Ijzer tekort hoe het beste aanvullen???

Bij candida zou ik ijzer even laten voor wat het is en die rommel eerst zo ver mogelijk uitroeien.

Als je huidige therapeut daar geen verstand van heeft, zoek een andere die het wel kan.

De therapeut moet ook eerlijk zijn en voor jouw gezondheid toegeven in t geval iemand anders het moet doen. Het is niet makkelijk en moet goed gedaan worden. Zoniet kan het sporen gaan vormen, vermeerdere en zich verspreiden. Dat wil je niet!

Andere dingen doen met die rommel in je lijf is dweilen met de kraan open.

 
Candida gedijt in een basisch maag-darmmilieu. Als je candida hebt, heb je te weinig maagzuur. Eet meer zout voor de chloride die je maagzuur helpt aanvullen en eet en drink veel zuren, zoals bijv. azijn en citroensap.

Mike

 
Ik heb deze hele post over ijzer nog eens nagelezen. Zeer interessant. Echter, ik haak maar even in op de laatste post over candida.

Ik had ooit wel wat klachten over maagzuur, nooit iets voor geslikt, nu is maagzuur helemaal weg.

Maar ik heb wel candida en weet niet of dit weg is.

Later dit jaar laat ik het nog eens controleren.

Vraag: als ik geen maagklachten heb kan ik dan toch te weinig maagzuur hebben? Ik zou zelf denken van niet.

Maar uit voorzorg voor de candida misschien toch extra zout en zuren nemen?

Liesje

 
Quote:
Een andere goede bron van ijzer, helaas zonder bruikbare bron van B12, is algen, zoals chlorella en spirulina.

Mike


Quote:
According to Dr. Cousens, chlorella has more of the purine proteins than spirulina.

Keep in mind however that chlorella is also very high in iron, even though that's not stated on the label, so you need to be careful to not go into iron overload. Adult men and post menopausal women do not do well with high amounts of iron and will typically benefit from removing some iron from their system on a regular basis. Dr. Cousens regularly checks iron levels in his patients and claims that although very high in iron, high amounts of chlorella does not appear to adversely affect ferritin levels.



Hoorde pas een veganist die claimde dat ijzer uit plantaardige voeding geblokkeerd kan worden in de darmen (als de ijzerwaarden in het bloed te hoog zijn), maar dat ijzer uit dierlijke vorm altijd opgenomen wordt in de darmen. Wat zou betekenen dat een veganist nooit een ijzer overdosis zou kunnen krijgen.

Wat is hier van waar?

 
Een veganist krijgt nooit een overdosis ijzer, omdat heemijzer (ijzer uit bloed) de best opneembare vorm van ijzer is en dat eet een veganist niet. In plaats daarvan eet-ie plantaardige ijzer, die niet alleen veel slechter opneembaar is (baby's kunnen bijv. geen ijzer uit spinazie opnemen) maar ook te weinig ijzer bevat. Veganisten kunnen niet overdoseren omdat ze ONDERdoseren, waardoor ze er bleek en grauw uitzien en op termijn hun tanden uitvallen.

Mike

 
Indien je genoeg ijzer inneemt (elke dag rauwe lever), wat kan er dan de oorzaak van zijn dat er toch een ijzertekort optreedt?

 
Maagzuurtekort. Er is maagzuur voor nodig om ijzer goed opneembaar te maken. Maagzuurtekort wordt veroorzaakt door (chronische) stress.

Mike

 
Ja, daar moest ik ook aan denken. Het gekke is alleen, dat mijn maagzuur juist toegenomen is.

Ik heb dit laten testen door Marijn van Balans-balans.

 
Ik lees op het moment het boek van Mercola: Gesunde Fette (Fat for fuel).

Ik vind het zeer interessant, maar geraak er een beetje van in de war. Ik lees over ijzer dat het zeer gevaarlijk kan zijn en dat vrouwen langer leven dan mannen vanwege de menstruatie, hierdoor verliezen ze ijzer. Als men geen baarmoeder meer heeft of in de overgang is of mannen die natuurlijk dit principe niet hebben, raadt hij bloedafname aan. Hij spreekt ook over onderzoek van ijzer in het bloed, over ijzerwaarden, geen ijzeren pannen, oppassen met rood vlees, geen wit brood omdat het met ijzer verrijkt kan zijn, geen vit c bij de maaltijd.
Wat dan wel: drink zwarte thee, neem calcium, drink rode wijn, drink koffie en neem ASPIRINE.

Ik weet niet wat ik hiervan moet denken.
Ik heb in een voorgaan hoofdstuk gelezen dat proteïne gevaarlijker is dan koolhydraten en dit vind ik ook al raar.
Na dit hoofdstuk gaat het over de vetten. Ik denk dat ik me daar wel in kan vinden, maar dit met het ijzer maakt me in de war.
Ik vind dat hij ook nogal veel over onderzoeken van waarden spreekt in het ziekenhuis.

Wat is ervan waar, en hoe zit de zaak in elkaar?

Dorothé
 
Ik vraag even door want ik vind dit allemaal maar raar
https://www.bol.com/nl/p/het-krasse-breindieet/9200000059295446/?suggestionType=browse
Hier staat in de samenvatting:
Na een verwarrend betoog concludeert hij tot meer gebruik van brood, rijst en pasta en tot reductie van vooral ijzer, eiwitten en lactulose.
Ik heb bij het boek van Mercola ook zoiets gelezen. Om oud te worden moeten we exact het groeiproces omdraaien, dat wat we nodig hebben in de groeifase, moeten we dan exact niet doen.

??????
Dorothé
 
en hier
In vogelvlucht
Waarom deze test?
Om informatie te krijgen over de ijzervoorraad in het lichaam en een teveel of tekort aan ijzer op te sporen.
Welk materiaal?
Bloed

Monster
Wat wordt getest?
Deze test meet de hoeveelheid ferritine in bloed. Ferritine is een eiwit dat vooral in de lever en in het beenmerg aanwezig is en dat wordt gebruikt om ijzer op te slaan. Een kleine hoeveelheid ferritine zit echter ook in het bloed. De hoeveelheid ferritine in bloed is een maat voor de hoeveelheid ferritine (en dus de hoeveelheid ijzer) in de lever en het beenmerg.
IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen (hemoglobine) in het beenmerg. Als het lichaam te weinig ijzer heeft, zal eerst de reservevoorraad in de vorm van ferritine opgemaakt worden. Pas als er bijna geen ferritine meer is, maakt het lichaam te weinig rode bloedcellen aan en is er sprake van bloedarmoede.
Bij teveel ijzer in het lichaam is de hoeveelheid ferritine in de weefsels en het bloed te groot en ontstaat een aandoening die men ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) noemt.
Hoe wordt het materiaal verkregen?
Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

De Test
Wanneer wordt deze test gedaan?
De ferritinetest wordt door de dokter aangevraagd om iets te weten te komen over de ijzervoorraad in het lichaam. Meestal wordt ferritine aangevraagd in combinatie met serumijzer, transferrine (verzadiging) en hemoglobine.
Als de hoeveelheid hemoglobine niet voldoende is (bloedarmoede), is een tekort aan ijzer een van de mogelijke oorzaken. De bepaling van ferritine is een goede test om een ijzertekort vast te stellen. IJzertekort kan ontstaan door overmatig bloedverlies, onvoldoende ijzer in de voeding of onvoldoende opname van ijzer (uit de voeding) in de darmen. Klachten die passen bij bloedarmoede zijn moeheid, kortademigheid en duizeligheid.
Ferritine is ook een goede test om ijzerstapeling (hemochromatose) in het lichaam vast te stellen als gevolg van een teveel aan ijzer. Hemochromatose is een erfelijke ziekte waarbij het lichaam teveel ijzer opneemt in de darmen. Klachten die passen bij ijzerstapelingsziekte zijn moeheid en pijn in gewrichten.
Wat betekent de uitslag?
Belangrijk: Omdat de gebruikte methode voor het meten van ferritine per laboratorium kan verschillen, is hiervoor geen referentiewaarde te geven.
Om toch een idee te geven:
Men vindt de ferritine over het algemeen normaal tussen de 20 en 250 microgram/L bij mannen en tussen 20 en 100 bij vrouwen.
Licht verhoogd
Een licht verhoogd ferritinegehalte ( tot 400 microgram /Liter) kan worden veroorzaakt door ijzerstapelingsziekte, leverziekte, autoimmuunziekte, ontsteking of meerdere bloedtransfusies.
Sterk verhoogd
Een sterk verhoogd ferritinegehalte ( boven 500 microgram/L)kan worden veroorzaakt door ijzerstapelingsziekte, leverziekte of autoimmuunziekte.
Verlaagd
Een verlaagd ( onder 10 microgram/L) ferritinegehalte wijst op een ijzertekort waardoor bloedarmoede kan ontstaan.

Nog vragen?
De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.
(Bron; uwbloedserieus.nl)


Ferritine
WAT ZIJN GOEDE INDICATIES VOOR FERRITINEBEPALING?
* Om ferriprieve toestanden op te sporen (de concentratie van ferritine in het serum is vaak reeds verlaagd voor het ontstaan van anemie en voor de daling van de concentratie van ijzer)
* Om de diagnose van een hemochromatose te stellen of om de etiologie van een cirrose op te helderen.

WANNEER IS FERRITINE IN HET BLOED VERLAAGD?
De voornaamste oorzaken zijn:
* malnutritie
* malabsorptie
* chronisch bloedverlies

WANNEER IS FERRITINE IN HET BLOED VERHOOGD?
De voornaamste oorzaken zijn:
* hemochromatose (recessieve genetische aandoening gebonden aan het HLA-systeem)
* hemoseridose (veelvuldige transfusies, overmatige parenterale toediening van ijzer)
* hepatocellulaire necrose en chronisch ethylisme
* hemolyse
* neoplastische aandoeningen
* chronische inflammatoire aandoeningen

FYSIOLOGISCHE BASIS VAN FERRITINE
- na resorptie in het proximale gedeelte van de dunne darm wordt
ijzer in het bloed gebonden aan een eiwit, het transferrine
- Dit transferrine transporteert het ijzer naar de verschillende
organen:
* beenmerg:
- ijzer is belangrijk in de synthese van hemoglobine
(70% van het aanwezige ijzer)
* bepaalde cellen:
- om deel te nemen aan de synthese van myoglobine en
cytochromen (10% van het aanwezige ijzer)
* het reticulo-endotheliaal weefsel, de lever en de milt voor opslag
van ijzer. In deze organen is ijzer intracellulair gebonden aan een
eiwit dat apoferritine wordt genoemd.
=> door de binding van ijzer + apoferritine onstaat het ferritine
- de concentratie van ferritine in het bloed is gecorreleerd met de
hoeveelheid opgeslagen ijzer.

WIJZE VAN AFNAME
- droge buis

REFERENTIEWAARDEN VAN FERRITINE
- mannen: 20 - 300 ng/ ml of 20 - 300 µg/ l
- vrouwen: 10 - 150 ng/ ml of 10 - 150 µg/ l
(Bron; medics4medics.com)


Ik weet niet hoe het bij mij is, maar ik heb dus geen baarmoeder meer. Ik denk dat ik het toch eens ga onderzoeken.

Dorothé
 
Ik neem sinds kort Chlorella voor de zuivering. Het bevat echter ook veel ijzer.

Is dit dan voor ouderen (reken ik mezelf ook toe) aan te raden en zeker als je geen menstruatie meer hebt?

Dorothé
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.545
Berichten
551.669
Leden
8.668
Nieuwste lid
Joy63
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan