Rateltje,
Ik heb op mijn site een stukje staan over
mineralenroof in het lichaam bij zwangerschap en onvoldoende goede voeding.
Quote:
Het gevolg is dat de moeder al mineralen tekorten heeft tijdens de zwangerschap waardoor er al in het stadium van de foetus niet alleen geleend wordt van de skeletstructuur van de moeder (bekkenverz(w)akking, caries!)
Voor haar is de levertraan/boterolie heel belangrijk.
Quote:
Om aan te geven hoe belangrijk de vetoplosbare vitamines A en D zijn in de juiste verhouding is het van belang dat je beseft dat de twee belangrijkste mineralen voor je complete skeletstructuur (het raamwerk dat je hele lichaam bij elkaar houdt) het basische calcium en het zuurvormende fosfor zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, bouwt calcium geen botten maar breekt deze af en is het de bouwstof fosfor die zorgt voor botvorming. Het leven bestaat voortdurend uit opbouw en afbraak en het is dus van belang dat je beschikt over een evenwichtige calcium-fosforbalans, waarbij zuren (bouwstoffen) even belangrijk zijn als basen (afbraakstoffen). Verder moet je weten dat vitamine D (calciferol, de naam zegt het al) nodig is voor de opname van calcium en vit. A nodig is voor de opname van fosfor. Als de calcium-fosforbalans is verstoord, zal het lichaam calcium of fosfor gaan lenen van zijn eigen skeletstructuur. Dit gaat ten koste van de kracht en vitaliteit van je botten, haar, nagels en gebit. Een goede balans tussen vitamine A en D in een verhouding van 10:1 (aanwezig in gefermenteerde levertraan) betekent dus ook een goede calcium-fosforbalans.
Mike
En lever is prima voedsel. Ze zou zoveel mogelijk suikers moeten laten staan en meer dierlijke verzadigde vetten gaan eten: roomboter, vlees, eieren, slagroom, creme fraiche, yoghurt en rauwe melk is natuurlijk helemaal de aangewezen voeding voor een zwangere vrouw, en straks een zogende vrouw.
Lia