Na mijn gesprek/ discussie met Mike over koolhydraten, fructose en wat dies meer zij, ben ik in het hele fructose verhaal gaan duiken. Een van de vragen die overeind bleef staan bij mij was namelijk: Zegt de glycemische index (GI) iets over fructose? Of anders gesteld: zijn voedingsmiddelen met een lage GI ook beter met het oog op fructose beheersing? Fructose zelf heeft maar een GI van 20 namelijk, dus dat leek mij niet het geval. Maar als de GI ervan zo laag is, waarom is het dan toch zo schadelijk?
Na wat zoektermen uitgeprobeerd te hebben in o.a. Google, kwam ik het volgende artikel tegen: Fructose index is the new Glycemic Index En dit verklaarde waar ik mee zat, dat de GI een handig middel is voor mensen die al in de insuline resistentie of daar voorbij zitten, denk aan Diabetes II, maar om er gewicht mee te verliezen of om een hongergevoel tegen te gaan, dit toch niet blijkt te werken op langere termijn. Als dit wel je doel is, moet je letten op fruit (en sommige) groenten en zoetmiddelen met een verhoogd fructosegehalte. M.a.w. je hebt het over twee heel verschillende 'graadmeters'.
Op zich is dit natuurlijk een redelijk bekend gegeven, maar evengoed vond ik het interessant om te lezen en wilde ik het daarom graag hier delen met jullie.
Nog aanvullende gedachten/ opmerkingen?
Groenten,
Heleen
Na wat zoektermen uitgeprobeerd te hebben in o.a. Google, kwam ik het volgende artikel tegen: Fructose index is the new Glycemic Index En dit verklaarde waar ik mee zat, dat de GI een handig middel is voor mensen die al in de insuline resistentie of daar voorbij zitten, denk aan Diabetes II, maar om er gewicht mee te verliezen of om een hongergevoel tegen te gaan, dit toch niet blijkt te werken op langere termijn. Als dit wel je doel is, moet je letten op fruit (en sommige) groenten en zoetmiddelen met een verhoogd fructosegehalte. M.a.w. je hebt het over twee heel verschillende 'graadmeters'.
Op zich is dit natuurlijk een redelijk bekend gegeven, maar evengoed vond ik het interessant om te lezen en wilde ik het daarom graag hier delen met jullie.
Nog aanvullende gedachten/ opmerkingen?
Groenten,
Heleen