We zijn omnivoren, dus maaltijden bestaande uit plantaardige en dierlijk producten hebben de voorkeur. Momenteel is het echt saladeweer. Dat zijn rauwe planten die een verkoelende werking hebben. Mijn maaltijd van gisteren was bijv. een runderhamburger met gesmolten kaas erop in relish met daarnaast een salade. Ik kan me geen betere zomermaaltijd voorstellen!
Vit. B en C zijn in een beter opneembare (vetoplosbare) en veel gconcentreerdere vorm te verkrijgen uit dierlijke producten. Geef mij 1 voedingsstof die jij denkt te kunnen verkrijgen uit planten en ik geef je een dierlijk voedingsmiddel dat dit met twee vingers in de neus verslaat. Ik heb hier al eens een artikel over geschreven:
http://www.mikedonkers.com/raw-food-en-superfoods/
De Amerikaanse blogger Richard Nikoley heeft een pagina geschreven over de verschillen in voedingswaarde tussen granen en runderlever:
http://freetheanimal.com/2012/07/grains-vegetarians-vegans-and-nutritional-density.html
Uit zijn onderzoek blijkt dat runderlever maar liefst 25 keer (!) voedzamer is dan granen. Hetzelfde vergelijkend warenonderzoek heeft hij gedaan naar de voedingswaarde van fruit tegenover runderlever:
http://freetheanimal.com/2011/04/nutrition-density-challenge-fruit-vs-beef-liver.html
Uit zijn analyse blijkt dat runderlever maar liefst 20 keer (!) voedzamer is dan fruit. Interessant genoeg is Nikoley voorbij het Paleo-dogma gestapt en is de dierlijke superfood rauwe melk gaan drinken en kan dus nu worden beschouwd als ‘Lacto Paleo':
http://freetheanimal.com/2013/03/logic-behind-intervention.html
Weston Price schreef over de voedingswaarde van fruit het volgende:
Er bestaat een misvatting over de voedingswaarde van fruit. Uiteraard zijn vruchten prima als aanvullende voeding, maar de meeste vruchten bevatten zeer weinig mineralen. Je zou bijvoorbeeld ruim 18 kilogram appels per dag of zo’n 13 kilogram sinaasappels moeten eten om aan je twee gram fosfor te komen. Wanneer deze vruchten worden gezoet in de vorm van jam of gelei, zou je zelfs 16 kilogram sinaasappelmarmelade per dag moeten eten, goed voor 33.000 calorieën.
Lang koken van groente levert een verlies op van maximaal 25% aan vitamines en 0% aan mineralen. Dat is een goede ruil als je bedenkt dat je er betere verteerbaarheid voor terug krijgt!
http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2e.shtml
http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2f.shtml
Mike