Gerard
Well-known member
Het lichaam zorgt zelf voor een juiste zuurgraad van het bloed. Deze zuurgraad moet binnen nauwe toleranties blijven, anders volgt de dood.
Ik citeer hier even een stukje:
Al onze cellen baden in het extracellulaire vocht dat net zoals het bloed licht basisch is (pH 7,35-7,45). De uiterste pH-waardes waarbinnen nog leven mogelijk is liggen voor het bloed en het extracellulaire vocht tussen 6,8 en 7,8. Te lage pH-waardes (zuur) leiden sneller tot levensbedreigende situaties dan te hoge waardes (basisch). Zo ontdekte dr. Berthold Kern dat een verlaagde pH waarde (meer zuur) tot een verdikking van het bloed leidde. Uit: http://www.scienceforlife.eu/tekst ph waarde van het bloed.htm
Nu houdt het lichaam de PH-waarde (= zuurgraad) netjes binnen deze waarden met natriumbicarbonaat dat o.a. door de alvleesklier wordt aangemaakt. De alvleesklier neutraliseert ook de zuurgraad van de maaginhoud zodra deze de darm in komt. Mooi hè? Het lijkt wel een chemische fabriek en nog geheel geautomatiseerd ook!
Nu even een paar van mijn overwegingen hierbij:
Verschillende mensen lijken verschillend te reageren op inname van natriumbicarbonaat. Je leest dat mensen gaan boeren omdat de bicarbonaat in de maag met zuur in aanraking komt en daardoor koolzuurgas vrijkomt, dat wil er uit. Maar ik heb er flink mee geëxperimenteerd en bij mij gebeurt dat op een lege maag helemaal niet. Maak ik dan wel maagzuur aan? Ook dat heb ik getest door flink veel eiwit bevattend voedsel te eten: een flink stuk vlees bijvoorbeeld. Bij te weinig maagzuur zou je daarvan winden moeten gaan laten en dat gebeurt bij mij niet.
Ik denk dat de maag in het ideale geval dus maagzuur produceert als het nodig is en niet als het niet nodig is. Het zou me niet verbazen, ik heb wel meer van dit soort hoogstandjes van o.a. de maag meegemaakt, zoals die keer dat ik een ei had gegeten dat blijkbaar bedorven was, je hoeft dat lang niet altijd te proeven: Ik ging flink kotsen en daar bleef het bij: er is weinig of niets van in de darmen gekomen. Hoe weet die maag dat het ei niet goed is? Dat gebied is nog flink on-ontgonnen!
Goed, weer verder met de PH: De alvleesklier speelt dus een belangrijke rol hierin. Koffie schijnt de alvleesklier tijdelijk lam te leggen, waardoor de hoge zuurgraad van de maaginhoud niet voldoende kan worden geneutraliseerd. Hierdoor zal een minder goede spijsvertering in de darmen plaatsvinden en zal de balans tussen de verschillende spijsverteringsmicro-organismen verstoord worden. En met die spijsverteringsmicro-organismen leven we in symbiose: gaat het niet goed met hun, dan gaat het niet goed met ons! Andersom werkt dat ook: stress bijvoorbeeld heeft een flinke invloed op evenwicht van de spijsverteringsmicro-organismen
Heeft het zin om bicarbonaat in te nemen? Ik denk dat het nuttig kan zijn, maar ik ben hier wel terughoudend in, het zou vanzelf goed moeten gaan, dat zou het ook doen in juiste omstandigheden, maar we leven niet in juiste omstandigheden, ik kan een hele stapel stressfactoren opnoemen, waarvan stress zelf er één van is, en stress leidt ook tot verzuring.
Wil je zelf proberen of natriumbicarbonaat iets voor je kan doen, onderzoek dat vooral zelf. Voor mensen die snel problemen krijgen door verzuring hier nog een aardig artikeltje:
https://jicht.nl/Onderzoek/Dagelijk...zuring-tegen-en-verbeterd-uithoudingsvermogen
Graag je mening en aanvulling.
