Moestuin

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Guest
  • Startdatum Startdatum
Even een vraagje nu ik veel sperzieboontjes oogst, deze doe ik in de vriezer maar smaakvoller lijkt me in zout leggen.

Kan je bonen ook in zout inmaken maar dan in een weckpot en niet in een keulse pot en deze weckpot normaal afsluiten ipv een theedoek erover leggen met plankje en steen erop?
 
hoi Johnny, ik ben ff gaan kijken in mijn boek over fermentatie (¨wild fermentation¨ van Katz). Daarin staat inderdaad dat je bonen in kunt maken met zout: sterker nog, dat wordt in het oosten al duizenden jaren gedaan. Miso kun je ook maken van (alle soorten) bonen: dit zou volgens Katz o.a. geholpen hebben met de negatieve effecten van de bombardementen van Hiroshima en Nagasaki opvangen en zelfs met de verwijdering van zware metalen uit het lichaam. Je moet voor het fermentatieresultaat van bonen in geval van het maken van miso alleen wel geduld hebben: gesproken wordt dan over een minimumtijd van een jaar. Ik heb gezocht naar het type pot waarover in dit geval van bonen fermenteren gesproken wordt en dan is dan wel de aardenwerken ¨crock pot¨. Of het een voorwaarde is: ik denk het persoonlijk niet. Die weckpot, dat zal vast ook wel gaan zegt mijn lekenverstand.
 
Ik heb laatst een blad van het tijdschrift 'genoeg' gekocht.
Nu heb ik er 3 boeken besteld:
De eerlijke moestuin
Eten uit de eerlijke moestuin
Eten uit de buurt.

Het blad 'genoeg' vind ik zeer interessant. Nu was er een artikel over het natuurlijk huus, dus een huis op ecologische wijze gebouwd. Ik lees zulke zaken graag omdat ik denk dat het ons allemaal wel op een goed spoor kan zetten.

Eerder kocht ik het boek:
De luxe van genoeg.

Ik denk dat deze boeken en het tijdschrift veel kan meehelpen om zelfstandiger, onafhankelijker, gezonder en zuiniger te leven.
Dorothé
 
Jhanne en Lievergezond dank jullie wel voor al je tips. Tradities dus in ere houden en bonen hoor je dus in een Keulse pot in te maken.

Ik heb eerst maar een portie ingevroren, later zal ik bijwijze van experiment gaan zouten in een weckpot, kijken hoe het gaat. Het moestuinieren is nieuw en heb inmiddels al.weer een hoop geleerd.
 
Heb naar informatie zitten zoeken op internet.
Wel een leuke inforeeks is:
http://ntracademie.nl/cursussen/cursuspagina/10-stappencursus-je-eigen-moestuin/stap/10.html
 
Onkruid wieden

Het was een terloopse opmerking die Louis De Bruyn maakte tijdens zijn lezing in het begin van de zomer.

Net zoals wij tomaten selecteren op grootte, vorm en smaak, net zoals wij sla selecteren op een vaste krop, smaak en houdbaarheid, zo selecteren wij ook het onkruid in de tuin.

Elke keer als wij wieden, dan proberen wij alle onkruid weg te krijgen. Soms vergeten we enkele planten en die komen dan in zaad als we niet snel genoeg terug keren om te wieden.

De onkruidsoorten die daadwerkelijk ook zaad kunnen vormen en verspreiden, hebben wij geselecteerd – ongewild – als goede soorten die zich mogen verspreiden.

Door jarenlang zo te ‘selecteren’, zorg je ervoor dat je onkruiden ontwikkelt die steeds sneller en sneller bloem en zaad vormen.


Het zijn namelijk de planten die het snelst zaad vormen die de meeste kans hebben om zich ook voort te planten.

Zo ben ik er zeker van dat je al melkdistels gezien hebt die amper 5 cm hoog zijn maar al in bloei staan.

Voordeel voor natuurlijke tuin

In een natuurlijke tuin, waar er veel mulch wordt gebruikt, ga je dit probleem veel minder hebben. Je grijpt al een fase vroeger in, en probeert het onkruid te voorkomen.

Zo ga je geen onkruiden ontwikkelen die steeds sneller bloeien en uitzaaien.


Als je nog niet overtuigd was van de vele voordelen van mulchen in de tuin, dan is dit nog maar eens een extra reden om vanaf nu toch met dikke lagen mulch te beginnen werken :-). http://tinyurl.com/qhhmaxl
 
Gildevorming bij fruitbomen helpt weerstand te verhogen
4 mei 2014

Veel perzikbomen en nectarinebomen hebben in deze tijd last van de perzikkrulziekte die de bladeren en de vruchten aantast. Het gangbare middel lijkt te zijn om de boom te bespuiten met schimmelwerende producten. Het is dan de vraag wat je hiervan allemaal binnen krijgt als je een nectarine of perzik eet en wat het doet met de weerstand van de boom?

Wat kan je er op natuurlijke wijze tegen doen?
Op het moment dat de krulziekte al zichtbaar is, is het nodig om de aangetaste bladeren te verwijderen, zodat de ziekte zich niet verder verspreidt. Verder is het van belang om voor de langere termijn voor de boom te zorgen, dat kan mooi door een perzikgilde te creëren. Deze gilde zorgt ervoor dat de weerstand van de boom verbetert en hij weer volop in zijn kracht komt… En dat vind je vervolgens weer terug in de vruchten ervan!

Een perzikgilde of een nectarinegilde is een groep planten die je onder de kroon van een perzik- of nectarineboom plant, die de boom ondersteunt – waardoor de perzikboom of nectarineboom optimaal kan groeien en weerstand kan bieden aan de invloeden van buitenaf. Dit ondersteunen gebeurt op meerdere manieren: bijvoorbeeld door stikstof aan de grond toe te voegen, door andere mineralen van diep in de aarde naar boven te halen, door ziekteverwekkende bacterien en schimmels tegen te gaan, door goede insecten aan te trekken die voor de bevruchting van de perzikboom zorgen of goede insecten aantrekken die de verstorende insecten tegen gaan en tevens door de bodem te bedekken, zodat de grond niet uitdroogt en onkruid geen kans krijgt. Wanneer je rekening houdt met al deze functies kun je een goed werkend ecosysteem rond je perzik/nectarineboom creëren.

Hoe ziet zo’n perzik/nectarine-gilde er concreet uit?
Je plant onder de kroon van de boom een aantal planten. Iedere boom heeft eigen karakteristieken, waardoor er verschillende boomgilden zijn. Hier een voorbeeld voor de perzik/nectarineboom, maar er zijn meerdere combinaties mogelijk. Planten die prima meewerken om ziektes te voorkomen zijn knoflook, tijm en oregano. Deze bloeien ook en zijn dan meteen ook goede insect-aantrekkende planten. Verder zijn het prima bodembedekkers, waardoor andere “onkruiden” weinig kans krijgen. Je ziet veel planten hebben meerdere functies in zich.
Een mooie stikstofbinder is de vaste plant lupine – ook deze trekt bijv. bijen aan. Smeerwortel of mierikswortel zijn goede diepwortelende gewassen om cruciale elementen diep uit de grond naar boven te halen, de grond losser te maken en kunnen meteen als mulch (bedekking van de bodem) dienen. Ook de bandnetel zou hier een goede rol in kunnen spelen, alhoewel niet iedereen die graag ziet in de tuin… (is wel een van de weinige planten die zo’n beetje alle belangrijke mineralen bevat…).

Meer weten over gildevorming?
Stuur even een mailtje, dan houden we je op de hoogte. We zijn namelijk voor geïnteresseerden een gildegids aan het samenstellen gericht op fruit/noten-bomen en ook de specifieke gildevorming in de moestuin. Ook zullen we bij voldoende interesse een themadag gilden organiseren. http://www.harmonycenter.nl/perzikboom-de-krulziekte-en-gildevorming/
 
Inspirerend artikel Debsy van jou, dank je wel!
En ik maar hard mijn best doen met organisch keukenafval...
Maar dat blijf ik toch ook doen...

Hier nog een leuk artikel: sheetmulchen http://permacultuuronderwijs.nl/sheetmulchen-succesfactoren-van-permacultuurtuinen-1/
 
Welke planten gaan goed samen en welke niet? Check het in dit schema op
http://deboon.blogspot.nl/2015/11/handig-schema-combinatieteelt.html
 
Voedselbossen, bosbouw van de toekomst.

Posted 04/11/2015 by admin under Artikelen

Wie heeft niet gedroomd om door een bos te lopen en zo op je pad lekkere frambozen, appels, hazelnoten, tamme kastanjes te verzamelen.Deze droom komt uit in een voedselbos. In het kort is een voedselbos een milieuvriendelijkelandbouw systeem met het hoog natuurwaarde. Het betekent dat mensen hun voedsel kunnen halen uit dit ecosysteem en dat de natuur daarbij niet verstoord wordt,maar zelfs meeprofiteert! Voedselbos economie is dan te vergelijken met permacultuurprincipes: wees goed voor de aarde, wees goed voor mensen en verdeel de overvloed.

Het concept van voedselbossen is zo oud als de mens zelf. Het best bewaarde voedselbos in de buurt van Europa ligt in Marokko en is al…2000 jaar oud! Wereldwijd en van oudsher worden voedselbos ecosystemen als essentieel voedselproductie systeem gebruikt in zogenaamde ‘derde wereldlanden’ (ik vind het een zeer discriminerend begrip) als Vietnam, India,Thailand etc.

Omdat ruimte in voedselbossen op verschillende niveaus wordt gebruikt, kunnen vele verschillende eetbare planten parallel wordengeteeld. Het was die zeven lagen systeem in natuurlijke bossen heeft waargenomen en gedefinieerd:

1 Kroonlaag of climax bomen, bestaande uit originele en aangeplante grote bomen

2 Lage bomen, bestaande uit kleinere bomen of halfstammen

3 Struiklaag van fruit- en bessen struiken

4 Kruidlaag van meerjarige groente en kruiden

5 Bodembedekkers, laag van planten die zich horizontaal verspreiden

6 Ondergrondse ofwortel laag van planten die wortels of knollen produceren

7 Klimmers (verticale laag) van klimmende planten

De water-laag en schimforest_gardeningmels-laag werden later als 8steen 9de voedselbos lagen toegevoegd, maar zijn nog wat minder bekend.Persoonlijk, zie ik 10de laag van permacultuur tuin ook als onmisbare deel vaneen productieve voedselbos ecosysteem. Zo heb je meerjarige bomen, meerjarige planten en eenjarige gewassen tot jouw beschikking!

Het ecosysteem van een voedselbos komt heel dichtbijhet idee van ‘doe-niks-landbouw’ van Masanobu Fukuoka uit 1975. Masanobuheeft het beschreven als: door te leren van de natuur kun jij een systeemontwerpen, dat zelfdragend, zelfonderhoudend, zelf balancerend en zelf- voedendis. Voor een voedselbos ecosysteem betekent dit dat er niet gemaaid wordt en ofgewied en er geen gebruik wordt gemaakt van pesticiden en insecticiden (zelfs geen ecologische). Er wordt ook niet constant geïrrigeerd en absoluut geengebruik gemaakt van mest. Je hebt het niet nodig in het natuurlijke bos, zo heb je het niet nodig in het voedselbos.

Elke persoon die een voedselbos zou willen aanleggenheeft zijn eigen karakteristieke reden om bomen te gaan planten. Aanplant van voedselbossen is wel een nieuw paradigma van menselijke participatie in deecologie van cultuur- en natuurlijke landschappen.

Als student milieukunde aan Van Hall Larenstein ben ik in aanraking gekomen met permacultuur en voedselbossen. Sindsdien heb ik verschillende werken hierover geschreven. Hier zijn de links voor gratis download.

http://tinyurl.com/Foodforests-research-Anastasia (in Engels)

http://tinyurl.com/Voedselbos-planten-Anastasia (in het Nederlands)

http://tinyurl.com/Handboek-Voedselbossen (in het Nederlands)

Ik ben initiatiefnemer en ontwerper van Voedselbos Leeuwarden. En ik zou graag tientalen meer voedselbossen te mogen ontwerpen. Hierbij vind je mijn kleine-zelfpromotie info: http://tinyurl.com/Over-Voedselbossen-A-Limareva. Anastasia biedt aan workshops voedselbossen te komen geven, vergoeding in overleg.

Door Anastasia Limareva

www.lucavera.wordpress.com http://noordelijkzadennetwerk.nl/website/?p=207 via http://www.leefbewust.com/2016/nieuws/110116.html
 
Ik dacht niet dat dit zeer mooie YT verhaal over "tuinieren" al eens geplaatst was. Alleen al als je van natuur houdt moet je gewoon even kijken .

Overvloed Van Planten ( Philip Forrer - verhoogde tuinbedden )

 
Ik kreeg net deze binnen en wil het niet onthouden.
Wat een prachtige inspiratie.
En dat op maar 10x10 meter.
Des te meer reden om te gaan verhuizen zodat deze droom ook voor mij werkelijkheid kan worden.
Weet iemand nog een leuke alternatieve woningvorm die betaalbaar is en mijn dag kan niet meer stuk.

https://happenfilms.com/film/the-plummery

 
Leuk om te zien wat er mogelijk is op 100m2. Ik wil mijn 100m2 volkstuintje ook beetje bij beetje meer op een natuurlijke manier inrichten en dit laat zien dat er veel mogelijk is.
 
In een docu over Indianen zag ik dat ze de volgende combinatie gebruikte: Mais, Bonen en pompoenen.
Je zaait eerst het mais, dan de bonen (die klimmen om de mais) en dan de pompoen (die klimt over beide en beschermt).
Daarnaast is het zo dat als je mais, pompoen en bonen eet, je de meest essentiele eiwiiten en aminozuren binnen hebt. Rijst met bonen en peuljes.
 
Voor wie wil bijdragen aan een goed doel en een stukje eigenaar worden van landbouwgrond die alleen gebruikt mag worden voor biologisch boeren.

https://landvanons.nl

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.545
Berichten
552.561
Leden
8.668
Nieuwste lid
Joy63
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan