Uit de nieuwsbrief van Juglen Zwaan van 19 april 2015 over gojibessen / nachtschade-maatregelen en de psychologie van superfoods:
Nachtschade
Wist je dat de Goji-bes lid is van de nachtschadefamilie? Het is dus een achterneefje van de tomaat, paprika, aubergine, rode peper en aardappel. Nachtschadeplanten kunnen neurotoxische alkaloïden bevatten. Solanine in aardappelen of tomatine in tomaten zijn hier voorbeelden van. Deze stoffen werken in op het centraal zenuwstelsel. Ook tabak is een nachtschade en werkt in op het centraal zenuwstelsel. Vele rokers zijn gek op de verdovende werking van tabak.
Eet alleen rijpe nachtschadeproducten, dan ben je de schadelijke werking van de alkaloïdes grotendeels kwijt. Dus eet geen groene aardappelen, paprika of tomaten. Het beste eet je dus rode rijpe paprika’s. De Goji-bes bevat ook in rijpe vorm wat giftige alkaloïden. Eén daarvan is de stof atropine. Deze stof kan in grote hoeveelheden misselijkheid, verwardheid, duizeligheid of hoofdpijn geven. In kleine hoeveelheden kan het weer heilzaam zijn. Zo zijn sommige medicijnen op atropine gebaseerd.
Superfoods van eigen bodem
Sommige mensen kunnen niet tegen de giftige stoffen in nachtschades. De nachtschade maakt deze stoffen aan om insecten misselijk te maken, zodat ze het plantje niet verder opeten. Erg slim dus. Maar gaan wij, mensen, dus een hele zak Goji-bessen eten, dan kunnen we hier misselijk van worden. Wist je dat Goji-bessen rijkelijk in Nederland groeien? In Nederland groeien ze ruimschoots langs rivieren en in de duinen. De plant heet hier Boksdoorn. Niemand ziet ze staan, want er staat niet bij dat het een superfood is. Superfood is pure psychologie.