Quote:
Hoe dan ook moet je vooral kijken naar hoe dat zetmeel uitwerkt op de glucosespiegel en dat is niet best.
Ik heb er eens een boek bijgepakt en dan zie je inderdaad dat sommige groentes een hele hoge
glycemische index (GI) hebben, wat wil zeggen dat de koolhydraten snel opgenomen worden door je lichaam.
De GI van een aantal groentes:
gekookte pastinaak 95-97
gekookte pompoen 66-84
gekookte raap 70
gekookte rode bieten 64-70
gekookte wortels 49-92
rauwe wortels 16
zoete mais 50-60
zoete aardappel 44-59
gekookte aardappelen 59-88
gebakken aardappelen 73-98
gefrituurde aardappelen 75-80
gepureerde aardappelen 69-90
Maar wat veel interessanter is, is de
glycemische lading! Die bereken je door het gehalte aan koolhydraten in een portie (van bv 100 gram) mee te rekenen. Een mespuntje suiker (met een vrij hoge GI) wordt immers wel razendsnel in je bloed opgenomen, maar heeft veel minder effect op de bloedsuikerspiegel dan een vol bord pasta (met een matige GI) die een grote lading koolhydraten aanlevert. Bepaalde groenten kunnen wel vrij snelle suikers bevatten (zoals hierboven benoemd), maar als ze weinig koolhydraten leveren is de glycemische lading (GL) zo hoog niet. Een pompoen bijvoorbeeld heeft een vrij hoge GI van 75, maar bevat slechts 8% koolhydraten, waardoor de GL op 6 uitkomt. Zo ook hebben wortels rauw of gekookt een GL van respectievelijk 1 en 4.
Beneden de 10 wordt een GL laag genoemd en heeft het weinig effect op de bloedsuikerspiegel. In dit licht bezien zijn groentes helemaal geen probleem voor de bloedsuikerspiegel, zie ik nu. De meeste groentes zitten tussen de 0 en 1, of hooguit onder de 2. Slechts sommige schieten daar boven uit, maar blijven dan onder de 5. Ook lang niet al het fruit komt boven de 10 uit, tenzij je er 100en grammen van zou eten. Zuur en waterig fruit ligt tussen de 0 en 5 en zoet fruit meestal tussen de 5 en 10.
Plantaardige voeding met een matige GL (10-20) zijn:
banaan 11
gedroogde pruim 12
gedroogde abrikoos 18
gekookte aardappels 12
gebakken aardappels 17
gekookte gerst 19
witte spaghetti 13
volkoren spaghetti 10
linzen 14
kikkererwten 13
bruine rijst 18
Plantaardige voeding met een hoge GL (20+) zijn:
tarwebloem 63
tarwemeel 36
roggemeel 26
wit brood 50
bruin brood 30
rijstwafel 62
cornflakes 67
quinoa 22
witte rijst 20
friet 27
gedroogde dadel 73
Deze getallen zijn gebaseerd op porties van 100 gram. Zie
hier voor een uitgebreide lijst. En zie op onderstaande sites voor meer NL-talige uitleg en wat kleine tabellen:
http://www.sport-en-dieet.nl/bekijk/glycemischelading
http://www.low-gi.nl/glycemischeindex.htm
http://kruidenvrouwtje.nl/voeding/gi-gl.htm
Let wel, de GL hangt af van de portie waarvan wordt gegaan! Bij sommige sites wordt er gekeken naar wat een gebruikelijke portie is per soort voeding. Van knoflook eet je immers minder snel 100 gram op, dan van bijvoorbeeld een watermeloen.
Een discussiepunt is misschien wel of wij als WAPF-aanhangers de GL-grens van 10 veilig genoeg vinden om onder te blijven. Ik weet niet of er vanuit de VS al richtlijnen zijn opgesteld.