Grasgevoerd?

Bedankt voor jullie toevoegingen.

Naief, ik kom er nog op terug. Vandaag is mijn zoon jarig en ik heb nog veel te doen.

Maar ik kan je nu wel al vertellen dat ik er geen persoon voor ben om lang te discussiëren met een boer. Puur om wat jij zegt, ik heb er te weinig kennis over.

Ik wil hem ook niet overtuigen. Hij weet dit soort zaken niet en ik als complete leek wel?

Als je dit soort informatie wilt weten kom je erachter ook.

Je hebt helemaal gelijk in wat je schrijft en ik ben ook heel blij met jouw uitleg.

Ik voel bij jou in de eerste plaats respect en dat gevoel van respect ten opzichte van mijn standpunt mis ik bij die boer.

Dan ben ik al weg, daar steek ik geen energie (meer) in.

Maar ik laat het allemaal nog eens rustig bezinken en wie weet schrijf ik die blog nog wel.

Mag ik jouw informatie dan gebruiken?

Waarom kom je eigenlijk niet op mijn blog met deze informatie, jij kan die discussie met die boer veel beter aan dan mij.

Dat zou ik wel leuk vinden, gewoon om mensen te informeren.

Zoals boerin Marlies doet, ik ben trouwens uitgenodigd om bij haar in Denemarken een kijkje te komen nemen ;-)

 
Ik lees net je post Mike. Ook jij bent van harte uitgenodigd om op mijn blog te reageren.

Wie weet kunnen we een punt maken zoals Naief zegt.

Ik weet het, mensen kunnen hier alles over lezen op jouw forum, maar hoe meer deze (des)informatie verspreid wordt hoe beter toch?

Je zou mij er een onwijs groot plezier mee doen :D

Ik vind het wel een beetje moeilijk om te vragen :oops:

 
Gefeliciteerd F en M.
Quote:
Gras is GEEN graan! Die mening hoor ik wel vaker. Graan is het EINDSTADIUM van gras.

:mrgreen: :oops: Daar ga ik met je verhaal moet technisch wel kloppen. Kan ik me eruit redden door te zeggen dat je ook rekening moet houden met interpretatie. Een deel van de discussie met de w-boer ontstaat mijns inziens ook door een interpretatieverschil, inderdaad bij de granen. Het blijft lastig als leek, maar dit kun je deels ondervangen door specifieker te zijn. Uitschrijven wat je bedoeld. En als de tegenpartij dat ook doet heb je minder snel miscommunicatie.

Ik snap je punt over mais Mike, ik vraag me echter af als je dit scherp in een discussie met een boer neerzet wat je dan gaat bereiken? En laten we niet vergeten dat de maisplant uit de kolf en uit plant bestaat, niet direct over 1 kam scheren.

Quote:
Ik wil hem ook niet overtuigen. Hij weet dit soort zaken niet en ik als complete leek wel?

Als je dit soort informatie wilt weten kom je erachter ook.

Je hebt helemaal gelijk in wat je schrijft en ik ben ook heel blij met jouw uitleg.

Ik voel bij jou in de eerste plaats respect en dat gevoel van respect ten opzichte van mijn standpunt mis ik bij die boer.

Belief me, die boer mist dat bij jou ook en jij begon! (probeer maar eens objectief terug te lezen, ik zei niet voor niets dat je waarschijnlijk vegetariër geweest bent) Ga er niet heen om te overtuigen, ga er heen om te vragen! Hij overtuigd jou niet en jij hem niet, maar jullie kunnen elkaar wel aan het denken zetten en hé is dat niet hoe de meeste van ons op dit forum gekomen zijn? Niet de stad op 1 dag willen bouwen, je begint altijd eerst met de tekening en sonderen (kijken of er geheid moet worden). Ik heb het idee dat jij direct met het dak wil beginnen. Of je kan de vergelijken met met eerst zaaien voor je kan oogsten. En de zaden er met een heiblok inrammen geeft geen garantie op een goede oogst. :wink:

En ja hoor je mag mijn info gebruiken. Ik ga die discussie met die boer niet aan, want ik vind dat hij grotendeels gelijk heeft. En hiermee wil je het weer in een wij zij trekken. Niet doen. Ons ons ons ons! Ik heb jarenlang met een wij zij beeld geleefd en het heeft me nergens gebracht. Ons ons ons.

Als jij scherp bent tegen een boer, lok je uit dat hij scherp wordt op de feiten. De vraag waarom kan meer aan het denken zetten dan een aanval. Eet een bakje slagroom!

 
Naief, gebruik jij producten van reguliere zuivelproducenten?

 
Ja. Het bioschap is er beperkt in mijn supermarkt. Dus het is een mix van beide. En bij boter kies ik voor bio en voor de grasboter van campina. Ik wil op mijn (desem)brood wel boter die smeert. Ik vraag me wel eens af welke bewerkingen die boter allemaal krijgt. Verder gebruik ik rauwe melk en koop ik verse kefir.

 
Quote:
En laten we niet vergeten dat de maisplant uit de kolf en uit plant bestaat, niet direct over 1 kam scheren.


Daarmee blijf je voorbij gaan aan het hoofdpunt en dat is dat MAIS (KOLF EN PLANT) NIET EETBAAR IS VOOR EEN KOE! Je schrijft:

Quote:
Ik heb jarenlang met een wij zij beeld geleefd en het heeft me nergens gebracht.


Ik heb het idee dat je door deze ervaring nu te veel wilt 'polderen', compromissen zoeken. Je ziet dit ook terug in je voedselkeuzes:

Quote:
Het bioschap is er beperkt in mijn supermarkt. Dus het is een mix van beide.


Kennelijk doe je geen of weinig moeite om boeren op te zoeken en je voedsel dus buiten de supermarkt te zoeken. Ongetwijfeld komt dit ook voort uit jouw behoefte om een 'middenweg' te vinden. Ik noem dat half werk. In deze tijd is er geen tussenweg meer, het gaat om WAARHEID en om niets anders! Ik vind het dus prima om discussies op scherp te stellen, al dat eindeloze gepolder levert ons vlees noch vis op, waardoor we blijven aanmodderen zoals we eerder ook deden.

Het verschil tussen graan en gras is dus ook geen 'interpretatie', het is een FEIT. Het gaat om WAARHEID. Koeien horen geen mais te eten, dit is een WAARHEID als een...koe. Je kunt hakselen zoveel je wilt, koeien horen geen mais (of andere granen) te eten, m.u.v. het herfstseizoen als het gras heel hoog staat en ze geen andere keus hebben dan granen te eten. Hiermee kweken ze wintervet (granen maken koeien net zo goed dikker), dat hen beschermt tegen de winterkou. Zo heeft de natuur het bedoeld en niet anders!

Mike

 
En die rauwe melk is ook regulier? Heb je daar wel eens de zgn. "melk test " mee gedaan?

Dat vraag ik mij nl af, of dat dan inderdaad niet oke is t.o.v. biologische grasgevoerde

rauwe melk.

 
Quote:
Kennelijk doe je geen of weinig moeite om boeren op te zoeken en je voedsel dus buiten de supermarkt te zoeken.



Dat valt wel mee hoor Mike. Laten we het er maar op houden dat het een groeiproces is en volgens mijn kennissen ben ik extreem bezig en volgens jou half. Zoiets dus.

 
Klinkt als een 'tussenweg'. Uiteindelijk maak jij je eigen keuzes. De manier waarop de moderne mens eet is extreem en het is een trieste stand van zaken als kiezen voor natuurlijk voedsel wordt gezien als 'extreem'. Ik blijf het zeggen: met half werk kom je er niet!

Mike

 
Ik heb het niet zo erg voor mezelf verpest als sommige anderen op dit forum, dus ik zou met suboptimale voeding nog een heel eind kunnen komen. Niet dat die suboptimale voeding een eindstation is bij mij hoor. Ik ben op reis.

Eerst probeerde ik te snel te gaan, een soort met de heipaal het er in rammen. Toen ik kreeg ik grote weerstand. Ik heb toen de druk van de ketel afgegooid.

Het is jammer inderdaad dat ik al als extreem gezien wordt. Het is lastig om me aan andere mensen op te trekken. Dit forum helpt me geweldig. Super Mike, dank je wel!

 
Onderstaande was nieuw voor mij en ik denk dat 98% van de boeren het ook niet eens weet. Ze worden over het algemeen, enkele uitzondering die een onafhankelijke voeradviseur heeft, ook geadviseerd door voedingsspecialisten van de veevoerbedrijven. En die gaan, ook al is het bekend, zoiets niet zeggen natuurlijk.

Het voordeel van dieren die geen granen, mais en soja gevoerd krijgen is dat er geen kans is op besmetting met de E.Coli bacterie. Deze bacterie komt namelijk niet voor in de darm van dieren die gras eten. Het is een probleem dat alleen voorkomt bij dieren die mais gevoerd krijgen.

http://veeteelt.nl/gezondheid/nieuws/e-coli-belangrijkste-mastitisverwekker-vlaanderen

Zo hoorde ik deze week ook iets over een boer die geen brokjes (waar eigenlijk altijd graan in zit) voerde maar waar ze alleen aardappelvezels (restproduct van aardappelindustrie) bijgevoerd kregen. Die koeien kregen ook geen last van Mortelaro, dat is een bacterie die de huid achter de klauwen aantast. Ook hier schijnt de oorzaak

granen te zijn (weet ik dankzij artikel van Mike in vakblad). Ze zijn er nog nooit achter welke bacterie dit nou veroorzaakt omdat wanneer er een kleine ontsteking is er ook andere bacteriën als de kippen bij zijn. Misschien is het de Coli wel?

Maar veehouders zijn ook gewone mensen, waar maar een klein percentage van de gaus kromme zoiets niet normaal vind en stappen onderneemt om erachter te komen wat de echte oorzaak is. Velen nemen het aan als "het is er nou eenmaal" vroeger was het er weinig tot niet maar we hebben er tegenwoordig mee te doen en zullen er wel nooit helemaal af komen. Ze proberen door extra aandacht en/of dure symptoombestrijding er zo goed mogelijk mee om te gaan. Door hygiëne kan je al heel wat bereiken maar er is een plafond. Maar het kan zoveel makkelijker. Maar het is mooi dat dit soort kennis bestaat.

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.517
Berichten
528.470
Leden
8.652
Nieuwste lid
duncan
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan