HSP en bijnieruitputting

Het maakt toch niet uit waar het vandaan komt? Opvoeding, Hsp, ingeslopen, bijnieren, grote teen. Het gaat erom wat je ermee gaat doen. Alles wat tot nu toe wordt aangedragen wordt binnen minuten afgewezen, want het zou niet werken. Daarom ben ik in deze ook geen voorstander van adviezen geven, want je moet je eigen weg hierin zoeken. Wat past bij jou om je dusdanig te ontwikkelen dat je wordt die je wilt zijn.

Ik merk dat het makkelijker is om "iets" de schuld te geven dan er daadwerkelijk iets aan te doen. Niet zozeer alleen voor jou Merel, maar wijzen naar iets anders is makkelijker dan de eigen verantwoordelijkheid nemen.

Ik heb door mijn gevoeligheid zoveel dingen niet gedaan of voorbij moeten laten gaan. Terwijl ik nu nog net zo gevoelig ben als ik dat wil, maar vooral bijna alle dingen kan doen die ik wil doen!

 
Ben geen voorstander van labels.

Gevoelig zijn we allemaal. Ligt er maar aan in welke mate men iets laat binnenkomen of in welke mate men iets persoonlijk aantrekt. Je kan erover piekeren en je slachtoffer voelen, dan wordt het "probleem" nog groter of je pakt de koe bij de horens en gaat aan de slag.

Alles is in interactie met elkaar.

Lichamelijk kan jij je sterker maken dmv voeding. Mentaal weerbaarder worden lukt waarschijnlijk beter als je fysiek sterker bent en daaruit zelfvertrouwen kan putten.

 
Het is geen nieuw gegeven, ik kamp er al mijn hele leven mee (zo een 40tal jaren). Meestal kan ik er goed mee omgaan. Maar zo nu en dan steekt het weer de kop op. Zoals nu. En dan schudt het mij helemaal door elkaar, kan ik niet functioneren. Als ik wist hoe het kwam, dan zou ik het misschien kunnen oplossen?

 
Voor nu, schud het van je af (net als een hond dat doet na een schermutseling met een andere hond), blijf doorademen en blijf 1 voet voor de andere zetten. Meer is het niet.

Heeft geen zin om te weten waar het vandaan komt. Kies de volgende keer een ander gedrag.

 
Dank je Spal. Ik zal het zo proberen. Ik ben nu één brok stress. Het spookt steeds door mijn hoofd. Wie wordt er beter van? Ik in elk geval niet. En die ander, die is waarschijnlijk al lang een ander slachtoffer aan het aanvallen. En het was misschien helemaal niet zo een erg voorval, maar ik was er toch behoorlijk van van slag. En door er vannacht over te tobben heb ik het alleen maar aangedikt. Je hebt gelijk. Ik schud het van me af en ga eens flink aan de slag.

 
Merel: waarom heeft de opmerking jou gekwetst? wat in de opmerking zorgde ervoor dat jij geraakt werdt? was het wel kwetsen..of schudde iemand jou wakker? ik geloof eigenlijk niet dat dit stuk met HSP te maken heeft maar meer met een stukje mentale bewustwording. Ik zou zeggen,ga werken aan je eigen geestelijke stukje...die hebben we namelijk allemaal,en op die manier wordt je bewuster van hoe alles eigenlijk werkt en ga je de dingen ook in de juiste perspectieven plaatsen.

Als jij een makkelijk slachtoffer bent..dan maak je van jezelf dus een slachtoffer.Tijd om uit die slachtofferrol te kruipen en te zijn wie je echt bent zonder een "rol" dan zal je ook gaan reageren vanuit je pure ik en zullen mensen zowiezo anders op je gaan reageren.

 
Iets om over na te denken, I-lady. Hoe kan ik dat verlammende gevoel dan uitschakelen? Mijn "pure ik", die ik in een ontspannen situatie ben, ook in een stress-situatie tonen?

 
Probeer te achterhalen wat er op dat moment dat verlammende gevoel bij je oproept..vaak is er een trigger in bijv. de emotionele lading bij die ander wat bij jou dat gevoel oproept {onbewust} waardoor je het dus ervaart. Het is een overlevingsmechanisme..je hebt oa fight,flight,freeze als overlevingsmechanisme en bij jou is het dus freeze. Ergens in je leven is er iets gebeurd waardoor dit overlevingsmechanisme geactiveerd is kennelijk.Het is ingewikkelde materie,ik zou je dan ook het boek willen aanraden: De Tijger ontwaakt.

 
hoi Merel, je hebt het over gevoeligheid als handicap.

Maar het is ook een kracht dat/als je geraakt kan worden door iets of iemand.

De vraag is of je die gevoeligheid als mens kwijt moet willen.

Het komt bij mij ook regelmatig voor dat mensen gewild of ongewild mijn ziel doorboren: althans zo voelt het dan.

Niet dat ik het prettig vind, maar op een bepaalde manier kan ik het wel een plek geven.

Geen idee hoe het gaat.

Misschien door me te verdiepen in die ander, van op welke planeet die ander mogelijk zit.

Meestal kan ik dingen wel een plek geven dan.

Het wordt voor mij dan iets draaglijker meestal, al zijn er uitzonderingen.

 
Je zou ook gewoon kunnen zeggen dat de opmerking jou enorm raakt. Ga er niet vanuit dat die ander jou opzettelijk probeert te kwetsen, dat is namelijk maar zelden echt het geval. Je zegt zelf ook anders over te komen op anderen:
Quote:
men denkt dat ik sterk ben



Wie zegt dat die anderen wel sterk zijn? Dat maak jij er van, want je hebt je oordeel over anderen ook al klaar:
Quote:
Zo iemand met een grote mond die het altijd denkt beter te weten en maar praat zonder zich eerst te verdiepen in de materie


Je zegt je te willen verdedigen, maar misschien is benoemen wat er met jou gebeurt, dat het je kwetst op zo'n moment ook wel een enorme eye-opener voor die ander.

 
Dank je, I-lady, ik ga zeker op zoek naar dat boek. "De tijger ontwaakt". En dank je allemaal om te willen meedenken.

 
Hsp en feestdagen..

Moest eraan denken door Mike z'n stuk over dat we te yin zijn..

Twee dagen kerst gevierd en dan blijft er ook nog iemand slapen die de hele dag blijft. Ik vind het gezellig maar voel ook stress in m'n lijf, iets blijft er aan me kleven en nu ik even alleen ben voel ik weer wat een impact deze dagen hebben. Slaapkwaliteit niet helemaal op orde en in m'n gezicht lijk ik ouder geworden..Heb overwogen om de kerst alleen te blijven maar vond dat ook geen oplossing. Dan komt oud en nieuw nog.

Het zijn steeds afwegingen, ik vind het leuk maar het kost ook energie. En denk ook dat het te maken heeft met te weinig mannelijke energie (durven inzetten?). Ik voel iets, een disbalans in de ander? Of een opmerking die met mijn gevoeligheid te maken heeft? En kan er op dat moment geen uiting aan geven..

Wat nieuw was is dat ik een gesprek heb onderbroken welke voor mij lichamelijke stress opleverde en gezegd heb dat ik even een ontspanningsoefening wilde doen, met het bezoek erbij. Pakte goed uit, het interesseerde haar en ik voelde me weer rustiger. Het blijft oefenen met wat ik nodig heb.

Heb het forum even als dagboek gebruikt.. :oops:

 
Door jouw woorden heb ik de volgende zinnen toegevoegd aan mijn stuk over te yin zijn:

Quote:
We geven onvoldoende uit-ing aan onze gevoelens. Dat dit te maken heeft met een naar binnen trekkende beweging blijkt wel uit de uitdrukking 'trek het je niet aan'.


Mike

 
Hallo allemaal, ik ben nieuw hier en lees met interesse jullie berichten. Herkenbaar. Ben bezig te herstellen van een bijnieruitputting maar worstel al jaren met mijn energie.

Nu las ik het berichtje van Alexandra waarin ze schrijft: "Ik heb door mijn gevoeligheid zoveel dingen niet gedaan of voorbij moeten laten gaan. Terwijl ik nu nog net zo gevoelig ben als ik dat wil, maar vooral bijna alle dingen kan doen die ik wil doen!

Wat precies is jouw "geheim"? Ik volg een dieet, neem voedingssupplementen op advies van een orthomoleculaire arts, doe ademhalingsoefeningen, heb mezelf aardig (geestelijk) doorgrond de afgelopen jaren, maar misschien heb jij, Alexandra, of jullie, andere leden, nog goede tips? Ik ben een HSS (sensatiezoeker type). "Wat ik wil" botst enorm met "wat ik kan". Herkent iemand dat ook? Dank jullie wel!!

 
Vet, vet en vet, dat is de basis van het weston price "dieet". En goede voeding was voor mij de missing link. Bijna 2 jaar lang mijn bijnieren ondersteund met adrenal en sinds 2-3 weken zonder. En voel me er goed bij. Het daadwerkelijk de verbinding aangaan met de Aarde door middel van het inca-sjamanisme heeft voor mij de verdieping gegeven die nodig is. Het is allemaal een dagelijks proces. Goede voeding en aarding. Op het forum is al veel geschreven over aarden en methodes die er voor zijn. Mijn manier van aarden is dagelijks meermaal daags bewust zijn en verschillende simpele oefeningen doen. In mei komen de inca-sjamanen (Paqo's) met wie ik voornamelijk samenwerk (Don Alejandro) weer naar Nederland. Op mijn site kan je er meer informatie over terugvinden.

De basis voor mij is eigenlijk geworden, eenvoud. Eenvoud in voeding en eenvoud in de dagelijkse gang van zaken.

Sensatie zoeken is een enorme belasting voor je bijnieren. Wie wil er nou keer op keer zijn lijf het signaal geven dat het in gevaar is? Niet gek dat je uitgeput bent en blijft. Iedere reserve wordt keer op keer opgebruikt.

 
Hey Alexandra

Wat fijn dat het nu goed gaat zonder adrenal.Ik heb het nog wel even nodig denk ik,en ik gebruik nu ook rundergelatine voor mijn darmen en weer blue ice ben benieuwd wat dat gaat doen voor mij!

 
http://isahealing.eu/hsp en hoogbewusztzijn/gebrek aan aarding valkuil hsp'ers.html via http://www.leefbewust.com/2015/nieuws/040915.html



Hoe kan je thuiskomen in je hooggevoeligheid?

- Door jezelf te erkennen en te aanvaarden, dan pas kan je wortelen en zal het leven je niet meer - overvallen.

- Door je innerlijk kompas te gebruiken

- Door je aardse bestaan te aanvaarden in plaats van af te wijzen.

- Hoe meer je luistert naar je gevoel hoe beter je kan zorgen voor een bekrachtigende omgeving. - Als je voelt dat situaties of personen je leegzuigen mag je bewust het besluit nemen daar afstand van te nemen.

- Volledig aanwezig zijn door je ruimte volledig (te durven) innemen. Je voelt nog wat er speelt maar jij beslist nu wat er met je gebeurt.

- Je eigen keuzes maken want jij zelf bent de diegene die het laatste woord heeft in je leven

- Jij bent de baas, je bent hier niet per toeval want je ziel koos heel bewust om hier te zijn. Je kan het aardse leven dus perfect meester anders zou je hier niet zijn.

- Vertrouw jezelf en geloof in jezelf
 
Haal meer uit je gevoeligheid
Zo komt kwetsbaar talent tot bloei

Een op de vijf mensen is hooggevoelig. Een ­persoonlijkheidstrek die kwetsbaar kan maken, maar ook heel succesvol. Hoe bescherm je die ­bijzondere kwaliteit en creëer je een rustige ­omgeving voor jezelf? Zes adviezen van experts.

tekst: Sarina Wijnen // foto’s: Eric van den Elsen

Flauwekul en aanstellerij. Of in het beste geval: een modeterm. Dat is wat sommige mensen denken over hoogsensitiviteit. Die mensen hebben het bij het verkeerde eind, zegt Elke van Hoof, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze leidde ­onlangs een grootschalig onderzoek naar dit onderwerp. ‘Hoogsensitiviteit is wel degelijk wetenschappelijk aangetoond, door tientallen onderzoekers intussen. Alleen noemen ze het vaak anders, sensory-processing sensitivity bijvoorbeeld. Hoogsensitiviteit is gewoon een sexy woord voor: gevoeliger zijn voor prikkels.’

Bij een belangrijk ander onderzoek naar hoogsensitiviteit moesten de proefpersonen naar foto’s kijken van gezichtsuitdrukkingen. Uit mri-scans bleek dat bij een hoogsensitieve persoon, HSP, meer hersengebieden oplichtten; namelijk de gebieden die te maken hebben met bewustzijn, aandacht, empathie, integratie van zintuiglijke informatie en het plannen van actie. Van Hoof: ‘Er is nog nader onderzoek nodig, maar we gaan er op dit moment van uit dat niet-HSP’s een soort filter hebben in het informatieverwerkingssysteem. De gefilterde informatie wordt vervolgens verwerkt in de hersenen. Bij een HSP ontbreekt dat filter; er komt dus veel informatie binnen, die allemaal moet ­worden verwerkt. Dat kan leiden tot sneller overprikkeld zijn, moe of emotioneel worden, meer last hebben van ­lawaai – de typische HSP-kenmerken.’
Psychologen zijn het erover eens dat 15 à 20 procent van de mensen HSP is. En hoewel ook dat nog nader moet worden onderzocht, nemen experts aan dat hoogsensitiviteit genetisch bepaald is. Verder benadrukken ze dat het geen afwijking of stoornis is, maar een persoonlijkheidstrek. Eentje die zowel voor- als nadelen heeft; zowel een talent als een kwetsbaarheid is. Van Hoof: ‘Dat laatste is geen nieuw idee, maar door onze groots opgezette studie, met 1500 mensen van 26 tot 55 jaar, is het voor het eerst wetenschappelijk onderbouwd. HSP’s krijgen vaker angststoornissen, depressies en burn-out, zo bleek. Maar óók hebben ze een sterker rechtvaardigheidsgevoel, oog voor detail, oog voor kansen en pijnpunten, voor redelijke oplossingen, ze zijn analytisch sterker en goed in mensen samenbrengen. Daardoor zijn HSP’s vaak succesvol in hun relaties en ­carrière. Alleen – en dat bleek ook duidelijk uit onze studie – daarvoor hebben ze wel de juiste omgeving nodig.’

Hoe creëer je de omstandigheden waarin je bijzondere talenten tot bloei kunnen komen? Dit adviseren deskundigen:

1 Loop gerust voor de troepen uit

De Amerikaanse psychologe Elaine Aron, schrijfster van Hoogsensitiviteit. Wat als de wereld je overweldigt?, was in de jaren negentig de eerste die ‘oog voor detail’ een typisch HSP-kenmerk noemde. Later onderzoek bevestigde dat. HSP’s zagen op zoek-de-verschillenplaatjes de details veel vaker en sneller dan niet-HSP’s. ‘Ze zien bijvoorbeeld bij het binnenkomen van een ruimte details als het bordje “nooduitgang”, of ze weten meteen wat er moet gebeuren om de ruimte gezellig te maken,’ vult Elaine Aron desgevraagd aan. Handige eigenschappen, bijvoorbeeld als er brand uitbreekt, of als je ervan droomt om stylist te worden. Aron: ‘Maar dat “meer zien” heeft ook een andere kant: doordat er veel informatie binnenkomt, kan ­beslissingen nemen lastig zijn. Ik zeg dan ook altijd: neem de tijd om te reflecteren. In onze maatschappij is daadkracht een kwaliteit, maar HSP’s zijn juist goed in onderzoeken, in het zien van kansen en gevaren. Benut die talenten, want een beslissing kan soms belangrijke gevolgen hebben.’
Wie hoogsensitief is, voelt zich soms kritischer of ‘moeilijker’ dan anderen. ‘HSP’s zíjn dat ook vaker,’ zegt Elaine Aron, ‘het is een logisch gevolg van meer informatie binnenkrijgen.’ Ze raadt aan om je daar niet onzeker over te voelen, maar het juist als een kracht te beschouwen. Volgens Aron hebben hoogsensitieve mensen namelijk een belangrijke signaalfunctie. ‘Wat goed is voor hen, blijkt later vaak goed voor iedereen. Neem nu de open kantoorruimten die lange tijd in zwang waren. Veel HSP’s voelden zich daar niet prettig bij, er waren te veel prikkels. En wat bleek onlangs uit onderzoek? Dat mensen zich minder goed kunnen concentreren in open kantoorruimten, hun werk vaker onderbreken en daardoor minder productief zijn. Durf dus voor je behoeften en ideeën op te komen, ze zijn waardevol en soms zelfs vernieuwend. Voel je dat mensen in je omgeving er niet klaar voor zijn, stap dan naar een invloedrijk persoon.’

