Hier een boeiende tekst die mijn bovenstaande punt illustreert:
Quote:
The best plant source of vitamin A is red palm oil. Its oily matrix makes its carotenes more readily converted to vitamin A and its high content of vitamin E and low content of the polyunsaturated linoleic acid further augment the convertibility of its carotenes and also protect against their potentially destructive effects.
Oftewel: rode palmolie als verzadigd vet en als bron van carotenen zorgt voor een betere opname en omzetting van betacaroteen naar vitamine A. Verzadigde en onverzadigde vetten ondersteunen elkaar en vormen een synergetisch geheel. Denk ook aan de boterolie met levertraan van Price en het Budwigpapje van kwark met lijnzaadolie. Bij de laatste twee voorbeelden zie je opnieuw dat verzadigd vet de hoofdmoot vormt en aangevuld wordt met slechts kleine beetjes essentiele, onverzadigde vetzuren. Sterker nog, hoge consumptie van verzadigde vetten verlaagt je behoefte aan essentiele vetzuren:
Quote:
Since it is the elongated forms of the essential fatty acids that are especially important—including AA, DHA, EPA, and dihomo-gammalinolenic acid (DGLA)—and since the conversion of precursors in plant oils is inefficient, it makes sense to consume small amounts of these fatty acids preformed from animal foods so we can reduce the total amount of polyunsaturated fatty acids (PUFA) we need to obtain them. Moreover, some people with particularly low levels of the enzymes that make these conversions may be vulnerable to an actual deficiency of the elongated forms even while consuming plenty of pro-oxidant PUFA from plant oils.
Als het om essentiele vetzuren gaat geldt: less is more. Mits je veel verzadigd, dierlijk vet eet natuurlijk. De auteur van deze tekst constateert eveneens dat betacaroteen niet in te grote hoeveelheden moet worden geconsumeerd, maar dat er geen limiet geldt voor dierlijke vitamine A. Je kunt verzadigd vet dus onbeperkt eten, maar je moet uitkijken voor overdosering van essentiele vetzuren.
Over vitamine D3 schrijft de auteur:
Quote:
While humans and animals synthesize vitamin D3, a second form of the vitamin called vitamin D2 is found in some vegetarian foods, especially mushrooms that have been exposed to ultraviolet light. Although the relative safety and efficacy of the two forms is still controversial, vitamin D2 appears to be five to ten times less effective at supporting long-term nutritional status.
Opnieuw zie je dat plantaardige vitamine D2 niet goed door het menselijk lichaam wordt opgenomen en omgezet. Price schreef:
Quote:
Tot op heden heb ik geen enkele primitieve groep gevonden die een voortreffelijke lichaamsbouw had en hield door volledig te leven van plantaardige voedingsmiddelen.
Ik heb in vele delen van de wereld zeer vurige voorstanders van ethische systemen aangetroffen die de beperking van voedingsmiddelen tot uitsluitend plantaardige producten voorstonden.
Overal waar men zich langdurig aan deze leer hield, vond ik beduidend meer bewijs van degeneratie in de vorm van cariës en bij de nieuwe generatie in de vorm van abnormale tandbogen dan bij primitieve groepen die zich hier niet aan hielden.
Over vitamine K2 schrijft de auteur:
Quote:
a high intake of K2 reduced the risk of severe arterial calcification by 52 percent and reduced heart disease mortality by 57 percent, while a high intake of K1 had no effect.
Opnieuw legt de plantaardige vorm van vitamine K het af tegenover de dierlijke. Niet voor niets hamerde Price op grootschalige consumptie van vetoplosbare vitamines uit dierlijke bron. De essentiele omega-3 en omega-6 vetzuren zijn hieraan ondergeschikt en deze zijn bovendien in verzadigde, dierlijke vetten te vinden.
De auteur noemt ook B12, een specifiek dierlijke vitamine en DE achilleshiel van vegetariers en veganisten. Er blijkt zelfs een omzetting door dieren plaats te vinden van plantaadige naar dierlijke B6:
Quote:
Vitamin B6 occurs in three forms: pyridoxine, pyridoxamine and pyridoxal. Plant foods contain pyridoxine, while animal foods contain a mix of pyridoxal and pyridoxamine. Most reactions within the human body require pyridoxal but some require pyridoxamine. Pyridoxine, by contrast, plays no role in the body whatsoever but can be converted into the other two forms in the liver using vitamin B2.
Over zink schrijft hij:
Quote:
Although present in grains, legumes, fruits and vegetables, it is found in much lower amounts compared to animal foods and is much less bioavailable.
En zo gaat het maar door. Dieren zijn nu eenmaal prima bronnen van geconcentreerde voedingsstoffen. We zijn er niet voor niets op geevolueerd. Vandaar dat we ook deze exclusief dierlijke voedingsstoffen nodig hebben:
Quote:
There are a number of amino acids and related compounds that are not technically essential, but are useful in the diet, possibly essential under certain conditions, and found exclusively or almost exclusively in animal products. These include carnitine, taurine, creatine and carnosine.
Over cholesterol:
Quote:
Most people make enough cholesterol to fulfill their body’s needs; cholesterol is therefore not considered an essential nutrient. There are, however, millions of people with genetic defects in cholesterol synthesis for whom dietary cholesterol is likely an essential nutrient.
Mike