Mike,
Je hebt helemaal gelijk, hier een onderzoek naar toxines in voeding en als je dan even zoekt op aardappel dan kom je dit tegen:
"Ook zijn er relatief veel gevallen bekend waarbij mensen ernstig ziek zijn geworden ten gevolge van het consumeren van aardappelen met een te
hoog gehalte aan glyco-alkaloïden. De belangrijkste alkaloïden in
de aardappel zijn α-solanine en α-chaconine. Diverse stressfactoren
(zoals ziekte, licht, mechanische beschadiging en verkeerde opslag)
en de vorming van uitlopers kunnen tot snelle vorming van het
toxine leiden. Rassenveredeling kan het glyco-alkaloïdegehalte beïnvloeden. Het inkruisen van wilde soorten (onder andere om de ziekteresistentie te verbeteren) kan leiden tot ongewenst hoge gehalten
aan glyco-alkaloïden. Daarom is een zorgvuldige selectie van nieuwe
aardappelrassen uiterst belangrijk. Het meest bekende glyco-alkaloïd in de tomaat is tomatine.
Glyco-alkaloïden zijn zeer hittebestendig, zij worden niet afgebroken tijdens koken, stomen, bakken of frituren van het voedsel. Bovendien zijn deze toxinen slecht oplosbaar in water, waardoor maar
een gering deel met het kookwater wordt afgevoerd. Bij (te) hoge
gehalten aan glyco-alkaloïden kan een bittere smaak worden waargenomen.
Verschijnselen van acute toxiciteit worden bij de mens al waargenomen vanaf een belasting van 2-5 mg/kg lichaamsgewicht."
even verder op:
".....Het gehalte aan glyco-alkaloïden in de meeste Nederlandse
consumptieaardappelen ligt tussen de 20-80 mg/kg."
onderzoek