@Lievergezond
Maagzuur tekort kan een oorzaak zijn echter de weg die b12 aflegt om uiteindelijk in de cellen te worden opgenomen is complex. Er kan op meerdere punten een hindernis zijn.
Uit het boek 'Is het misschien vitamine B12-tekort?:
De weg van b12 ziet er zo uit:
B12 in je voedsel is gebonden aan dierlijke eiwitten
Deze moeten eerst daarvan losgemaakt worden
Daarvoor gebruikt het lichaam een enzym (pepsine)
Dit enzym kan alleen in voldoende mate worden aangemaakt als er in de maag genoeg maagzuur is
De maagwand produceert ook een eiwit, intrinsieke factor
Dit eiwit vind zijn weg naar de darmen voor gebruik in een later stadium van het proces
Andere eiwitten, R-binders, voeren b12 de dunne darm in
In de dunne darm hecht intrinsieke factor zich aan b12
Dit gaat dmv weer een ander eiwit, proteasen (eiwitsplitsende enzymen)
Dit eiwit voert de verbinding b12/intrinsieke factor naar het laatste deel van de dunne darm (kronkeldarm)
De cellen in de wand van de kronkeldarm (ileum) bevatten receptoren
Deze receptoren hechten zich aan de verbinding b12/intrinsieke factor en trekken het de bloedbaan in
In de bloedbaan voert een ander eiwit, transcobalamine II, vitamine b12 naar verschillende delen van het lichaam.
Een overschot wordt afgevoerd naar de lever en daar opgeslagen.