BIGOS
Ingredienten:
200 magere hamlappen (of magere speklappen), zout peper, paprikapoeder
100 gr. doorregen vetspek (dobbelsteentjes)
50 gram boter
2 grote uien, 1 teentje knoflook
1 blikje tomatenpuree
snufje tijm, 2 blaadje laurier, 2 theel. oregano of marjolein
scheutje bouillon of witte wijn
600 gram zuurkool uit het vat
1 rookworst
Bereiding
bestrooi het in blokjes gesneden vlees met peper, zout en paprikapoeder,
Smelt in een braadpan de boter en bak hierin het vlees met spek goudbruin
Doe hier de fijngehakte ui en knoflook bij. Bak het mengsel tot de uien bruin zijn.
Voeg de tom.puree, de kruiden en de bouillon (of wijn) erbij.
Leg de zuurkool op het vlees, sluit de pan en laat alles ongeveer 20 min. zachtjes sudderen.
Kook de worst gaar en snijd in plakjes. Roer door de zuurkool.
Geef hierbij aardappelpuree of gepofte aardappelen.
Deze stoofschotel komt uit Polen.
Oorspronkelijk werd dit gerecht na de jacht gegeten. Het bestond uit zuurkool, verschillende worstsoorten en resten wild. Bovenstaand recept is een vereenvoudigde uitgave.