Voedingscentrum haalt hard uit naar het gebruik van kokosolie

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Guest
  • Startdatum Startdatum
becel heeft zeker geklaagd dat er minder verkocht wordt :(

en stel je voor we zouden eens gezond worden, daar moet weer gauw wat aan gedaan worden

 
Amber Albarda (voorstander van kokosvet) claimt in dit kassa groen fragment dat er bijvoorbeeld in verschillende landen al van uit de hartstichting niet langer wordt geadviseerd om max 2 eieren per week te consumeren. Ben wel benieuwd om welke landen dit gaat.

Wat mij wel opvalt is dat zo'n beetje iedereen die over voeding spreekt, de neiging heeft zich voorbarig uit te laten. Tuurlijk is dat nodig om je punt over te brengen, gaat wel eens ten koste van de zorgvuldigheid.

 
Quote:
Mooi voorbeeld is die nieuwe labelwetgeving die 13 december ingaat. Voedingswaardes verplicht op de meeste levensmiddelen en land van herkomst op fruit en groente, vlees en vis. Maar het vreemde is dat het belangrijkste wat al tientallen jaren ontbreekt zijn wederom transverzuren. Waarom mogen we al sinds de jaren 50 niet weten welk fabrieksproduct transvetzuren bevat en maakt men zich druk over verzadigd vet? De labels blijven qua vetzuren dus nog altijd industrievriendelijk i.p.v. consumentvriendelijk. Denemarken wilde allang transvet labeling maar het o.a. land van Unilever, Nederland, lag dwars. Zelfs in de VS is men een stuk verder op dit gebied. Hier is de voedingsindustrielobby weer te machtig geweest.

De goedkope margarines in de ban gedaan, hier eten hele volksstammen nog koekjes en brood met geharde vetten.

http://www.leefbewust.com/311014.htm

 
Heb het even vertaald:
Quote:
Studie: Een vetrijk dieet kan veroudering van de hersenen uit stellen

Een nieuw door Denen geleidt onderzoek suggereert dat bij muizen tekenen van veroudering van de hersenen uitgesteld kan worden door ze op een vetrijk dieet te zetten. Dit opent, op lange termijn, de mogelijkheid van behandeling van kinderen met vroegtijdige veroudering en patiënten met de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Het onderzoek wordt geleid door het Center for Healthy Aging, de Universiteit in Kopenhagen en het National Institute of Health.

Als we ouder worden begint in ons zenuwstelsel de ontwikkeling van gebreken, de hersenen verliezen hun intellectuele capaciteiten en de kans op ziekten als Parkinson en Alzheimer wordt groter. De ziekte van Alzheimer is momenteel de snelst groeiende leeftijdsgebonden aandoening.

Tijdens ons leven is het van belang dat onze cellen - voor zover mogelijk - ons DNA onbeschadigd houden en daarvoor hebben de cellen een herstel systeem dat de schade herstelt die continue optreedt. Mensen zijn ouder als het reparatiesysteem ophoudt te functioneren. Bij ziekten zoals Alzheimer zien de onderzoekers ook schade aan het DNA.

Een nieuw onderzoeksproject onder leiding van het Center for Healthy Aging, de universiteit van Kopenhagen en het National Institute of Health hebben muizen onderzocht die een defect hadden in hun DNA-reparatie systeem. Bij mensen veroorzaakt dit defect de aandoening Cockayne Syndroom, waarbij patiënten, vooral kinderen, voortijdig verouderen en overlijden op een leeftijd van 10-12 jaar. De studie toont aan, als een muismodel met het Cockayne-syndroom op een vetrijk dieet gezet wordt dat verouderingsprocessen als slechthorendheid en gewichtsverlies uitgesteld worden.

Vet maakt een einde aan vroegtijdige veroudering

“De studie is goed nieuws voor kinderen met het Cockayne-syndroom omdat we op dit moment geen effectieve behandeling hebben voor deze aandoening. Onze studie suggereert dat een vetrijk dieet verouderingsprocessen kan uitstellen. Een vetrijk dieet lijkt ook veroudering van de hersenen uit te stellen. De bevindingen impliceren daarom dat patiënten met de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson op de lange termijn kunnen profiteren van deze nieuwe kennis,” zegt Vilhelm Bohr, leider van de studie, professor van het Center for Healthy Aging, Universiteit van Kopenhagen en het National Institute of Health.

De hersenen hebben een constante behoefte aan brandstof in de vorm van hetzij suiker of zogenaamde ketonen. Ketonen zijn de reserve brandstof van de hersenen en ze spelen een belangrijke rol in het bijzonder in periodes met een lage bloedsuikerspiegel, bijvoorbeeld als je aan het vasten bent. Dit komt omdat het lichaam vet afbreekt als het suiker nodig heeft en tijdens dit proces produceert het ketonen. De onderzoekers zien bij muizen een bepaald positief effect als ze de zogeheten middellange keten vetzuren, zoals in kokosolie, gegeven wordt.

Hersencellen hebben extra brandstof nodig

“We hebben eerder aangetoond dat bij kinderen met het Cockayne syndroom veroudering een gevolg is van het constant actief zijn van het celreparatie mechanisme. Het vreet zich een weg in de bronnen en veroorzaakt dat de cel erg snel verouderd. We verwachten dan ook dat een dieet met een hoog gehalte aan kokosnootolie of soortgelijke vetten een gunstig effect zal hebben omdat de hersencellen extra brandstof krijgen en daarmee de kracht om de schade te herstellen,” aldus postdoctoraal Morten Schepbye-Knudsen van het National Institute of Health.

Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het erkend wetenschappelijke tijdschrift Cell Metabolism. Het onderzoeksproject wordt ondersteund door de Nordea-FONDEN via het Center for Healthy Aging.

Universiteit van Kopenhagen - Zie meer op: http://www.naturalblaze.com/2014/11/high-fat-diet-can-postpone-brain-aging.html#sthash.aYcd9zu2.dpuf


Lia

 
Klopt, ik had al eerder gehoord dat bv klanten met internet van xs4all www.gezondtijd.com niet konden bekijken. Dat had te maken met verkeerde verwijzing (naar een niet bestaand ipv6-adres), maar dat is nu opgelost.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.517
Berichten
528.470
Leden
8.652
Nieuwste lid
duncan
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan