Kijk, een
recensie van Marcel Hulspas over Het Oerdieet - Dé manier om oergezond oud te worden, het boek van Remko Kuipers. In hoeverre is wat Hulspas noteert ook van toepassing op wat hier op het forum wordt geschreven? Slaat Hulspas de spijker op de kop of slaat hij er naast?
Remko Kuipers verslikt zich in het oerdieet
Door Marcel Hulspas
Wat at de oermens? De enige manier om dat te weten te komen, is door zijn gebit te bestuderen. Desondanks komen we in Het oerdieet van Remko Kuipers geen tandje tegen. Kuipers behoort tot de voedselgoeroes die denken dat er een snellere manier bestaat om die vraag te beantwoorden. Namelijk door te kijken naar wat de huidige jagers-verzamelaars eten. Daarbij gaat hij uit van het misverstand dat het dieet van jagers-verzamelaars nog steeds het perfecte voedsel zou zijn. Want we stammen nu eenmaal uit de steentijd.
Antropologen hebben het idee dat jagers-verzamelaars leven zoals onze voorvaderen allang bij de vuilnisbak gezet. Die volken zijn gewoon verdrongen naar karige, economisch oninteressante gebieden. Onze éigen voorouders leefden in de gebieden die nu nog steeds het dichtstbevolkt zijn. Kuipers is zich daarvan bewust, maar weigert de consequenties onder ogen te zien.
Voor de reconstructie van die ideale oervoeding verwijst hij naar een analyse van het voedingspatroon van ruim tweehonderd groepen jagers-verzamelaars. Hij erkent dat ze leven 'in uithoeken van de wereld die minder geschikt zijn voor landbouw en veeteelt'. Toch, schrijft hij, 'zijn deze eerste analyses opvallend eenduidig. Ze tonen dat groente, fruit, noten, vlees, vis, schelpdieren, schaaldieren en gevogelte de belangrijkste onderdelen zijn van de oervoeding.' Maar dat ratjetoe maakt alleen maar duidelijk dat totaal verschillende typen jagers-verzamelaars op één hoop zijn gegooid. Kuipers' oerdieet wordt nergens gegeten.
Het Oerdieet bestaat verder uit donderpreken tegen de moderne voeding, afgewisseld met colleges voedingsleer, recepten en bedenkelijke ideetjes uit de alternatieve hoek (Kuipers is een promovendus van de alternatieve Groningse hoogleraar Frits Muskiet.)
De grote vraag is waarom hij en vele anderen zo verslaafd zijn aan dat geklets over het 'oerdieet'. Het oergebit was helemaal niet geschikt om botten, noten of schaaldieren te kraken. Het was het gebit van een knollenvreter. En ons speeksel zit barstensvol alfa-amylase, het enzym dat zetmeel omzet in suikers. Aardappelen, dát was het oerdieet. Daar wil Kuipers niks van weten.
(Recensie door Marcel Hulspas, gepubliceerd op 18 januari 2014)