Telkens als ik spreek met mensen over voeding, dan hechten ze heel erg veel waarde aan het voedingscentrum en de gezondheidsraad.
Ze willen perse de schijf van 5 volgen, om een zo gezond mogelijk leven te leiden.
Ze vermijden zoveel mogelijk verzadigde vetten en gebruiken in de plaats daarvan zoveel mogelijk onverzadigde vetten. En hebben het dan over bakken in olijfolie, zonnebloemolie, kokosolie en rijstolie.
Argumenten als:
- vet welke gestold is bij lichaamstemperatuur, daarvan gaan je aderen dichtslippen
- van verzadigde vetten word je dik
- onverzadigde vetten zijn veel gezonder, want ze zijn vloeibaar bij kamertemperatuur (en dus ook lichaamstemperatuur).
Maar, ik lees juist de laatste tijd best wel heel vaak artikelen, waarin juist wordt gezegd, dat verzadigde vetten juist heel gezond zijn, en juist geen schadelijk effect hebben op hart en bloedvaten.
Ikzelf, bak alles gewoon in de roomboter (nog wel de goedkope zoutloze variant van de Lidl), en voel me daar ontzettend goed bij. Als ik eieren of vlees bak, vind ik het ook veel lekkerder en ben heel veel langer verzadigd. Als ik hetzelfde bak in onverzadigde vetten, krijg ik een paar uur later ontzettende trek om weer te gaan eten.
Wat zijn jullie meningen, over gezondheid en de keuze tussen verzadigde en onverzadigde vetten ? Mijn gevoel zegt, dat er niets mis is met verzadigde vetten. (overigens eet ik beperkt koolhydraten).
Weet iemand misschien een artikel waar het perfect in staat uitgelegd, hoe het echt zit ?
Ook heb ik eens een interview gelezen van een franse arts, die uitleg gaf over hoe goed verzadigde vetten waren, alleen kan ik die niet meer vinden.
Ze willen perse de schijf van 5 volgen, om een zo gezond mogelijk leven te leiden.
Ze vermijden zoveel mogelijk verzadigde vetten en gebruiken in de plaats daarvan zoveel mogelijk onverzadigde vetten. En hebben het dan over bakken in olijfolie, zonnebloemolie, kokosolie en rijstolie.
Argumenten als:
- vet welke gestold is bij lichaamstemperatuur, daarvan gaan je aderen dichtslippen
- van verzadigde vetten word je dik
- onverzadigde vetten zijn veel gezonder, want ze zijn vloeibaar bij kamertemperatuur (en dus ook lichaamstemperatuur).
Maar, ik lees juist de laatste tijd best wel heel vaak artikelen, waarin juist wordt gezegd, dat verzadigde vetten juist heel gezond zijn, en juist geen schadelijk effect hebben op hart en bloedvaten.
Ikzelf, bak alles gewoon in de roomboter (nog wel de goedkope zoutloze variant van de Lidl), en voel me daar ontzettend goed bij. Als ik eieren of vlees bak, vind ik het ook veel lekkerder en ben heel veel langer verzadigd. Als ik hetzelfde bak in onverzadigde vetten, krijg ik een paar uur later ontzettende trek om weer te gaan eten.
Wat zijn jullie meningen, over gezondheid en de keuze tussen verzadigde en onverzadigde vetten ? Mijn gevoel zegt, dat er niets mis is met verzadigde vetten. (overigens eet ik beperkt koolhydraten).
Weet iemand misschien een artikel waar het perfect in staat uitgelegd, hoe het echt zit ?
Ook heb ik eens een interview gelezen van een franse arts, die uitleg gaf over hoe goed verzadigde vetten waren, alleen kan ik die niet meer vinden.