Zijn dierlijke eiwitten verzurend voor je lichaam?

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Ufo
  • Startdatum Startdatum
Op youtube heet hij hveragherti. Hij is al 13 jaar met voeding en kruiden in de weer, en liet me van de week weten:

Not a fan of the Weston Price Foundation. In my opinion they are one of the least credible health sites on the Internet. I have written quite a few times on their bogus health claims especially about soy. But we do have common ground in the fact that the whole alkaline thing is hype.

Maar dat is dus een misverstand van zijn kant? Misschien zit de foundation er op specifieke punten naast, ik heb geen idee.

Ik vind die hele serie van hem over leverreinigingen niet erg sterk. Hij praat alleen maar over specifieke chemische reacties, terwijl met andere methodes hetzelfde loskomt. Maar dat is mijn geloof. Ik houd het maar bij Blaikie the liver flush man, die legt het wel goed uit.

 
Wat leuk dat je hem om een reactie hebt gevraagd Thijs. Vraag me af wat die man heeft met soja, of gaat het hem om 'de waarheid'? Ik las wel dat hij zelf een soja baby is geweest, omdat hij koemelk allergie had, misschien heeft dat er iets mee te maken? Kan best zijn dat de wp foundation niet de waarheid in pacht heeft op alle gebieden, maar blijft staan dat men traditioneel soja altijd heeft gefermenteerd en ik vertrouw op die oude wijsheid, dat het onbewerkt dus niet goed voor ons is om te eten. Verder is soja toch echt een smakeloos boontje, zelfs al zou het poepie gezond zijn liet ik het nog staan.

 
Dit wordt vooral veel beweerd over melk. De theorie luidt als volgt: melk is verzurend en dus onttrekt melk calcium aan de botten, om de verzuring op te heffen. Conclusie: melkproducten veroorzaken osteoporose. In Finland drinkt men veel zuivel en kent men ook veel osteoporose, dus: case closed.

Uitgangspunt hiervoor is de volledig achterhaalde en failliete zuur-basen-theorie, die stelt dat voedingsmiddelen met een zure pH ook daadwerkelijk verzurend uitwerken in het lichaam, waardoor er calcium zou moeten worden onttrokken aan het lichaam om hiervoor te compenseren. Weston Price zag deze theorie, die toen in opkomst was, als een 'modetheorie' en waarschuwde voor het hanteren van de pH-meter als graadmeter voor 'goede voeding', omdat het grotendeels vermijden van zure voedingsmiddelen onherroepelijk leidt tot een te geringe inname van de belangrijkste bouwsteen van bot, nl. fosforzuur.

Het belangrijkste argument tegen de foutieve zuur-basen-theorie is wel dat als de vroege mens hier naar geluisterd had we nu hier niet hadden gezeten. Een overwegend basisch voedingspatroon is nl. een overwegend vegetarisch voedingspatroon. Dit strookt niet met de bevindingen van Weston Price die 14 natuurvolkeren wereldwijd bezocht en onderzocht en a) geen enkele vegetarier onder hen tegenkwam en b) constateerde dat de voedingspatronen van deze volkeren steevast overwegend zuurvormend waren. De man in zijn eigen woorden hierover:

Vegetarisme

Quote:
Het is van belang dat ik tot op heden geen enkele groep onder de primitieve rassen heb gevonden die uitstekende lichamen ontwikkelde en onderhield door volledig van plantaardig voedsel te leven. Een aantal groepen probeert dit te doen en mislukt hier duidelijk in.


Quote:
Tot op heden heb ik geen enkele primitieve groep gevonden die een voortreffelijke lichaamsbouw had en hield door volledig te leven van plantaardige voedingsmiddelen.

Ik heb in vele delen van de wereld zeer vurige bepleiters van ethische systemen aangetroffen die de beperking van voedingsmiddelen tot plantaardige producten voorstonden.

Overal waar men zich langdurig aan deze leer hield, vond ik beduidend meer bewijs van degeneratie in de vorm van cariës en bij de nieuwe generatie in de vorm van abnormale tandbogen dan bij primitieve groepen die zich hier niet aan hielden.


Zuren en basen

Quote:
Een belangrijke bron van misverstanden wordt gevormd door aan mode onderhevige literatuur en dogma’s, zoals bijvoorbeeld de misvatting van velen dat zij uitsluitend alkalische voedingsmiddelen dienen te nuttigen en dat er een groot gevaar verbonden is aan de consumptie van zuurvormende voedingsmiddelen.

Bij de primitieve rassen heb ik nagenoeg geen verschil gezien tussen het zuurvormende, op vlees gebaseerde voedingspatroon van de geïsoleerde Eskimo’s van het verre noorden en het minder zure, op groenten en melk gebaseerde voedingspatroon van andere groepen als effectieve factoren ter beheersing van cariës.

Het is belangrijk om te beseffen dat ons lichaam een mechanisme heeft voor het onderhouden van het juiste evenwicht tussen zuren en basen in het bloed en dat deze slechts binnen een zeer nauwe grens varieert, ongeacht of het gegeten voedsel nu zuur of basisch is.


Quote:
Van belang is dat fosforzuur juist een belangrijk onderdeel vormt van de zuurgraad van overwegend zuurvormende voedingsmiddelen. Wanneer men zuren gaat vermijden of verminderen, betekent dit vaak een vermindering van fosfor, een onmisbaar onderdeel van zowel zacht als hard weefsel.

Ik ben ervan overtuigd dat er veel schade wordt toegebracht door de misvatting dat de zuur- en basengraad iets anders zou zijn dan mineralen en andere elementen.

Veel volgers van aan mode onderhevige voedingstheorieën hebben lijsten gemaakt van voedingsmiddelen op basis van hun zuur- of basengraad zonder dat ze enige notie hebben van de stoornissen die het gevolg zijn van het veroordelen van een voedingsmiddel, omdat het fosforzuur bevat, zonder te beseffen dat fosfor alleen maar zuurvormend kan zijn als dit niet geneutraliseerd wordt door zich te binden aan een basisch element.


Quote:
Terwijl ik deze tekst voorlees, werd ik onderbroken door een verpleegster met de vraag of zij zich moest houden aan het voorschrift, dat door sommige groepen zo krachtig wordt gepropageerd, dat eiwitten nooit in combinatie met koolhydraten zouden moeten worden gegeten.

Maar zelden heb ik waar dan ook ter wereld zo veel fysieke volmaaktheid aangetroffen, met een hoge mate van weerstand tegen onze moderne degeneratieve ziekten, als bij de inwoners van de eilanden van de Stille Zuidzee. Hun voeding bestond vrijwel dagelijks uit eiwitten van dierlijk leven uit zee, gecombineerd met koolhydraten van hun groenten van het land, waarvan er vele het nodige zetmeel bevatten.

Dit gold net zo goed voor de Kelten op de Buitenste Hebriden, die vrijwel volledig leefden van haver en zeedieren.


Quote:
In geen enkel geval is het mijn bevinding geweest dat de verandering van een hoge immuniteit naar een hoge vatbaarheid voor cariës bij deze primitieve rassen ook maar iets te maken had met een wijziging van overwegend basische voeding naar een overwegend zuurvormend voedingspatroon, wat in de lijn der verwachting zou zijn als de zuur-basentheorie op waarheid berustte.

Als dat alles is wat vereist is, waarom heeft de toevoeging van natriumbicarbonaat [Noot van de vertaler: Ook wel ‘zuiveringszout’ genoemd. Price verwijst hiernaar omdat dit een extreem basisch zout is.] aan een ontoereikend voedingspatroon dan niet geleid tot de beheersing van cariës?


