Ik moet je toch corrigeren Mike. Zoethout bevat geen fructose, althans het zal niet de fructose zijn die het zoet maakt, als het er al in zit.
Zoethout bevat
glycyrrhizinezuur.
Wat zegt Wikipedia hierover?
Quote:
De zoetstof heeft een 30 tot 50 keer zo hoge zoetkracht als suiker. Glycyrrhizinezuur heeft voor gebruik als laagcalorische suikervervanger een voordeel ten opzichte van aspartaam, omdat het niet uit elkaar valt bij verwarming. Het heeft niet dezelfde werking als normale suiker; het werkt langzamer en houdt langer aan in de mond en het heeft een zoethoutachtige smaak. Daarom wordt het meer als smaakversterker gebruikt, voornamelijk voor snoep, medicijnen en tabakproducten.
En verder:
Quote:
Glycyrrhizinezuur remt het enzym beta-hydroxysteroiddehydrogenase type 2 wat cortisol omzet in het inactieve cortison. Door deze remming stijgt de hoeveelheid cortisol in de niercellen. Cortisol grijpt daar op dezelfde receptor aan als het hormoon aldosteron (de mineralocorticoidreceptor). Hierdoor gaat de nier zout vasthouden, wat leidt tot een verhoogde bloeddruk. Dit gaat vaak gepaard met een verlaagd kaliumgehalte in het bloed.
Een gebruik van 140 mg per dag zou ongevaarlijk zijn.
Je ziet hier de reden waarom het de bloeddruk verhoogt en waarom het de bijnieren beinvloed. Alles heeft zijn plaats, maar dit zijn ongewenste verschijnselen. Inderdaad weg ermee, of matigen. Afkicken van zoet is beter.