Ik dacht, ik ga eens schrijven over onze camperreis door Marokko.
Wij zijn vandaag 4 weken in Marokko, we zijn op 11 januari van huis vertrokken en via Frankrijk en Spanje helemaal naar het zuiden van Spanje gereden. Daar zijn we vanuit Algeciras met de boot overgegaan naar Tanger Med in Marokko.
De eerste 3 dagen hadden we alleen maar regen, regen en nog eens regen. Er werd flink aan de groenvoorziening gewerkt. Daarna hebben alleen maar de zon gezien.
Vandaag regent het hier voor het eerst sinds 1,5 jaar. We hebben trouwens ook al gehoord dat het hier al 3 jaar niet geregend heeft.
In Spanje waren we al op zoek naar rauwe melk maar we zagen daar alleen maar stieren staan in de weilanden. En als je dan ook nog eens geen Spaans spreekt kom je niet zo ver met vragen naar koeien die melk geven. Ze gaan hier echt voor het vlees.
We konden gelukkig wel aan goeie dikke yoghurt komen dus dat gebruiken we nu als zuivel en crème fraiche.
Op dit moment verblijven we in het zuiden van Marokko, in Tafraoute. Een geweldig leuke camperplek waar we vrij staan (dat houdt in niet op een camping maar in het ‘wild’) met een prachtig mooi uitzicht op de bergen. Donderdag reizen we verder en gaan me meer richting de woestijn. Misschien gaan we wel met een kameel een nachtje de woestijn in op avontuur.
Ik denk dat we over 1 a 1,5 week in de hoge Atlas komen en daar is het een stuk groener dus daar hopen we wel wat melk te kunnen scoren.
Overigens hebben we wel een keer op een souk (markt) een soort kefir kunnen kopen, er zaten zelfs stukjes boter in.
De mensen hebben hier ook vaak maar 1 of 2 koetjes, die ze persoonlijk uitlaten. Je ziet ze heel vaak langs de weg, een koe met een touw en daaraan vast een mens. Ze zitten er de hele dag bij, vaak op hun hurken. Ook schapen en geiten zie je vaak in kuddes met een herder erbij.
Wat ons opvalt hier is dat er ook heel veel granen gegeten wordt in de vorm van wit brood.
Werkelijk bij alle maaltijden gebruikt men brood. Rauwe melk kunnen in dit deel van het land niet aan komen want het staat hier al zo lang droog allemaal dat de melk van de koeien wordt gebruikt voor de kalveren. We zien hier trouwens alleen geiten en schapen. Maar lopen ook jonkies bij. We hebben het overigens ook nog niet gevraagd aan de herders of we melk kunnen kopen. De noodzaak is nog niet hoog, we hebben yoghurt.
De mensen zijn wel slank, ook de jeugd. Af en toe zie je een dik kind lopen maar dat is zeer sporadisch. Wat ons wel opvalt is dat de oudere mannen vaak een heel slecht gebit hebben, geel en ontbrekende tanden. Maar ook hier zie je dikke mensen alleen niet zoveel als in Europa, eigenlijk veel minder. Het zijn vaker de vrouwen die dikker zijn dan de mannen.
De dikke mensen die we zien zijn andere camperaars. Wel 98% van de camperaars is Frans, dat komt doordat men hier in Marokko Frans spreekt naast het berbers. We zien heel veel graanbuiken bij de camperaars.
Het leven is voor ons Europeanen heel goedkoop, we hebben gisteren bijvoorbeeld onze wandelschoenen laten verzolen, de hakken dan, en betaalden daar € 1,35 voor per paar.
Voor groente en fruit betaal je ook een schijntje, vlees en dan bedoel ik gehakt betalen we ca. dezelfde prijs als thuis.
Bij de slagertjes hangt het vlees buiten te besterven, de vliegen erop maar we kopen het graag. Het is vers en we vertrouwen erop dat het eerlijk vlees is. Het zijn kleine slagerijen waar we het kopen en we kijken ook waar er veel locals staan.
Dat doen we ook als we wat gaan eten, waar veel locals zitten schuiven we aan.
Zo hebben we al diverse keren lekker gegeten. We nemen altijd vlees en/of omelet.
Gisteren een tajine gekozen: groente en vlees, erg lekker. Het is een soort stoofpotje, het staat een hele tijd op een houtskoolvuurtje te sudderen met kruiden erin. Het vlees was heerlijk gaar.
Zelf eten we veel uien, komkommer/courgette, knoflook en venkel. Op de markten verkopen ze alleen groente naar het seizoen. Daar zitten ook wortelen en andere knolgewassen bij maar die gebruiken wij dus niet. Maar uien en zo vinden we heerlijk om te eten dus dat treft.
Zojuist hebben we een heerlijke omelet op met een paar plakjes gedroogd varkensvlees, dat hadden we nog mee.
Maar we hebben laatst ook een paar plakken gerookt varkensvlees gekocht en dat was ook heerlijk.
We zijn bijna door de rauwmelkse kaas heen die we mee hadden dus dan gaan we over op gepasteuriseerde kaas, we hebben nog geen rauwmelkse kazen gevonden. Misschien straks in de bergen. Ook onze rauwmelkse roomboter met Keltisch zeezout raakt al aardig op maar we hebben hier wel al gepasteuriseerde roomboter kunnen vinden.
Op de meeste souks kunnen we verse munt kopen voor onze thee en we hebben kruiden gekocht: kaneel, verse nootmuskaatbolletjes, garam masala, gemengde kruiden voor vlees, curcuma en saffraan.
Ook hebben ze hier een soort parfumblokjes, bijvoorbeeld met jasmijn, musk en amber.
Dat wrijf je over je huid en het ruikt een tijdje heerlijk. Ook kun je het afschaven en bijv. op een schaaltje leggen boven een theelichtje.
We hebben op een souk stokjes gekocht om onze tanden te poetsen, dat werkt heel goed. Onze tanden voelen heerlijk glad aan, ze worden ook witter en ons tandsteen begint te verdwijnen.
Ook ervaren wij de mensen hier als zeer vriendelijk. Onderweg allemaal zwaaiende kindertjes, zodra je terug zwaait komt er een brede smile op hun gezichtjes.
In deze streek zwaaien ook de volwassenen, zowel vrouwen als mannen, ze zijn erg open.
We hebben voor in onze camper een Marokkaans vlaggetje, zo tonen we ons respect voor het land, en dat wordt gewaardeerd.
We drinken trouwens (de hele reis al) het water uit de kraan. Soms zit er chloor in, dan spuiten we een pipetje met 35% H2O2 in de watertank leeg en dan proef je het niet meer.
In onze wc doen we azijn voor de geur.
We hebben van de week twee traditionele berber huizen bezocht, de ene was al 500 jaar oud de ander 400 jaar.
Onder in het huis worden de dieren gestald, ze staan hier veel binnen heb ik begrepen.
Op de volgende etage is o.a. de keuken, in de hoek van de ruimte is een groot gat dat uitkomt op de stal. Het groenteafval gaat zo het gat in voor het vee en de warmte van het vee komt ten goede aan de ruimte boven. Daar is dus 500 jaar geleden al over nagedacht, dat is toch geweldig.
Hoe heet het ook is in de zomer in dat soort huizen wordt het niet warmer dan 23 graden.
Mensen die het leuk vinden kunnen ons volgen, ik heb een website gemaakt voor onze camperreizen, vooral voor het thuisfront. Daar schrijf ik onze belevenissen op en we plaatsen foto’s.
Mail me maar even voor het webadres. Ik zet het liever niet hier neer, het is toch een klein beetje privacy.
http://www.voedingisgezondheid.nl/Contact.html
Poekie
Wij zijn vandaag 4 weken in Marokko, we zijn op 11 januari van huis vertrokken en via Frankrijk en Spanje helemaal naar het zuiden van Spanje gereden. Daar zijn we vanuit Algeciras met de boot overgegaan naar Tanger Med in Marokko.
De eerste 3 dagen hadden we alleen maar regen, regen en nog eens regen. Er werd flink aan de groenvoorziening gewerkt. Daarna hebben alleen maar de zon gezien.
Vandaag regent het hier voor het eerst sinds 1,5 jaar. We hebben trouwens ook al gehoord dat het hier al 3 jaar niet geregend heeft.
In Spanje waren we al op zoek naar rauwe melk maar we zagen daar alleen maar stieren staan in de weilanden. En als je dan ook nog eens geen Spaans spreekt kom je niet zo ver met vragen naar koeien die melk geven. Ze gaan hier echt voor het vlees.
We konden gelukkig wel aan goeie dikke yoghurt komen dus dat gebruiken we nu als zuivel en crème fraiche.
Op dit moment verblijven we in het zuiden van Marokko, in Tafraoute. Een geweldig leuke camperplek waar we vrij staan (dat houdt in niet op een camping maar in het ‘wild’) met een prachtig mooi uitzicht op de bergen. Donderdag reizen we verder en gaan me meer richting de woestijn. Misschien gaan we wel met een kameel een nachtje de woestijn in op avontuur.
Ik denk dat we over 1 a 1,5 week in de hoge Atlas komen en daar is het een stuk groener dus daar hopen we wel wat melk te kunnen scoren.
Overigens hebben we wel een keer op een souk (markt) een soort kefir kunnen kopen, er zaten zelfs stukjes boter in.
De mensen hebben hier ook vaak maar 1 of 2 koetjes, die ze persoonlijk uitlaten. Je ziet ze heel vaak langs de weg, een koe met een touw en daaraan vast een mens. Ze zitten er de hele dag bij, vaak op hun hurken. Ook schapen en geiten zie je vaak in kuddes met een herder erbij.
Wat ons opvalt hier is dat er ook heel veel granen gegeten wordt in de vorm van wit brood.
Werkelijk bij alle maaltijden gebruikt men brood. Rauwe melk kunnen in dit deel van het land niet aan komen want het staat hier al zo lang droog allemaal dat de melk van de koeien wordt gebruikt voor de kalveren. We zien hier trouwens alleen geiten en schapen. Maar lopen ook jonkies bij. We hebben het overigens ook nog niet gevraagd aan de herders of we melk kunnen kopen. De noodzaak is nog niet hoog, we hebben yoghurt.