Behalve de volkomen simplistische theorie over zuren en basen bestaat er ook de zgn. 'bloedgroepentheorie', die even onzinnig is. Price kwam erachter dat de voedingspatronen van deze 14 natuurvolkeren ogenschijnlijk zeer uiteenliepen, afhankelijk van het klimaat en ecosysteem waarin men zich bevond, maar dat onder de miscroscoop de grote gemene deler bleek te zijn dat ALLE volkeren, zonder uitzondering, minimaal 10 keer zoveel vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) consumeerden als de gemiddelde Amerikaan van zijn tijd. Kennelijk hadden alle volkeren dus precies hetzelfde nodig, maar bood de natuur verscheidene wegen om hetzelfde te verkijgen in verschillende delen van de wereld. Hier beschijft Price dit:

Quote:
Met betrekking tot het wereldwijde probleem van cariës is het van groot belang om te beseffen dat deze rassengroepen, die door de juiste voedselkeuze immuniteit wisten te verkrijgen, dit met zeer verschillende voedingspatronen deden, als we kijken naar het type voedingsmiddel en de benaming ervan.

Hun efficiënte voedingspatronen kwamen echter zeer overeen wanneer we uitgaan van het mineraal- en vitaminegehalte. Het belangrijkste verschil in chemisch opzicht met moderne voedingspatronen is het aantal bouw- en reparatiestoffen ten opzichte van de warmte- en energiefactoren, of calorieën. In het algemeen bevatten de efficiënte, primitieve voeding een beschermingfactor die twee tot zes keer zo hoog is als de vervangende, moderne voedingsmiddelen.

De buitengewoon vitaminerijke zuivelproducten en het volle roggebrood van de bevolking van de afgelegen Zwitserse valleien, met eens per week vlees en groenten wanneer deze beschikbaar zijn, meestal in de zomer, boden een hoge immuniteit.

De mensen op de Buitenste Hebriden kregen hun hoge immuniteit via zeedieren, haverkoek en havermoutpap met een beperkt aantal groenten in het seizoen. Zij consumeerden ook plantaardig zeevoedsel.

De Eskimo’s en de Indianen in Alaska en het verre noorden kregen een hoge immuniteit door consumptie van weefsel van zee- en landdieren met een beperkte groenteconsumptie en een nog beperktere voorraad zaden. Groenten werden in het seizoen gegeten en in sommige gebieden werden deze opgeslagen. Men at ruimschoots dierlijke organen.

De volkeren op de eilanden van de Stille Zuidzee, of deze nu Polynesiërs, Melanesiërs of Micronesiërs waren, kregen hoge immuniteit door veel dierlijke voeding uit zee, zee- en landplanten, een beperkt aantal zaden en door leliewortels, of taro, te eten.

De Afrikaanse veestammen hadden een hoge immuniteit door de consumptie van groot en klein wild, wilde planten en, indien beschikbaar, grote en kleine dieren uit zoete of zoute wateren.

De Maori’s in Nieuw-Zeeland hadden een hoge immuniteit voor cariës door veelvuldig zeedieren, zeeplanten, zeedieren en hun eitjes en landvogels, zaden van bomen en planten, hoofdzakelijk varenwortels, te nuttigen.

De Indianen op de vlaktes van Noord- en Zuid-Amerika hadden een hoge immuniteit door veel organen en weefsel van wilde dieren te eten, aangevuld met een grote verscheidenheid aan plantaardig voedsel en met dieren uit zoete en zoute wateren, voor zover ze hier aan konden komen.

De kuststammen van Noord- en Zuid-Amerika hadden een hoge immuniteit door veelvuldig zeedieren te combineren met planten in het kustgebied.

De Indianen uit het oerwoud van het Amazonegebied genoten een hoge immuniteit door ruimschoots zoetwaterdieren, kleine landdieren en vogels en wilde planten en zaden tot zich te nemen.

Bij al deze groepen bestond het vervangende, commerciële voedingspatroon uit geraffineerde suiker, geraffineerd meel, blikvoedsel, plantaardige vetten en witte rijst.

Onderdeel van mijn onderzoek was het verzamelen van voedingsmiddelen die zij nuttigden. Deze analyseerde ik in mijn laboratorium op hun chemische bestanddelen.

Ik deed ook klinisch onderzoek naar personen onder moderne, hoogst vatbare groepen die hun immuniteit voor cariës waren verloren en vervolgens speciale verrijkte voeding kregen om hen zo veel mogelijk dezelfde hoeveelheid mineralen en vitamines te geven als de efficiënte, primitieve voedingspatronen.

Dit leidde niet alleen tot het voorkomen van cariës bij praktisch alle proefpersonen, maar wist tevens actieve cariës bij ruim negentig procent van de bestudeerde personen te beheersen.


Ik heb deze en andere zinvolle uitspraken van Price op een rijtje gezet hier:

https://www.fatsforum.nl/topic/weston-price-in-zijn-eigen-woorden

Ikzelf heb hier ook een artikel aan gewaagd:

https://www.fatsforum.nl/topic/waarom-de-zuur-basetheorie-en-de-bloedgroepentheorie-niet-kloppen

Deze artikelen van mijn hand hebben hier eveneens betrekking op:

https://www.fatsforum.nl/topic/kritiek-op-weston-price-en-mijn-antwoord-daarop

https://www.fatsforum.nl/topic/waarom-een-boek-uit-1939-allesbehalve-achterhaald-is

https://www.fatsforum.nl/topic/plantaardige-en-vlezige-praatjes

https://www.fatsforum.nl/topic/vetverbanding-en-suikervergisting

https://www.fatsforum.nl/topic/de-hormonale-hierarchie

https://www.fatsforum.nl/topic/de-bron-van-alle-kwaad-suiker-zetmeel-en-koolhydraten

Nog even specifiek iets over melk:

Wat vaak in de discussie ontbreekt is de WELKE-vraag: WELKE melk? Hebben we het over bewerkte of over onbewerkte melk? Je ziet ook vaak terugkomen: 'rood vlees veroorzaakt darmkanker'. WELK vlees? Vlees uit de bio-industrie van zieke dieren die op een onnatuurlijke manier worden gehouden en volgepompt worden met antibiotica en groeihormonen of dieren die buiten staan en hun natuurlijke voer eten? Wie ziekte eet krijgt ziekte, wie gezondheid eet krijgt gezondheid. Zout zou de bloeddruk verhogen. WELK zout? Keltisch zeezout, dat ongeraffineerd is en 84 mineralen en spoorelementen bevat, waaronder het BLOEDDRUKVERLAGENDE mineraal magnesium? Of geraffineerd tafelzout dat teruggebracht is naar zijn kern, natriumchloride, en 'anti-klontermiddel' bevat op basis van aluminium? Een groot verschil, als je het mij vraagt.

Zo ken ik talloze mensen met een zgn. 'lactose-intolerantie' de wonderbaarlijke 'genezingen' ervaren door het drinken van... rauwe, onbewerkte melk! En melk veroorzaakt osteoporose? Correlatie is geen causatie. Alleen maar omdat er in een land als bijv. Finland veel zuivel wordt geconsumeerd en er tegelijkertijd veel osteoporose voorkomt, wil nog niet zeggen dat er een rechtstreeks verband is tussen zuivelconsumptie en osteoporose. In westerse landen rijdt men bijna allemaal een auto. Ook komt er veel hart- en vaatziekte voor. Veroorzaakt autorijden daarmee hart- en vaatziekte? Dit is pseudowetenschap eerste klas en zo kan ik alles 'bewijzen' op basis van statistische correlatie!

Consumptie van (rauwe) melk wordt ook vaak in verband gebracht met tandsteen, kalkafzettingen op tanden en kiezen. Veroorzaakt de rauwe melkconsumptie daarom dan de tandsteenvorming? Laat ik enkele argumenten naar voren brengen die deze stelling plausibel zouden kunnen maken, met mijn vriendin als praktijkvoorbeeld:

Begin dit jaar liet mijn vriendin zich testen op diverse zaken, waaronder haar vit. D-gehalte. Dit bleek erg laag te liggen. Vit. D heet niet voor niets calciferol en speelt dus een belangrijke rol in de opname van calcium (er is dan ook wel degelijk een rechtstreeks verband tussen lage vit. D en osteoporose). D.m.v. inname van levertraan hebben we haar vit. D-gehalte binnen enkele maanden omhoog weten te krijgen naar de juiste waarden, maar desondanks heeft ze nog steeds last van tandsteenvorming als gevolg van vrije calcium in haar bloed.

Is het de melk? Of is het haar stress die ervoor zorgt dat de juiste hoeveelheid magnesium ontbreekt die haar calcium oplosbaar moet houden? Melk is over het algemeen geen goede bron van magnesium (tenzij de wei heel erg in balans is), wel van calcium. Dan ligt het niet zozeer aan de melk, maar aan de stress. Nu supplementeert ze dan ook met magnesium en we zullen zien of dit het gewenste resultaat oplevert. Melk bevat echter wel voldoende fosfor en vetoplosbare vitamines, beide van belang voor botopbouw. Jij mag het zeggen. Het is in ieder geval niet zo simpel als de stelling: melk is verzurend en onttrekt calcium aan de botten, vooral je bedenkt dat botervet (melkvet) een BASISCH vet is!

Wat veroorzaakt dan die verzuring? In de wetenschap wordt verzuring op celniveau het 'Warburg-effect' genoemd, naar Otto Warburg, die dit voor het eerst ontdekte. Dat is dan ook gelijk alles wat met de bevindingen van de m.i. briljante Warburg is gebeurd. Om verzuring goed te begrijpen, moeten we naar de ultieme verzurende ziekte kijken: kanker. Warburg ontdekte dat er geen kankercellen bestaan, maar gewone cellen die aan zuurstoftekort leiden. Het omslagpunt ligt al bij 35% zuurstoftekort, dan wordt een cel al een kankercel.

De mens is een op zuurstof gebaseerd organisme dat vetten hoort te verbranden (ketose) en op ketonen hoort te draaien, hij hoort geen suikers te vergisten (glycolyse) en op glucose te draaien, want dat is voorbehouden aan primitieve organismes. En dat is precies wat zo'n complexe cel overkomt als de bloedsuikerspiegel steevast te hoog is: de cel wordt primitief en schakelt over van respiratie (vetverbranding) op anaerobe fermentatie (suikervergisting) en gaat terug in de evolutie naar het plantenstadium. Net als een plant ademt deze primitieve cel, die zijn hogere functie van samenwerking met andere cellen heeft moeten opgeven, het zure CO2 in en basische zuurstof uit. Daarnaast zorgt het fermentatieproces voor de productie van melkzuur. Het is de CO2 en het melkzuur die de cel doen verzuren.

Dit heeft werkelijk niets met de inname van 'verzurende' voeding te maken! Waar dan wel mee? Zuiker, zetmeel en koolhydraten. De mens is niet gemaakt om op glucose en/of fructose te draaien. Een mens heeft ongeveer een theelepeltje glucose per dag nodig en het lichaam kan dit zelf aanmaken door eiwitten om te zetten in glucose. Daarom zijn er ook geen essentiele suikers, maar wel essentiele vetzuren en aminozuren. En wat is het laatste woord van beide termen? ZUREN! Zuren zijn bouwstoffen, daarom is fosforZUUR ook een bouwsteen van botten en daarom hebben we DNA en RNA (A = ACID). Zie hierover ook mijn artikelen, de links staan hierboven.

Hopelijk zie je nu waarom de zuur-basen-theorie achterhaald en simplistisch is. Net zo simplistisch als de calorie in/calorie uit-theorie over lichaamsbeweging en overgewicht, die ervan uitgaat dat het lichaam een verbrandingsmotor is. Dit soort onzin gaat voorbij aan het feit dat het lichaam een zeer complexe enzymatisch en hormonaal 'verwerkingsbedrijf' is, met allerlei alchemische omzettingen (stof-wisseling), waarbij de keten zo sterk is als zijn zwakste schakel.

Mike
Hi Mike, de links naar je interessante artikelen werken niet, pagina niet gevonden, staan deze nog ergens?
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.545
Berichten
551.831
Leden
8.668
Nieuwste lid
Joy63
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan