een schatting:
rosekalf weegt 375 kg, waarvan 200 kg vlees
een afgemolken melkkoe levert 300 kg vlees (doorgaans 225 tot 350 kg)
een koe produceert 3,5 kalf, sterfte 10% en voor het gemak gaan er geen koeien dood.
levensproductie koe: 31.000 L
3,5-0,35=3,15 kalveren, waarvan 1 voor de vervanging. Dus 2,15 kalveren maal 200kg
is 430 kg kalfsvlees en 300 kg koe is in totaal 730 kg vlees op 31.000 L melk. Als de melk verkaast heb je 3.100 kg kaas. Dat betekend dat bij 1 kg kaas, er in verhouding 235 gram vlees bij hoort.
En hoe biologischer de zuivel hoe meer vlees erbij hoort omdat er voor de zelfde melkproductie meer kalveren geboren worden. En als je de kalveren ipv voor de rose voor de roodvleesproductie doet (dan worden ze ca 2 jaar oud), dan levert dat ook meer vlees op. Iedereen mag die rekensom zelf maken, maar dan ga je misschien naar de halve kilo per kilo kaas