2 Met empathie bereik je meer

Ook het idee dat HSP’s vaak empathischer zijn, is intussen wetenschappelijk bewezen. In een studie door Elaine Aron en haar man Arthur Aron, hoogleraar psychologie aan de State-universiteit van New York, keken HSP’s en niet-HSP’s naar foto’s waarop hun partners, maar ook onbekenden verschillende gezichtsuitdrukkingen toonden. De conclusie was dat de HSP’s beter gezichten konden lezen en ook sterker meevoelden met emoties van anderen. Dat laatste bleek uit een mri-scan waarin bij HSP’s de cingulate cortex en de insula meer oplichtten, oftewel de hersengebieden verantwoordelijk voor bewustzijn en empathie. Elaine Aron raadt HSP’s aan om die emotionaliteit en dat inlevingsvermogen vaker te gebruiken, bijvoorbeeld in hun carrière. ‘In zakelijke sectoren als marketing en sales wordt vaak negatief tegen emoties aangekeken. Maar door je in te leven in de behoeften en persoonlijkheid van je klanten, chef of collega’s kun je juist veel voor elkaar krijgen. Mijn moeder bijvoorbeeld was door haar empathie een succesvolle makelaar: zij wist perfect de juiste persoon aan het juiste huis te koppelen. Trouwens, iedereen is gevoelig voor invoelende vragen over zijn kinderen, man, huisdieren… Daar scoor je punten mee. Zeker als je toont dat je echt geïnteresseerd bent. Dat klinkt als manipulatie, en daar houden de meeste HSP’s niet van. Maar als je het doet om iets te verbeteren voor de anderen, is daar niets mis mee.’

3 Rust en harmonie laten je bloeien

Of een HSP floreert, hangt vooral af van de omgeving. Hij of zij is daar dus meer afhankelijk van dan een niet-HSP. Hoogleraar psychologie Van Hoof: ‘Vroeger dachten we: in een slechte omgeving loopt een HSP meer risico op angsten en depressies dan een niet-HSP, maar in goede omstandigheden zijn de kansen gelijk. Recent onderzoek, ook aan onze universiteit, laat zien dat HSP’s in de juiste omstandigheden het zelfs béter doen dan niet-HSP’s. Ze hebben een betere gezondheid, zijn vaak sociaal competenter en hebben succesvollere carrières. Daarnaast blijkt dat HSP’s gevoeliger zijn voor hulp in de vorm van gesprekken met een vertrouwenspersoon, coach of therapeut. Dat inspireerde me tot mijn onderzoek: ik zag in mijn praktijk – ik werk vooral met burn-outproblematiek – hoe HSP’s technieken sneller oppikten en in hun leven incorporeerden. Het mes snijdt dus aan twee kanten: ja, HSP’s zijn vaak vatbaarder voor burn-out en stressgerelateerde aandoeningen, maar ze zijn ook gevoeliger voor positieve omstandigheden.’
Psycholoog en schrijfster Elaine Aron adviseert HSP’s om zoveel mogelijk zelf een goede context te scheppen. ‘Alles begint met op tijd rust nemen, zodat je niet overprikkeld raakt. Zoek ook naar veilige havens: een paar andere HSP’s in je nabije omgeving. Daarnaast kun je omgaan met niet-HSP’s die je gevoeligheid accepteren.’
Op het werk hebben HSP’s het vaak moeilijk met prangende deadlines, een over-kritische baas of een lawaaierige werkruimte. Aron: ‘Prettiger is een rustige, harmonieuze omgeving waar je je ideeën kunt uiten en controle hebt over je eigen tijd en omgeving. Eigen baas zijn, als dat binnen de mogelijkheden ligt, is daarom vaak heel goed voor HSP’s.’

4 Gelúkkig ben je anders

Veel HSP’s denken een groot deel van hun leven dat er iets mis is met ze. Ze zijn tenslotte anders dan de overige 80 procent. Elaine Aron. ‘Dat anders-zijn moet je accepteren, want hoogsensitiviteit is niet te veranderen, het is ingebed in je centrale zenuwstelsel. Accepteren doe je door op de positieve kanten ervan te focussen: je begrijpt subtiliteit, ziet nuance, je bent intuïtief, hebt een esthetisch oog… Denk ook terug aan ­situaties waarin je dankzij je hoogsensitiviteit iets bijzonders hebt bereikt.’
Het is normaal om door een soort rouwproces te moeten nadat je ontdekt hebt dat je HSP bent, zegt Elaine Aron. ‘Je zult niet altijd dezelfde dingen kunnen doen als anderen, waardoor je verwijdering van je omgeving kunt voelen. Anderzijds mag je je hoogsensitiviteit niet gebruiken om anderen je eigen wensen en voorwaarden op te leggen, iets wat sommige HSP’s helaas wel doen. Relaties moeten gelijkwaardig zijn. Zoek het compromis en pas je ook aan anderen aan.’

