dergelijk extreem gevoel van onveiligheid kan zorgen voor dissociatie en uiteraard ernstige gedragsproblemen op latere leeftijd. Zeker als dit, en dit is helaas vaak het geval, misbruikt plaatsvind door ouders en/of gefaciliteerd wordt door de volwassenen die jou zouden moeten begeleiden.
En draai het eens om vanuit deze extreme ellende. Hoe zou het zijn als je dit voor de volle 99% perfect kan doen? Ouders zijn er beiden voor het kind. De moeder heeft de primaire, dominante voedende en verzorgende rol hierin. Hoe mooi is het dat je haar als vader kunt ondersteunen en samen je kind het grootste geschenk kunt geven dat er op aarde te geven is... Liefde.
Het kind hoeft op latere leeftijd niet te vluchten in alcohol, eten, seks etc. etc., (behoudens uiteraard andere gebeurtenissen die de noodzaak tot verdoven aanwakkeren).
Goed verhaal, maar moet deze discussie niet gewoon een eigen topic hebben het staat er nu ook zo verloren tussen en dat is eigenlijk zonde.
Het komt voort uit een discussie naar aanleiding van de 4 (!) maanden vaderschapsverlof van Pepijn van Houwelingen in het FvD topic.
De reden dat ik het plaats in de categorie gezondheid is dat als de opvoeding goed gaat, een kind emotioneel gezonder is dan wanneer dit niet het geval is.
Het ging in de discussie voornamelijk om de babytijd tot eind peuter, wellicht fijn dat er hier ruimte is voor vragen en meningen over alle leeftijden kinderen.