Ik heb de examentekst gemaakt, en hij krijgt wat mij betreft het voordeel van de twijfel.
Het is onmiskenbaar propaganda voor vegetarisme, de schrijfster gooit vleesconsumptie op één hoop met de bio-industrie, maar er komen ook mensen aan het woord die wél het onderscheid maken.
En het examen bevat ook kritische reacties die verschenen zijn op deze tekst, en daar moeten leerlingen ook vragen over beantwoorden. Eén van een ex-vegetarier die nu biologisch is gaan boeren, en die uiteenzet dat vleeseters bij uitstek mensen zijn die invloed hebben op de huidige vleesproductie, en dat het dom is om uit protest tegen dierenleed te stoppen met vlees.
En in het examen ook iemand die als reactie geeft dat Vonk niet genuanceerd is, want wat over de bio-industrie had moeten slaat ineens door: "Volgens Roos Vonk zijn vleeseters "asociale lomperikken" die zich dom houden".
Wat wel heel problematisch is, is de suggestie dat er in de derde wereld honger ontstaat door vleesconsumptie, daar wordt verder geen vraag over gesteld dus dat blijft zo hangen. Hetzelfde geldt voor de suggestie dat er klimaatschade ontstaat door vleesconsumptie. Even problematisch is de suggestie over volksgezondheid.. ook daar geen woord meer over. En ze schrijft ook maar meteen dat cooperatief gedrag moet worden afgedwongen door regelgeving.. dat klinkt helemaal als NWO.
Een lezer die vooral onwetend is (van het type onwetendheid dat Roos Vonk etaleert), die blijft daarom toch achter met een sluimerend ongemak over het eten van vlees.
Voor hen: realiseer je dat teksten manipulatief zijn, dat de enige argumenten niet worden uitgewerkt omdat ze niet kúnnen worden uitgewerkt. Gebakken lucht. Informeer je, en ontdek zelf dat dierlijke vetten niet alleen een boost voor je gezondheid opleveren, maar ook dat we al 60 jaar keihard worden voorgelogen rond een doembeeld van overbevolking. De problematiek van oneerlijke handel en honger in de wereld is letterlijk veroorzaakt door dezelfde machthebbers die nu vegetarisme promoten.