Ik citeer hier even een stukje:
Al onze cellen baden in het extracellulaire vocht dat net zoals het bloed licht basisch is (pH 7,35-7,45). De uiterste pH-waardes waarbinnen nog leven mogelijk is liggen voor het bloed en het extracellulaire vocht tussen 6,8 en 7,8. Te lage pH-waardes (zuur) leiden sneller tot levensbedreigende situaties dan te hoge waardes (basisch). Zo ontdekte dr. Berthold Kern dat een verlaagde pH waarde (meer zuur) tot een verdikking van het bloed leidde. Uit: http://www.scienceforlife.eu/tekst ph waarde van het bloed.htm
Nu houdt het lichaam de PH-waarde (= zuurgraad) netjes binnen deze waarden met natriumbicarbonaat dat o.a. door de alvleesklier wordt aangemaakt. De alvleesklier neutraliseert ook de zuurgraad van de maaginhoud zodra deze de darm in komt. Mooi hè? Het lijkt wel een chemische fabriek en nog geheel geautomatiseerd ook!
Nu even een paar van mijn overwegingen hierbij:
Verschillende mensen lijken verschillend te reageren op inname van natriumbicarbonaat. Je leest dat mensen gaan boeren omdat de bicarbonaat in de maag met zuur in aanraking komt en daardoor koolzuurgas vrijkomt, dat wil er uit. Maar ik heb er flink mee geëxperimenteerd en bij mij gebeurt dat op een lege maag helemaal niet. Maak ik dan wel maagzuur aan? Ook dat heb ik getest door flink veel eiwit bevattend voedsel te eten: een flink stuk vlees bijvoorbeeld. Bij te weinig maagzuur zou je daarvan winden moeten gaan laten en dat gebeurt bij mij niet.
Ik denk dat de maag in het ideale geval dus maagzuur produceert als het nodig is en niet als het niet nodig is. Het zou me niet verbazen, ik heb wel meer van dit soort hoogstandjes van o.a. de maag meegemaakt, zoals die keer dat ik een ei had gegeten dat blijkbaar bedorven was, je hoeft dat lang niet altijd te proeven: Ik ging flink kotsen en daar bleef het bij: er is weinig of niets van in de darmen gekomen. Hoe weet die maag dat het ei niet goed is? Dat gebied is nog flink on-ontgonnen!
Goed, weer verder met de PH: De alvleesklier speelt dus een belangrijke rol hierin. Koffie schijnt de alvleesklier tijdelijk lam te leggen, waardoor de hoge zuurgraad van de maaginhoud niet voldoende kan worden geneutraliseerd. Hierdoor zal een minder goede spijsvertering in de darmen plaatsvinden en zal de balans tussen de verschillende spijsverteringsmicro-organismen verstoord worden. En met die spijsverteringsmicro-organismen leven we in symbiose: gaat het niet goed met hun, dan gaat het niet goed met ons! Andersom werkt dat ook: stress bijvoorbeeld heeft een flinke invloed op evenwicht van de spijsverteringsmicro-organismen
Heeft het zin om bicarbonaat in te nemen? Ik denk dat het nuttig kan zijn, maar ik ben hier wel terughoudend in, het zou vanzelf goed moeten gaan, dat zou het ook doen in juiste omstandigheden, maar we leven niet in juiste omstandigheden, ik kan een hele stapel stressfactoren opnoemen, waarvan stress zelf er één van is, en stress leidt ook tot verzuring.
Wil je zelf proberen of natriumbicarbonaat iets voor je kan doen, onderzoek dat vooral zelf. Voor mensen die snel problemen krijgen door verzuring hier nog een aardig artikeltje:
https://jicht.nl/Onderzoek/Dagelijk...zuring-tegen-en-verbeterd-uithoudingsvermogen
Graag je mening en aanvulling.