5 Bewaak je grenzen met verve

Als HSP raak je dus sneller overprikkeld (aroused), met mogelijk een emotionele reactie – irritatie, boosheid – en ook vermoeidheid tot gevolg. Hoogleraar Elke van Hoof: ‘Als je overprikkeling weet te voorkomen, hoef je weinig tot geen negatieve effecten van je hoogsensitiviteit te ervaren. Vermijd situaties waarvan je weet dat ze moeilijk voor je zullen zijn. Ik bedoel niet dat je onder je niveau moet gaan werken, want een HSP die te weinig uitdagingen heeft, kan weer stressgerelateerde problemen krijgen. Maar ken je grenzen en respecteer ze.’ Ook Elaine Aron pleit daarvoor: ‘Je lichaam geeft vaak wel aan waar die grenzen liggen, met bijvoorbeeld hoofdpijn, hartkloppingen of een gejaagd gevoel.’ Elaine Aron voegt toe: ‘HSP’s hebben een sterk inlevingsvermogen en raken soms te veel verwikkeld in de problemen van anderen, of ze worden snel te intiem met mensen die niet goed bij hen passen. Trek ook daarin een grens, zet een stapje terug. Dat zal misschien niet meteen lukken, je leert het met vallen en opstaan.’

6 Loop er niet mee te koop

Moet je anderen laten weten dat je hoogsensitief bent? Elaine Aron raadt het meestal af. ‘Voor veel HSP’s is het een eyeopener als ze eindelijk weten waarom ze anders zijn. Maar verwacht niet dat de omgeving even opgetogen zal zijn. In sommige kringen bestaat zelfs het risico om het zwarte schaap te worden. Ik vind het beter om wat strategischer te werk te gaan. Als mensen je prijzen voor je empathie of creativiteit zeg je bijvoorbeeld dat je hebt gelezen dat 20 procent van de mensen zo is.’ Vermijd liever het woord hoogsensitiviteit wanneer je verwacht dat mensen kunnen gaan fronsen of met hun ogen rollen. Want hoogsensitiviteit heeft voor sommigen nog altijd de connotatie van ‘aanstellerij’ of ‘je superieur voelen’.
In lastige situaties kun je iets zeggen over de omstandigheden. Elaine Aron: ‘Als ik een weekend met vrienden doorbreng, leg ik uit dat ik even wat tijd voor mezelf nodig heb; dat ik fijner gezelschap ben als het rustig is in mijn hoofd. Ik doe dat op een manier waarop de anderen zich niet afgewezen voelen. Eventueel herinner ik iemand er bescheiden en tactvol aan welke fijne eigenschappen ze “erbij” krijgen. Want hoogsensitiviteit is een package deal.’ //

Ben ik hooggevoelig?


-Ik merk subtiele signalen in mijn omgeving op.
-De stemmingen van anderen beï¨nvloeden me.
-Ik ben bijzonder gevoelig voor de effecten van cafeï¨ne.
-Ik raak makkelijk overprikkeld door fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes.
-Ik heb een rijke en complexe innerlijke belevingswereld.
-Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd.
-Veranderingen in mijn leven brengen me van mijn stuk.
-Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en kunstwerken en geniet daarvan.


Dit is een selectie uit een lijst van Elaine Aron met 22 veelvoorkomende eigenschappen van hoogsensitieve mensen. Vind je het merendeel hiervan herkenbaar, of zijn een paar van deze eigenschappen zeer sterk op jezelf van toepassing? Dan ben je misschien hoogsensitief. Doe de uitgebreidere test op www.psychologiemagazine.nl/tests



Bron: Elaine Aron, Hoogsensitiviteit. Wat als de wereld je overweldigt?

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.545
Berichten
551.669
Leden
8.668
Nieuwste lid
Joy63
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan