De lessen van Tsjernobyl: Het is het Westen dat nu Glasnost nodig heeft
De veelgeprezen serie ‘Tsjernobyl’ vertelt het verhaal van de nucleaire ramp in 1986 en de pogingen van de autoriteiten om het uit te spelen. Ironisch genoeg, 33 jaar later, zijn het westerse leiders die moeten leren eerlijk en transparant te zijn.
Het was het ongeluk waarvan sommigen dachten dat het direct leidde tot de val van het communisme. “Hervormers in de Sovjet-Unie, en Michail Gorbatsjov zelf, gebruikten Tsjernobyl als argument voor meer verantwoording en grotere openhartigheid, omdat de eerste reactie van de Sovjetautoriteiten allesbehalve transparant was. Het werd een symbool van wat er mis was met het Sovjet-systeem “, zegt professor Archie Brown, auteur van ‘The Rise and Fall of Communism’, zoals aangehaald in de Sunday Express-krant van gisteren.
Slechts drie en een half jaar na Tsjernobyl kwam de Berlijnse muur ten val en in 1991 hield de Sovjet-Unie zelf op te bestaan.
Westerse ideologen waren snel opgewonden en zeiden dat een systeem dat mensen blijft vertellen en probeert om dingen te verbergen altijd gedoemd was om te falen, maar in termen van openheid en de waarheid vertellen, zijn we dan echt veel beter dan de Sovjet-Unie van de jaren 80?
https://gedachtenvoer.nl/2019/06/12/de-lessen-van-tsjernobyl-het-is-het-westen-dat-nu-glasnost-nodig-heeft/