Boek in NL beschikbaar: Waarom maagzuur goed voor je is - Jonathan V. Wright

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Wim
  • Startdatum Startdatum
Kan iemand kort en bondig toelichten wat in dit boek wordt geadviseerd om je maagzuur weer op natuurlijke wijze in orde te krijgen?

 
Dit is al eerder door Mike eens geschreven:
Quote:
TE WEINIG MAAGZUUR:

Te weinig maagzuur heeft m.i. te maken met 3 factoren (in geen specifieke volgorde):

- Een lage consumptie van chloride in voeding in de vorm van (het juiste) zout en zoutrijke voedingsmiddelen zoals bijv. selderij, dat niet voor niets het voorvoegsel 'sel' heeft gekregen. Zout is onze enige bron van chloride. Maagzuur is hydrochloridezuur, vloeibare chloor dus. We noemen dit niet voor niets ZOUTzuur.

- Een hoge inname van bewerkt voedsel dat te weinig verteringscapaciteit vereist, omdat de moleculen al nagenoeg kapot verhit zijn, waardoor deze min of meer direct in het bloed terechtkomen. Vaak zijn dit bewerkte koolhydraten die niet voor niets 'snelle suikers' worden genoemd. Hierdoor wordt de spijsvertering niet 'getraind' en wordt deze 'lui'.

- Voortdurende stress, waardoor het lichaam geen prioriteit geeft aan voedselvertering.

Je weet dus wat je te doen staat:

- Eet meer zout, Keltisch zeezout welteverstaan. Drink het ook als een Sole.

- Train je spijsvertering door bewerkte koolhydraten te vermijden en je uitsluitend te beperken tot (in geringe mate) complexe koolhydraten, maar vooral het accent te leggen op dierlijke vetten en eiwitten van de beste kwaliteit die je maar kunt vinden. Dit vereist meer spijsverteringscapaciteit en je lichaam zal er dus meer maagzuur voor moeten aanmaken om dit mogelijk te maken. Let erop dat vetten helpen om eiwitten te verteren. Eet dus meer vet dan eiwitten.

- Verminder je stressniveau. Ga op zoek naar je passie, iets waarin je jezelf helemaal kan verliezen en geen besef van tijd en ruimte hebt. Het gaat erom dat de energie uit je hoofd naar beneden stroomt, naar de 'onderbuik'.

- Neem capsules in die betaïne Hydrochloride (HCL) en het spijsverteringsenzym pepsine bevatten.

Mike


Hier voeg ik nog aan toe, uit het bovengenoemde boek, om de vitamine B12 gehalte te verhogen. Bosche heeft haar vitamine B12 verhoogd door het eten van rauwe lever: https://www.fatsforum.nl/topic/vraagje-over-te-weinig-maagzuur#post-31592

En neem een half uur voor elke maaltijd een glas water met sole en citroensap of appelazijn.

Lia

 
Quote:
Waar maagzuur goed voor is

Jonathan Wright vertelt het hele verhaal

Onlangs verscheen de vertaling van een belangrijk boek, dat Jonathan Wright jaren geleden schreef: Waarom maagzuur goed voor je is.

Dit boek heldert 1 van de grootste misverstanden op die bestaan over gezondheid. De maag is de toegangspoort tot ons lichaam. Deze moet zuur zijn om ons "binnenste" te beschermen tegen indringers, zoals bacterien. Ook is voldoende maagzuur een belangrijke voorwaarde voor het afbreken van eiwitten, zodat voedselallergieen worden voorkomen.

Maar, u zult tegenwerpen: er zijn veel mensen die last hebben van zuurbranden of zelfs maagzweren. De dokter geeft dan juist een maagzuurremmer om het zuur te verminderen. Dat is toch logisch? Inderdaad logisch, maar heel verkeerd. Dat legt Jonathan Wright in dit boek haarfijn uit. Want het symptoom (zuurbranden) kan dan wel minder worden, maar dit lost het onderliggende probleem niet op. Ja zelfs wordt dit vergergerd.

