FEB 8, 2023
3000 miljard wegwerpmondkapjes later: ze werken niet, is de wetenschappelijke conclusie
Op 1 februari 2020 bracht het net opgerichte Artsen Collectief de zin en onzin van het dragen van mondkapjes als middel voor bescherming tegen corona onder de aandacht. De conclusie op grond van wetenschappelijke studies was destijds dat mondkapjes waarschijnlijk niet effectief zouden zijn en dat er grote nadelen aan zijn verbonden:
Ze vervuilen de leefomgeving, de natuur, de oceanen.
Ze verminderen de communicatie tussen mensen en dragen hierdoor bij aan een gevoel van eenzaamheid.
Bij kinderen belemmeren ze de verbale en non-verbale ontwikkeling.
Het CO2-gehalte van de ingeademde lucht wordt verhoogd tot boven de veiligheidsnorm, wat kan leiden tot concentratievermindering en hoofdpijn.
Desondanks werden de mond-neusmaskers op grote schaal ingevoerd en verplicht.
Een nieuw overzichtsartikel van de wetenschappelijk hoog aangeschreven Cochrane Library geeft een up-to-date samenvatting van alle studies van hoge kwaliteit op het gebied van mondkapjesgebruik bij influenza en Covid-19 tijdens de pandemie, zowel de standaard chirurgische- als de N95/P2-maskers.
De groep internationale onderzoekers analyseerde tientallen onderzoeken van hoge kwaliteit (‘randomized controlled trials’, RCT’s) waarin het dragen van maskers werd vergeleken met geen maskers ter voorkoming van de verspreiding van virale luchtwegaandoeningen. De onderzoekers vonden zelfs geen bescheiden effect op bescherming tegen infectie- of ziektecijfers voor elk type masker en concluderen dat er waarschijnlijk weinig tot geen effect is van het dragen van mondkapjes ter voorkoming van influenza of Covid-19. Handhygiëne had wel een bescheiden effect.
Desondanks wordt in het nieuwe wetsvoorstel voor aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg) de verplichting tot het dragen van mond-neusmaskers opgenomen. Deze aanpassing wordt momenteel in de Eerste Kamer besproken.