Antwoord D66 via app:
Hartelijk dank voor je berichtje over het referendum. Graag licht ik toe waarom D66 voor het afschaffen is van het raadgevend referendum. Het referendum is een middel dat gebruikt kan worden om kiezers meer te betrekken bij de politiek. Dit raadgevend referendum is echter slechts een advies aan het parlement (raadgevend). Het advies hoeft niet te worden overgenomen, terwijl dat onder andere door de kiesdrempel wel wordt gesuggereerd. Dat zorgt voor een hoop onduidelijkheid en teleurgestelde kiezers. Sterker nog, het lijkt zelfs de kloof tussen de mensen de politiek te vergroten. Dat willen wij niet. D66 is er daarom voor om dit middel niet langer in te zetten.
Het huidige referendum werkt niet. In het regeerakkoord is afgesproken dat het bestaande referendum wordt afgeschaft. Het is daarom logisch dat het kabinet nu begint met de uitwerking van het regeerakkoord en hier een meerderheid voor heeft in de Tweede Kamer. Het zou een poppenkast worden om een niet bindend, raadgevend referendum te houden over het afschaffen van een niet goed werkende referendumwet. Dat zou immers wederom voor een hoop onduidelijkheid en teleurgestelde kiezers zorgen.
Tegelijkertijd was en is D66 voorstander van een bindend referendum (correctief) met duidelijke spelregels over onder andere de opkomstdrempels. Dan zeggen de kiezers “ja” of “nee”, en dan moet het parlement met de uitkomst aan de slag. Het bindend referendum kan worden gebruikt als ‘noodrem’ waarmee de kiezer een beslissing van het parlement kan terugdraaien. De leden van D66 hebben bij het vaststellen van het verkiezingsprogramma 2017 uitgesproken dat zij niet willen dat internationale verdragen referendabel zijn.
Op dit moment bestaat er geen 2/3e meerderheid in beide Kamers voor bindende referenda en dat is voorlopig ook niet te voorzien.
Groetjes Martine
Mike