Ministerie begrijpt het niet

Een citaat uit een patientenfolder over maagzuurremmers:

"Vorig jaar (2011; GS) gebruikten ruim 2,5 miljoen Nederlandsers maagzuurremmers. Voor korte of voor langere tijd. Als het medicijn was voorgeschreven door een arts, dan werd het volledig vergoed. Hoewel maagzuurremmers geen dure medicijnen zijn, was dit toch een flinke kostenpost. Daarom heeft de overheid toch besloten dat voortaan alleen maagzuurremmers voor chronisch gebruik (langer dan 6 maanden) worden vergoed."

Het betrof een folder uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS. Ik weeet zeker dat als je mensen juist het chronisch gebruik zou laten betalen, dit een aansporing zou zijn tot betere eetgewoonten. Het ministerie begrijpt er dus weinig van. Te meer daar een slechte maagfunctie -met onvoldoende maagzuur!- en bovendien behandeld met maagzuurremmers (nog minder maagzuur!) de kans op ernstige aandoeningen op latere leeftijd vergroot, zoals dementie. Hier is de laatste tijd veel wetenschappelijke belangstelling voor. Wanneer de spijsverteringsfunctie van de maag is verstoord, heeft dit gevolgen voor de rest van het maag-darmkanaal en de opneembaarheid van vitamines en mineralen.

Maar de dokter bekommert zich hier niet om. Zijn officiele behandelprotocol, de "NGH-standaard Maagklachten" uit 2013, noemt vitamine B12-tekort bij langdurig maagzuurremmergebruik slechts in een voetnoot. In de oude NHG-standaard van 2003 werd er nog in alle talen over gezwegen. De belangrijkste rol is weggelegd voor medicijnen, de maagzuurremmers. Pagina's lang gaat het daarover. Bij de "niet-medicamenteuze behandeling" wordt voeding afgedaan in 1 zin (en een voetnoot). Bij de "achtergronden" wordt slechts gemeld dat "koolzuurhoudende drank en voeding (bijv. scherpe kruiden, citrusvruchten, ui, vet voedsel) zijn geassocieerd met maagklachten."

Hoe is het mogelijk dat voeding in de behandelrichtlijn voor huisartsen over maagklachten wordt afgedaan in twee zinnen en een voetnoot?

"Een bezoek aan de huisarts lijkt averechts te werken"

Eerst voeding, dan medicijnen. Dat is al jaren mijn devies. En dit gaat zeker op voor maagproblemen. Een bezoek aan de huisarts voor maagklachten lijkt averechts te werken. Dat maakt Jonathan Wright duidelijk in zijn boek, waarvan ik de Engelstalige versie al jaren gebruik als leidraad in mijn worshops en lezingen. Ik heb Jonathan Wright, een van de bekendste complementaire artsen in de VS, persoonlijk ontmoet. In 2012 ontving hij nog een onderscheiding van de International Society of Orthomolecular Medicine (ISOM). Hij is een begenadigd leraar, spreker en schrijver, van onder meer dit belangrijke boek.



Gert Schuitemaker: Fit met Voeding, magazine voor een dynamische levensstijl, 2013, no. 4, p. 27.

 
Ik heb de laatste jaren veel stress gehad vanwege een 'krop in mijn keel gevoel'. Hier had ik iedere dag last van en zorgde ervoor dat ik sociale activiteiten begon te ontwijken net als situaties op mijn werk.

Sinds kort ben ik er achter gekomen dat het 'krop in mijn keel gevoel' veroorzaakt wordt door omhoog komend maagzuur. De dokter heeft mij maagzuur remmers gegeven wat het verschijnsel direct oploste. Ik voelde me geweldig, de stress en hartkloppingen waren daarmee ook gelijk verdwenen. Nou zijn maagzuurremmers volgens de theorie van dit boek symptoombestrijding van het zuiverste soort. Ik merk ook dat ik nu al afhankelijker wordt van de pillen.

