Lieven,
Rineke Dijkinga laat zich beinloeden door het Paleo-gedachtengoed dat stelt dat neolithische voedingsmiddelen als zuivel en granen geen onderdeel hebben uitgemaakt van paleolithische voeding. Hoewel dit als feit klopt, is daarmee nog niet gezegd dat zuivel en granen per se negatief uitwerken op onze gezondheid. Weston Price onderzocht volkeren die zowel de paleolithische als de neolithische traditie vertegenwoordigden en die allemaal een uitstekende gezondheid hadden. Het is dus allemaal niet zo zwart-wit als de Paleo's het stellen.
De antwoorden op je vragen:
Sommige mensen reageren slecht op gepasteuriseerde kaas, terwijl rauwmelkse kaas wel goed valt. Andersom ken ik minstens 1 persoon die slecht reageert op rauwmelkse kass en niet op gepasteuriseerde kaas. Hoe zit dat dan? Jij mag het zeggen, de individuele reacties die mensen vertonen op specifieke voedingsmiddelen zijn eindeloos en ik heb al jaren geleden afgeleerd om niet meer te denken en te spreken in termen van 'het zit 100% zo'. Ik ken bijv. ook weer mensen die slecht reageren op vegetarisch, microbieel stremsel en geen last hebben van traditioneel stremsel van kalfmaag. Het is te makkelijk om te stellen dat de caseine of de lactose de boosdoeners zijn of dat de mens nu eenmaal geen zuivel hoort te eten.
Melkzuurbacterien doen zich eerst te goed aan de suiker (lactose, galactose) in de melk en als deze op is zetten ze eiwitten (caseine) om in suiker, waar ze zich vervolgens mee voeden. Anders gezegd: eerst eten ze de lactose op, daarna de eiwitten. Hoe langer een zuivelproduct dus doorrijpt, hoe beter de voorvertering is van de suikers en de eiwitten in het product. Zo bezien is oude kaas dus beter dan jonge kaas. De vetten in zowel geapsteuriseerde als ongepasteuriseerde zuivel blijven intact, omdat ze hittebestendig zijn en dus het pasteurisatieproces overleven. Vetten lijden wel onder een destastrues proces dat homogenisering wordt genoemd, waarbij de vetbolletjes door kleine openingen worden gedrukt en zo een homogeen onderdeel van het product gaan vormen.
Wat veroorzaakt een histaminereactie op bepaalde zuivelproducten? Andere mensen krijgen het weer van bepaalde kruiden. Over het algemeen worden hiervoor de biogene aminen verantwoordelijk gehouden. De alternatieve wereld doet net zo hard aan symptoombestrijding als de reguliere, maak je daarover geen illusies. Het is verleidelijk om de irriterende voedingsmiddelen te schrappen uit je voeding (eliminatiedieet), maar waar komt die overgevoeligheid vandaan? Ik ben hier op dit forum al eens uitgebreid op ingegaan:
https://www.fatsforum.nl/topic/histamine-en-slechte-darm#post-52316.
Caseine laat zich moeilijk 'onschadelijk' maken. Als je caseine-intolerant bent, kun je inderdaad proberen om zuivel van schapen of geiten te nemen, vanwege het kleinere (en dus beter verteerbare) caseine-molecuul. We hebben hier echter mensen op het forum die 100% verkeerd reageren op welke vorm van caseine dan ook. Dan is het niet anders en kunnen zij maar beter zuivelproducten, ook grasgevoerd en rauwmelks, mijden.
Zoals gezegd ken ik mensen die slecht reageren op vegetarisch stremsel. Ik ken geen mensen die verkeerd reageren op dierlijk stremsel. Interessant is ook om te zien dat je geen fatsoenlijke oude kaas kunt produceren op basis van vegetarisch stremsel. De kaas wordt dan bitter en is niet meer smakelijk. Ik ben in ieder geval geen voorstander van vegetarisch stremsel.
Door de maagwand van een kalf te gebruiken heb je een kringloop (stieren in de melkveehouderij, maar ook bokjes, geven geen melk en worden gedood voor hun vlees), dus waarom dan ook niet dit deel van het dier gebruiken voor een ander product? Daarnaast weten we door Weston Price dat dit stremsel vit. C bevat en darmherstellende gelei- en kraakbeenachtige substanties.
'Vegetarisch' stremsel is een farce. De stiertjes en bokjes worden hoe dan ook gedood voor hun vlees, of hun maagwand nu de kaas stremt of niet, dus vegetariers werken hier net zo goed aan mee als ze kaas consumeren. Daarnaast is dit MICROBIEEL stremsel en dus eet je wel degelijk levende 'beestjes', ze hebben alleen geen wollige vacht en schattige, ronde oogjes!
Het verschil tussen grasgevoerde en graangevoerde zuivel is gigantisch. Allereerst heeft grasgevoerd veel meer smaak, graangevoerd is heel neutraal van smaak. Daarnaast is grasgevoerd rijker aan o.a. betacaroteen, vit. K2, omega-3 en CLA. Lekkerder en gezonder dus!
Kaas is van oudsher niets meer dan gebruikmaken van de groeiseizoenen voor gras (lente en herfst) en de voedzame melk die hieruit ontstaat houdbaar maken voor consumptie in de winter, wanneer er sprake is van voedselschaarste. Kaas is een van de meest voedzame producten die er bestaat, mits deze op traditionele wijze tot stand komt natuurlijk. Je kunt je niet overeten aan kaas, het product is simpelweg te voedzaam. Kaas is ook een prima product om samen met bier of wijn te consumeren, ter neutralisatie van de alcohol en bescherming van de lever. Ook dit is heel oud.
Mike