De 13 regels van links:
1. “Macht is niet datgene wat jij bezit, maar datgene waarvan de tegenstander denkt dat je het hebt.”
2. “Verlaat nooit het belevingsgebied van de eigen mensen. Wanneer een actie of een tactiek buiten het belevingsgebied van de mensen ligt, leidt dat tot verwarring, angsten, terughoudendheid. Daarenboven heeft het een teloorgang van de communicatie tot gevolg.”
3. “Verlaat, waar het ook maar enigszins mogelijk is, het belevingsgebied van de tegenstander.”
4. “Dwing de tegenstander om volgens zijn eigen wetten te leven. Daarmee kun jij hem ombrengen – omdat hij nooit zal gehoorzamen aan zijn eigen wetten.”
5. “De vierde regel omvat reeds de vijfde: Spot is het sterkste wapen van de mens. Het is bijna onmogelijk om tegen spot op te strijden. Bovendien maakt het de tegenstander woedend, die vervolgens reageert in jouw voordeel.”
6. “Een goede tactiek doet jouw mensen plezier. Als de mensen zich niet goed amuseren, klopt er ergens iets niet aan jouw tactiek.”
7. “Een te slepende tactiek wordt slap. De mens kan slechts voor een beperkte tijd voor een bepaalde zaak een strijdvaardige belangstelling ontwikkelen. Daarna wordt alles een rituele verplichting, zoals de kerkgang op zondagmorgen. Aangezien voortdurend nieuwe problemen en crisissen opduiken, krijgt men dan te horen: Wel, ik sta volledig aan jouw kant en ondersteun je, maar tenslotte zijn er nog andere belangrijke dingen in het leven en dat is het dan.”
8. “De druk mag nooit afnemen. Hij moet door verschillende tactieken en acties overeind worden gehouden en alle gebeurtenissen die zich voor deze doelstelling aanbieden, moeten worden benut.”
9. “De dreiging heeft in de regel meer afschrikwekkende werking dan de zaak zelf.”
10. “De belangrijkste voorwaarde voor elke tactiek is het ontwikkelen van een strategie waarmee een constante druk op de tegenstander wordt uitgeoefend. Slechts de nooit aflatende druk leidt tot foute reacties van de tegenstander, die tenslotte doorslaggevend zijn voor het succes van de campagne. Men mag nooit vergeten dat niet alleen de actie een reactie teweegbrengt, maar dat ook de actie zelf een consequentie van de reactie is en een reactie op de reactie, en zo gaat dat eindeloos door. De druk wekt de reactie op en constante druk houdt de actie in stand.”
11. “Wanneer men iets negatiefs hard en lang genoeg bespoedigt, zal het tegendeel doorbreken. Dit berust op het principe dat elk positief iets een negatief iets in zich draagt. Wij hebben reeds de kentering van het negatieve in het positieve gezien bij Mahatma Gandhi’s strategie van het passieve verzet.
12. “De prijs voor een succesvolle aanval moet een constructief alternatief zijn. Wij mogen het niet riskeren ons door plotselinge concessies van de tegenstander in een val te laten lokken en te zeggen: U heeft gelijk, wij weten niet, hoe wij het probleem kunnen oplossen. Vertelt U ons dan maar eens, wat U daarmee bedoelt.
13. “Kies een doelwit uit, spijker het vast, personaliseer het en schiet Uzelf er op in.” Hiertoe schrijft Alinsky onder andere: “Een criterium voor de keuze van een doelwit is zijn kwetsbaarheid – hebben wij genoeg kracht om hem te treffen? Daarenboven kan ieder doelwit zeggen: Waarom mikt U precies op mij? Er zijn toch genoeg anderen, die evengoed verantwoordelijk zijn? Doelwit: men laat alle andere schuldigen buiten beschouwing.
https://ejbron.wordpress.com/2017/09/08/de-13-regels-van-links-volgens-welke-ze-haar-politieke-tegenstanders-zoals-trump-vernietigen/
Mike