De mensen zijn wel slank, ook de jeugd. Af en toe zie je een dik kind lopen maar dat is zeer sporadisch. Wat ons wel opvalt is dat de oudere mannen vaak een heel slecht gebit hebben, geel en ontbrekende tanden. Maar ook hier zie je dikke mensen alleen niet zoveel als in Europa, eigenlijk veel minder. Het zijn vaker de vrouwen die dikker zijn dan de mannen.
De dikke mensen die we zien zijn andere camperaars. Wel 98% van de camperaars is Frans, dat komt doordat men hier in Marokko Frans spreekt naast het berbers. We zien heel veel graanbuiken bij de camperaars.
Het leven is voor ons Europeanen heel goedkoop, we hebben gisteren bijvoorbeeld onze wandelschoenen laten verzolen, de hakken dan, en betaalden daar € 1,35 voor per paar.
Voor groente en fruit betaal je ook een schijntje, vlees en dan bedoel ik gehakt betalen we ca. dezelfde prijs als thuis.
Bij de slagertjes hangt het vlees buiten te besterven, de vliegen erop maar we kopen het graag. Het is vers en we vertrouwen erop dat het eerlijk vlees is. Het zijn kleine slagerijen waar we het kopen en we kijken ook waar er veel locals staan.
Dat doen we ook als we wat gaan eten, waar veel locals zitten schuiven we aan.
Zo hebben we al diverse keren lekker gegeten. We nemen altijd vlees en/of omelet.
Gisteren een tajine gekozen: groente en vlees, erg lekker. Het is een soort stoofpotje, het staat een hele tijd op een houtskoolvuurtje te sudderen met kruiden erin. Het vlees was heerlijk gaar.
Zelf eten we veel uien, komkommer/courgette, knoflook en venkel. Op de markten verkopen ze alleen groente naar het seizoen. Daar zitten ook wortelen en andere knolgewassen bij maar die gebruiken wij dus niet. Maar uien en zo vinden we heerlijk om te eten dus dat treft.
Zojuist hebben we een heerlijke omelet op met een paar plakjes gedroogd varkensvlees, dat hadden we nog mee.
Maar we hebben laatst ook een paar plakken gerookt varkensvlees gekocht en dat was ook heerlijk.
We zijn bijna door de rauwmelkse kaas heen die we mee hadden dus dan gaan we over op gepasteuriseerde kaas, we hebben nog geen rauwmelkse kazen gevonden. Misschien straks in de bergen. Ook onze rauwmelkse roomboter met Keltisch zeezout raakt al aardig op maar we hebben hier wel al gepasteuriseerde roomboter kunnen vinden.
Op de meeste souks kunnen we verse munt kopen voor onze thee en we hebben kruiden gekocht: kaneel, verse nootmuskaatbolletjes, garam masala, gemengde kruiden voor vlees, curcuma en saffraan.
Ook hebben ze hier een soort parfumblokjes, bijvoorbeeld met jasmijn, musk en amber.
Dat wrijf je over je huid en het ruikt een tijdje heerlijk. Ook kun je het afschaven en bijv. op een schaaltje leggen boven een theelichtje.
We hebben op een souk stokjes gekocht om onze tanden te poetsen, dat werkt heel goed. Onze tanden voelen heerlijk glad aan, ze worden ook witter en ons tandsteen begint te verdwijnen.
Ook ervaren wij de mensen hier als zeer vriendelijk. Onderweg allemaal zwaaiende kindertjes, zodra je terug zwaait komt er een brede smile op hun gezichtjes.
In deze streek zwaaien ook de volwassenen, zowel vrouwen als mannen, ze zijn erg open.
We hebben voor in onze camper een Marokkaans vlaggetje, zo tonen we ons respect voor het land, en dat wordt gewaardeerd.
We drinken trouwens (de hele reis al) het water uit de kraan. Soms zit er chloor in, dan spuiten we een pipetje met 35% H2O2 in de watertank leeg en dan proef je het niet meer.
In onze wc doen we azijn voor de geur.
We hebben van de week twee traditionele berber huizen bezocht, de ene was al 500 jaar oud de ander 400 jaar.
Onder in het huis worden de dieren gestald, ze staan hier veel binnen heb ik begrepen.
Op de volgende etage is o.a. de keuken, in de hoek van de ruimte is een groot gat dat uitkomt op de stal. Het groenteafval gaat zo het gat in voor het vee en de warmte van het vee komt ten goede aan de ruimte boven. Daar is dus 500 jaar geleden al over nagedacht, dat is toch geweldig.
Hoe heet het ook is in de zomer in dat soort huizen wordt het niet warmer dan 23 graden.
Mensen die het leuk vinden kunnen ons volgen, ik heb een website gemaakt voor onze camperreizen, vooral voor het thuisfront. Daar schrijf ik onze belevenissen op en we plaatsen foto’s.
Mail me maar even voor het webadres. Ik zet het liever niet hier neer, het is toch een klein beetje privacy.
http://www.voedingisgezondheid.nl/Contact.html
Poekie