voor de worst makers:
Met een verklaring waarom er E300 (vit c) bij wordt gedaan.
Natriumnitraat en natriumnitriet zijn los te koop.
Het lukt me niet om een bepaalde link te plaatsen (geen idee waarom en wat er zo bijzonder is aan die link, maar dat is verder niet erg, hier onder de tekst)
"Voor de chemici: natriumnitraat en natriumnitriet worden gebruikt als conserveermiddel in vlees. Nu las ik op het internet dat er een kant-en-klaar mengsel te verkrijgen is onder de naam Prague #2 powder. Ik kan dit in principe zelf maken: het bestaat uit natriumnitraat: natriumnitriet:natriumchloride in de verhouding: 0,64:1:16. Dit mengsel zorgt ervoor dat de groei van schadelijke bacteriën wordt gestopt en de nitriet reageert met de myoglobine tot een mooie rode kleur. De nitraat wordt microbieel geleidelijk omgezet in nitriet en zorgt dus voor een soort retardwerking tijdens het droogproces van 2 weken. Het ascorbinezuur is noodzakelijk als sterke reductor om overtollig nitriet weg te vangen zodat er geen schadelijke nitrosoaminen ontstaan."
Met een verklaring waarom er E300 (vit c) bij wordt gedaan.
Natriumnitraat en natriumnitriet zijn los te koop.
Het lukt me niet om een bepaalde link te plaatsen (geen idee waarom en wat er zo bijzonder is aan die link, maar dat is verder niet erg, hier onder de tekst)
"Voor de chemici: natriumnitraat en natriumnitriet worden gebruikt als conserveermiddel in vlees. Nu las ik op het internet dat er een kant-en-klaar mengsel te verkrijgen is onder de naam Prague #2 powder. Ik kan dit in principe zelf maken: het bestaat uit natriumnitraat: natriumnitriet:natriumchloride in de verhouding: 0,64:1:16. Dit mengsel zorgt ervoor dat de groei van schadelijke bacteriën wordt gestopt en de nitriet reageert met de myoglobine tot een mooie rode kleur. De nitraat wordt microbieel geleidelijk omgezet in nitriet en zorgt dus voor een soort retardwerking tijdens het droogproces van 2 weken. Het ascorbinezuur is noodzakelijk als sterke reductor om overtollig nitriet weg te vangen zodat er geen schadelijke nitrosoaminen ontstaan."