Havermout (zelf gemaakt of uit een pak) in een schaal, een eetlepel (of meer?) roggemeel of boekweitmeel toevoegen, wat yoghurt/kefir/citroensap (iets zuurs) erbij, lauw water toevoegen, roeren, en laten fermenteren op een warme plaats. Dan eventueel nog wat water erbij en zeezout en koken. Heerlijk met zure room en wat honing!
Zorg dat je voor de zekerheid voldoende vitamine A, D, C en calcium binnenkrijgt om eventuele rest-fytaten te compenseren. Maar als ik dat zo lees, gebruiken jullie die allemaal wel.
Er zijn ook mensen die helemaal geen last lijken te hebben van havermout, zie de reacties op
deze pagina.
Bijvoorbeeld: "Maybe I’m an exception (don’t think so), but I have been an oatmeal lover all my life (61 yr) AND have never had a cavity. My dentist always remarks on my healthy teeth. I find this whole grain issue overwhelming and too confusing, one expert says this, another says that. [...] My measuring stick is my grandmother. I always think about what she ate all her ‘long’ life (96) – she made biscuits and bread from scratch every single morning, they always ate oatmeal (no soaking) and lots and lots of rice and beans, bacon, eggs, potatoes … and they were never sick or had dental problems. They were farmers."