Ik zoek dus naar een echte oplossing. In het boek wordt sterk aangeraden om een specialist in de arm te nemen die ook de zuurgraad van het maagzuur meet en een specifiek eet programma kan samenstellen.

Op internet kom ik niet direct een specialist tegen. Weten jullie bij welk soort arts ik hiervoor terecht zou kunnen? Zijn er forumleden die voor maagzuurproblemen een specialist in de arm hebben genomen?
 
hoi AlexanderV: heb je al eens maagzout alias natriumbicarbonaat alias zuiveringszout alias baksoda gebruikt? http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/131278-de-geneeskracht-van-natriumbicarbonaat.html
 
Hier nog meer info over maagproblemen die voortkomen uit de alvleesklier (wat bij mij het geval is): voor mij is de oplossing die hieronder ook wordt aangedragen: bitterstoffen (mariadistelthee van de zaadjes van die plant bijv.) en basische voeding en natriumbicarbonaat sochtends en savonds een theelepeltje opgelost in een glas water:

Hoewel bij veel mensen de productie van maagzuur is verlaagd, nemen of krijgen deze desondanks in de regel maagzuurremmers. Een groep van middelen, die voorkomt in de “Top vijf” van geneesmiddelen. De fout in het denken is het gevolg van het feit, dat mensen klagen over zuurbranden. Dit zuurbranden is dan niet het gevolg van overtollig maagzuur, maar van de vertraging van de maagfunctie waardoor het voedsel door het betrekkelijk lange verblijf in de maag, verzuurt. De maag gaat vervolgens protesteren en de inmiddels verzuurde maaginhoud komt omhoog. We noemen dat met een mooi woord “reflux”. De schijn kan dus bedriegen en de behandeling met zuurremmers lijkt de juiste te zijn, maar het tegenovergestelde is hier geval. In tegenstelling tot de maag namelijk, is het milieu en de vertering in de 12-vingerige darm afhankelijk van een basisch milieu. Dit basische milieu wordt voor een heel belangrijk deel veroorzaakt onder invloed van de maag op het moment dat maagzuur wordt geproduceerd. Wanneer de productie van maagzuur terugloopt, zal zodoende ook het milieu in de 12-vingerige darm verslechteren, dat wil zeggen zuurder worden. Gelijktijdig met de achteruitgang van de maagfunctie zien we dus een teruggang in de functie van de 12-vingerige darm. Gaan we nu ook nog eens het maagzuur verder afremmen, dan zal de totale spijsvertering in een neergaande spiraal worden gebracht met alle gevolgen van dien.

Wordt de verminderde aanmaak van maagzuur een enkele keer wél onderkend, dan is het niet uitgesloten dat als remedie daartegen een vervangend “zuur” wordt gegeven. Hoewel minder schadelijk dan zuurremmers, is dit al evenmin een oplossing. De maag zal dan mogelijk sneller en beter verteren, maar het probleem wordt doorgeschoven. We hebben namelijk gezien, dat de 12-vingerige darm in belangrijke mate afhankelijk is van de productie(!) van maagzuur en die wordt niét gestimuleerd door suppletie van zuren. Om de spijsvertering weer op gang te helpen is nodig, dat het milieu in de darmen wordt ondersteund door basische voeding en supplementen en dat de maagfunctie wordt gestimuleerd door bitterstoffen zoals die voorkomen in voeding en voedingssupplementen. Deze bitterstoffen hebben ook een positieve invloed op de functie van de alvleesklier. http://www.gezondbeterworden.nl/digitaal-tijdschrift/de-alvleesklier.html
 
Bedankt voor de reacties. @lievergezond, ik ben sinds kort ook aan het testen met natriumbicarbonaat, maar tot nu toe geeft dat niet genoeg verlichting. Wanneer ik moet werken slik ik de maagzuurremmers. Dan kan ik ontspannen functioneren en dat scheelt een hoop stress. In het weekend neem ik natriumbicarbonaat, maar dat geeft maar heel kort verlichting. De bitterstoffen zijn interessant, dat ga ik zeker even proberen.

