De laatste tijd hoor je heel vaak dat er spontaan vrij agressieve tumoren optreden. De grote vraag is: gebeurt dat altijd of is er iets waardoor het vaker optreedt?
Hoe ontstaan tumoren? Alles draait om het DNA, de drager van onze genetische code waarop alle lichaamsfuncties verankerd liggen, ook of een cel gaat groeien of niet gaat groeien, legt emeritus hoogleraar Pierre Capel uit in
een nieuwe videocolumn.
Wel degelijk invloed
Beschadigd DNA dat niet meer gerepareerd wordt, kan leiden tot een ongecontroleerde groei en tumorvorming. Het eiwit P53, de onderhoudsmonteur van ons DNA, herkent beschadigingen en repareert ze. Bij lage P53-activiteit vormen zich tumoren.
Capel verwijst naar
een studie waaruit blijkt dat het spike-eiwit, dat in het prikkie zit, de reparatie van DNA-schade blokkeert. Het spike-eiwit heeft dus wel degelijk invloed op het hele DNA-reparatiesysteem, benadrukt hij. “Dit is een zeer belangrijke bevinding.”
Allerlei vreemde tumoren
De emeritus hoogleraar heeft in het verleden in zijn laboratorium samen met het RIVM proeven gedaan met het uitschakelen van DNA-reparatie. “Dan zie je dat een kleine dosis ultraviolet licht die normaal gesproken geen kwaad kan, werkelijk direct aanleiding geeft tot tumoren.”
“Dit is een hele serieuze zaak. Wat ik – en velen met mij – zien in de omgeving: een hoge frequentie van allerlei vreemde tumoren,” zegt Capel.