Quote:
Met de toenemende welvaart na de oorlog zijn de mensen bij mijn weten steeds MEER vlees gaan eten.
Het tegendeel is waar. Met de toenemende welvaart werd vlees inderdaad betaalbaarder voor de gewone man. Om die reden is er sinds de jaren '50 een offensief ingezet om ons bang te maken voor rauwe melk ('koeien-tbc') en voor verzadigd vet en cholesterol ('hart- en vaatziekte') en is men massaal gaan inzetten op plantaardige, plastic kunstboter. Dat laatste is een goed voorbeeld. Kijk eens bij de boterafdeling in de supermarkt en vergelijk het aanbod van plantaardige 'boter' met dat van roomboter en vertel me dan nog eens dat we meer dierlijke producten zijn gaan eten!
Het heeft de industrie 30 jaar gekost om ons aan de plantaardige olien en vetten en aan de kunstmatige zoetstoffen te krijgen. Tussen 1950 en 1980 aten we inderdaad nog steeds volop vlees. Vandaar dat het Atkins-dieet, gebaseerd op veel dierlijke vetten en eiwitten en weinig plantaardige koolhydraten, tot op de dag van vandaag nog steeds het meest gevolgde dieet is en het boek van Atkins het meest verkochte dieetboek. Er moest een krachtiger propagand-offensief komen om van ons semi-vegetariers te maken.
In de jaren '80 is het dan echt gelukt. Time Magazine bracht een artikel uit over de gevaren van verzadigd vet en cholesterol en op de voorkant van het tijdschrift waren eieren en worst op een bord te zien, in de vorm van een verdrietig gezicht:
http://www.fathead-movie.com/index.php/2010/04/16/the-low-fat-craze-lets-go-back-in-time/
De boodschap werd er vanaf dat moment flink in gehamerd. Door de toenemende consumptie van goedkopere, plantaardige alternatieven voor dierlijke producten en door de toenemende stress die een welvaartsmaatschappij met zich meebracht was het aantal gevallen van hart- en vaatziekten in westerse landen dramatisch toegenomen. Nu had de 'wetenschap' hiervoor een verklaring: het lag aan aderdichtslibbend verzadigd vet en cholesterol. Er kwamen 'voedingsrichtlijnen' vanuit de overheid die ons vertelden meer plantaardige koolhydraten te consumeren uit granen, groente en fruit en minder verzadigd vet en cholesterol uit dierlijke bron.
Vanwege het groeiend aantal mensen met overgewicht na de oorlog werd ons tevens aangepraat om meer te bewegen. Overgewicht zou het gevolg zijn van teveel eten en te weinig bewegen. Hierdoor zijn we onze calorie-inname gaan beperken (uithongering) en ons suf gaan sporten (uitputting). Het gevolg? Een regelrechte EXPLOSIE van overgewicht, hart- en vaatziekte, diabetes, kanker en vele, vele andere, vaak chronische gezondheidsproblemen. Het is dus pas echt fout gegaan de laatste 30 jaar! En nu kan men niet meer terug, toegeven dat de theorieen die op ons worden afgevuurd niet kloppen zou gezichtsverlies betekenen voor de 'wetenschap'. En dus moeten we onszelf maar gaan informeren over hoe het nu echt zit, zoals jij nu aan het doen bent!
Mike
Met de toenemende welvaart na de oorlog zijn de mensen bij mijn weten steeds MEER vlees gaan eten.
Het tegendeel is waar. Met de toenemende welvaart werd vlees inderdaad betaalbaarder voor de gewone man. Om die reden is er sinds de jaren '50 een offensief ingezet om ons bang te maken voor rauwe melk ('koeien-tbc') en voor verzadigd vet en cholesterol ('hart- en vaatziekte') en is men massaal gaan inzetten op plantaardige, plastic kunstboter. Dat laatste is een goed voorbeeld. Kijk eens bij de boterafdeling in de supermarkt en vergelijk het aanbod van plantaardige 'boter' met dat van roomboter en vertel me dan nog eens dat we meer dierlijke producten zijn gaan eten!
Het heeft de industrie 30 jaar gekost om ons aan de plantaardige olien en vetten en aan de kunstmatige zoetstoffen te krijgen. Tussen 1950 en 1980 aten we inderdaad nog steeds volop vlees. Vandaar dat het Atkins-dieet, gebaseerd op veel dierlijke vetten en eiwitten en weinig plantaardige koolhydraten, tot op de dag van vandaag nog steeds het meest gevolgde dieet is en het boek van Atkins het meest verkochte dieetboek. Er moest een krachtiger propagand-offensief komen om van ons semi-vegetariers te maken.
In de jaren '80 is het dan echt gelukt. Time Magazine bracht een artikel uit over de gevaren van verzadigd vet en cholesterol en op de voorkant van het tijdschrift waren eieren en worst op een bord te zien, in de vorm van een verdrietig gezicht:
http://www.fathead-movie.com/index.php/2010/04/16/the-low-fat-craze-lets-go-back-in-time/
De boodschap werd er vanaf dat moment flink in gehamerd. Door de toenemende consumptie van goedkopere, plantaardige alternatieven voor dierlijke producten en door de toenemende stress die een welvaartsmaatschappij met zich meebracht was het aantal gevallen van hart- en vaatziekten in westerse landen dramatisch toegenomen. Nu had de 'wetenschap' hiervoor een verklaring: het lag aan aderdichtslibbend verzadigd vet en cholesterol. Er kwamen 'voedingsrichtlijnen' vanuit de overheid die ons vertelden meer plantaardige koolhydraten te consumeren uit granen, groente en fruit en minder verzadigd vet en cholesterol uit dierlijke bron.
Vanwege het groeiend aantal mensen met overgewicht na de oorlog werd ons tevens aangepraat om meer te bewegen. Overgewicht zou het gevolg zijn van teveel eten en te weinig bewegen. Hierdoor zijn we onze calorie-inname gaan beperken (uithongering) en ons suf gaan sporten (uitputting). Het gevolg? Een regelrechte EXPLOSIE van overgewicht, hart- en vaatziekte, diabetes, kanker en vele, vele andere, vaak chronische gezondheidsproblemen. Het is dus pas echt fout gegaan de laatste 30 jaar! En nu kan men niet meer terug, toegeven dat de theorieen die op ons worden afgevuurd niet kloppen zou gezichtsverlies betekenen voor de 'wetenschap'. En dus moeten we onszelf maar gaan informeren over hoe het nu echt zit, zoals jij nu aan het doen bent!
Mike