@watisgezond, ik denk zelf dat ik een tekort aan maagzuur heb en dat de maagzuurremmers symptoombestrijding is.

Ik ben daardoor eigenlijk op zoek naar een specialist die mij hierin kan begeleiden. Ik vind dit namelijk een erg lastige kwestie, omdat ik stress krijg wanneer ik de maagzuurremmers niet neem. Ik heb de laatste jaren door het 'krop in mijn keel' gevoel in een vicieuze cirkel van stress gezeten. De oorzaak was geen psychische stress, maar het lichamelijke ongemak.

Ik hoor graag jullie adviezen over welke specialist ik het best in de arm kan nemen.
 
Hoi Alexander, misschien een dooddoener: maar de beste specialist ben je zelf.
En als je meer wil dan alleen klachtenverlichting: als je wil denken in termen van oorzaken wegnemen, dan is het toch beter om niet gelijk te denken in termen van klachtenverlichting al snap ik die neiging heel goed als je telkens met die krop in de keel zit als jij.
Misschien is deze info iets voor je: http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=605&cod=537&page=
De auteur van het artikel zou je misschien kunnen helpen?
Of: laat je doorlichten door iemand met een e-steck bodyscan: krijg je toch redelijk veel info over oorzaken en oplossing in korte tijd en voor relatief weinig gedoe / geld.
 
ik ben nu enigszins in verwarring over het versterken van maagzuur
Is citroensap in water voor/bij een maaltijd nu wel of niet goed voor je maagzuur?
Ik dacht namelijk dat het goed was, dus geef ik dat ook aan mijn zoontje mee naar school (hij wil geen lauwe melk drinken), maar nu hoor ik dat citroensap ondanks dat het zuur is, in je maag juist alkaliserend werkt.
 
Het werkt in je maag zuur uit, dus versterkt het je maagzuur, pas later in de vertering doet het zn alkaliserende werking.
 
AlexanderV, Hoe bevalt het je op je werk? Ik moet denken aan: het hangt me de keel/ strot uit.
Een krob in mijn keel gevoel? Komt dat wel door maagzuur?
Waardoor zit je gestresst op je werk?
 
Het werkt in je maag zuur uit, dus versterkt het je maagzuur, pas later in de vertering doet het zn alkaliserende werking.

Is dit zo?
Waarom wordt dan gezegd dat citroensap niet goed is voor een zwakke maag?
Niet dat ik jouw antwoord niet vertrouw YT, maar ik vind zulke tegenstrijdige info op dit punt, dat ik dit graag wat verduidelijkt zie
 
@naief: Waar wordt gezegd dat citroensap niet goed is voor een zwakke maag?

Inderdaad vind je altijd overal tegenstrijdige informatie over. De enige manier om erachter te komen hoe het daadwerkelijk zit is het zelf uitproberen. Het is maar citroen, een natuurproduct, een voedingsmiddel dus je kan het toch gewoon zelf proberen?
 
Houd het simpel. Tenzij je een citrusallergie hebt, is er helemaal niets mis met citroen.

Mike
 
Ik merkte bij mezelf het volgende: eerst dacht ik dat ik last had van mijn maag vooral na het eten.
Echter, pas merkte ik bij mezelf ineens op dat ik juist ook last kreeg van mijn maag als ik een tijdje niet gegeten had.
Mijn huidige behandelaar, een acupuncturist, zei me, dat het zuur in de maag de maag gaat aantasten na een tijdje niet eten, en dat het dan ook niet goed is bij een zwakke maag als die ik heb.
Haar verhaal is telkens dat ik -met mijn zwakke maag- vaak weinig moet eten.
Tja, geen idee zeg, hoe die dingen zitten, volgens mij heeft mijn behandelaar in mijn geval wel gelijk.
En: tja, zuur: als ik dan last heb van het bijtende maagzuur in mijn maag, is meer zuur dan wel een goed idee?
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.549
Berichten
555.021
Leden
8.669
Nieuwste lid
BiancKus
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan