Chlorpyrifos: de gevaarlijkste pesticide waar je nog nooit van gehoord hebt
Wetenschappers zeggen dat er geen aanvaardbare dosis is om hersenschade te voorkomen. Het gebruik ervan is verboden in verschillende Europese landen. Toch zijn de residuen terug te vinden in fruitmanden, op dinerborden en in menselijke urinemonsters uit heel Europa. Nu dringen de producenten aan op een hernieuwde EU-goedkeuring – misschien tevergeefs.
De naam is chloorpyrifos. Dit is de reden waarom de chemische stof en de risico’s ervan bijna onbekend zijn voor het publiek.
Chlorpyrifos doodt insecten op het kweken van groenten en fruit.
Thomas Backhaus, hoogleraar ecotoxicologie en milieuwetenschappen aan de universiteit van Göteborg, zegt dat de inhoud lang heeft geduurd voordat hij werd herkend als een van de ‘vervelende’.
Philippe Grandjean, hoogleraar milieutechnologie aan de Universiteit van Zuid-Denemarken en de Harvard School of Public Health in de VS, merkt op dat hersenbeschadiging verbonden met chloorpyrifos is gevonden bij de laagste detecteerbare dosis
“In vergelijking met glyfosaat, de actieve stof in Roundup, heeft chloorpyrifos onder de radar gevlogen. Wanneer we het hebben over herbiciden zoals glyfosaat die onkruid wieden, kunnen mensen dit aan, omdat we geen chlorofyl hebben en niet direct worden getroffen. Wanneer we het hebben over insecticiden, heb je het probleem dat ze alle ontwikkelende dieren, inclusief de mens, treffen, “zegt hij.
https://gedachtenvoer.nl/2019/06/21/chlorpyrifos-de-gevaarlijkste-pesticide/