Past niet in dit topic, maar even wat voorpret laten zien (het betreft toch Zweden)
http://destinationjokkmokk.se/en/eat/
Get a taste of Jokkmokk
What does Jokkmokk taste like? Ask us, we know! It is not for nothing we got nominated to Sweden’s food capital year 2014. In Jokkmokk we are spoiled with high quality products from the mountains and the forest, and we have great knowledge of how to process and cook them. Jokkmokkskorv – falukorvens (a type of Swedish sausage) is a must try when you are in Jokkmokk, among the other products the company Jokkmokkskorv offers.
Many products in Jokkmokk are from the beginning from the Sámi culture. Dried reindeer meat is a must when you are up in the mountains. Souvas is smoked reindeer meat and really a true Sámi slow food, produced in small amounts in a traditional way. Pickled raw or smoked brook trout is a delicacy, eat it with the Sámi bread Gáhkku, perfect to pack in the backpack.
Welkom bij Restaurant Ájtte
http://www.ajtte.com/besoka/restaurang-ajtte/
Wilt u forel eten van onze bergmeren of restaurant rendieren Ájtte een voor de hand liggende keuze. Het is een van de weinige Sami restaurants in de Arctische
Gewoonlijk serveert traditionele Zweedse gerechten voor de lunch. Wilt u eten Sami kunt kiezen suovas of enig ander Sami vanaf de a la carte menu. Bij vooraf besteld diners, echter, de Sami gerechten in focus. Dit heb ik door de vertaler gegoooid, rare vertaling maar wel begrijpelijk.
Dorothé