meer koolhydraten + meer vlees = vetvertering en eiwitvertering op z'n gat, wat gebeurt hier???

Mike heeft je maanden geleden al aangeraden om je lever en gal te zuiveren, nadat je je maagzuur versterkt hebt.

Ik voel al deze organen en als het pijnlijk is, dan weet ik dat het flink fout zit. Bij mij waren het galkolieken die mij aan de zuivering kregen. Je hebt je complete systeem nodig om alles goed te kunnen verteren en verwerken. Vandaar dat ik uitkwam op de laag onder je maag(zuur).

Gaps is een mooie manier om je darmen te helen als daar problemen zitten, dus misschien was het niet zo'n omweg als dat je nu wel denkt. Alleen is het nu tijd om de rest ook aan te gaan pakken.

 
Alexandra, Mike weet heel veel. Maar ik vind een "diagnose" over internet naar aanleiding van een stukje van enkele regels iets waar ik best kritisch naar mag kijken. Niet alles wat Mike schreef klopte voor mij.

En daarnaast: Iets wat ik in elk geval geleerd heb in mijn leven is om altijd af te stemmen met mijn innerlijke waarheid. En die zet (weet ik veel waarom) grote vraagtekens bij de leverreiniging. Ik kan met veel dingen meegaan, maar op de een of andere manier klopt dit voor mij voor geen meter. Misschien verandert dat nog, misschien niet.

Ik had er pijn en dat is weg na de periode vega en veel rauw die ik een paar weken geleden gedaan heb. Ik kan me zo voorstellen dat ik dus de rest ook aanpak, alleen op een andere manier. Is het mogelijk dat er ook hierbij meerdere wegen naar Rome leiden?

 
Quote:
Dus dierlijke eiwitten zijn het gemakkelijkst te verteren.


Dierlijke eiwitten zijn juist zeer moeilijk te verteren. Er is veel maagzuur, pepsine, water en vit. A voor nodig. De vertering verloopt makkelijker als er meer dierlijke vetten dan eiwitten worden ingenomen.

Mike

 
Tuurlijk mag je kritisch kijken! Blijft wel staan dat niet alleen Mike je het advies maanden geleden al gaf, ik gaf het je gisteren, zonder terug te hebben gelezen. Aan jou wat je ermee doet. Op het moment dat je voedingsmiddelen gaat schappen, omdat je last hebt van lever/gal dan heel je dit stuk niet, maar zorg je dat het niet belast wordt. Doordat het niet belast wordt, wordt het ook niet op de juiste manier aan het werk gezet met de kans dat je klachten kunnen verergeren.

Ik ben wel erg benieuwd naar jouw grote vraagtekens bij de leverreiniging. Je zegt dat je niet weet waarom, prima, maar ik daag je uit om hier verder naar te kijken. Vooral nieuwsgierigheid van mijn kant hoor!

Laat het vooral weten als je een andere weg naar Rome hebt gevonden! Alle andere wegen liepen bij mij naar de afgrond...

 
Hoi Mike,

Quote:
Dierlijke eiwitten zijn juist zeer moeilijk te verteren. Er is veel maagzuur, pepsine, water en vit. A voor nodig. De vertering verloopt makkelijker als er meer dierlijke vetten dan eiwitten worden ingenomen.


Dan begrijp ik het toch niet. Dit is precies wat ik bedoelde met mijn vraag over eiwitten. wat maakt dat de ene soort eiwit moeilijker te verteren is dan de andere?

 
Hoi Alexandra,

Quote:
Blijft wel staan dat niet alleen Mike je het advies maanden geleden al gaf, ik gaf het je gisteren


En dan blijft het toch hetzelfde advies. Dat het twee maal (of nog vaker, want jullie zijn niet de enigen) aan me gegeven wordt verandert niets aan mijn gevoel erover.

Hoe kan het dat bijv. Gaps heelt terwijl er daarbij niet gesproken wordt over een leverreiniging? Ook het Body Ecology Diet gebruikt niet de reiniging van Moritz. Beiden geven aan dat je naar je lichaam moet luisteren en dat het perioden van reiniging van nature zal afwisselen met perioden van opbouw. Zowel in het klein (per etmaal) als in het groot (bijv. gedurende het jaar). Maar dit is slechts mijn mentale benadering, niet de innerlijke overtuiging waarover ik het eerder had.

Ik ben zelf ook heel benieuwd wat de uiteindelijk "uitkomst" hiervan zal zijn. En waarom ik zo sterk de overtuiging heb dat dit niet bij me past. Er is ongetwijfeld een reden voor.

Het lijkt me hoe dan ook verstandiger als ik vertrouw op mijn eigen waarheid dan op die van wie ook, waar ook, ongeacht hoeveel die persoon weet (of denkt te weten ;-) ).

 
Quote:
Dan begrijp ik het toch niet. Dit is precies wat ik bedoelde met mijn vraag over eiwitten. wat maakt dat de ene soort eiwit moeilijker te verteren is dan de andere?


Niet complete (plantaardige) eiwitten zijn lichter verteerbaar dan dierlijke, omdat er minder aminozuren zijn waarin het eiwit moet worden afgebroken. Hoe completer, hoe meer 'werk' je lichaam nodig heeft om de afzonderlijke aminozuren eruit te halen. Capice?

Mike

 
Aha! En ergens las ik van je (als ik het me goed herinner) dat rauwe melk juist heel licht verteerbaar is. Klopt dat?

 
Kasja je zegt zelf:

Quote:
Het lijkt me hoe dan ook verstandiger als ik vertrouw op mijn eigen waarheid dan op die van wie ook, waar ook, ongeacht hoeveel die persoon weet (of denkt te weten).


Denk dan is zelf goed na over rauwe melk en waarom rauwe melk juist heel licht verteerbaar is. Heb je het antwoord, laat het dan weten. Dan kunnen we kijken of jij het juist hebt.

 
By the way, als ik bij alle vraagstukken van de wereld zou weten wat de Waarheid is, dan zou ik God zelf zijn. En dan zou ik hier niet zitten mailen...

 
Amancay stimuleert je tot zelf nadenken, een groet goed hier op dit forum. Jij vraagt mij het hemd van het lijf en verwacht dat ik je de antwoorden geef die jij zoekt. Amancay wil dat jij je eigen antwoorden vindt. Dus ik herhaal de vraag: waarom denk je dat rauwe melk lichter verteerbaar is dan vlees? Ik vind het een goede vraag en stimuleer jou bij deze om met een antwoord te komen, waaruit ik kan opmaken dat je erover hebt nagedacht!

Mike

 
Als Amancay (en jij ook Mike) alleen al dit topic gelezen hebben kun je zien dat ik niet gestimuleerd hoef te worden tot zelf nadenken. Dat doe ik al.

Mijn vragen hier stel ik om dat wat ik bedenk en ondervind te toetsen aan wat anderen denken en ervaren. Ik heb niet de behoefte om als een scholier overhoord te worden. Ik heb school nooit zo leuk gevonden. (understatement!)

Maar vooruit:

Rauwe melk is licht verteerbaar omdat het gemaakt is voor een jong waarvan het spijsverteringssysteem nog niet "af" is. Tegelijkertijd is het niet menselijk en zou daardoor voor ons juist heel moeilijk verteerbaar kunnen zijn, ondanks alle enzymen enz. die "bijgeleverd" worden.

Ik heb alsmaar het volgende gehad: ik wil melk, ik verlang naar melk, maar kan ik er wel tegen? En dan kon ik er niet tegen. Sinds een paar dagen is de drang om melk/kefir te drinken weg. Tegelijkertijd heb ik het gevoel er (ja, kom ik weer met dat vage innerlijke weten) dat dit ook betekent dat ik er nu wel tegen kan.

Ik heb hier kennis opgedaan. Kennis die me laat denken dat het weleens een heel waardevolle toevoeging aan mijn dieet kan zijn. Iets waarvan ik me nog beter kan gaan voelen. Iets waarmee ik mijn dochtertje een goede gezondheid kan laten krijgen.

Maar:

Van gepasteuriseerde melk word ik niet alleen erg moe, ik word emotioneel onstabiel en raak aan autisme. Al van een enkele theelepel. Nou ja, dat was in elk geval enkele maanden geleden nog zo.

Dat maakt dat ik huiverig ben om het uit te proberen. Want als het mis gaat, ben ik niet alleen. Vind ik mezelf geen volwaardig moeder. Ik hoop dat je begrijpt dat ik herhaling daarvan koste wat kost wil voorkomen.

Natasha McBride schrijft in haar boek dat er in melk (ook rauw) heel wat stoffen zitten die een reactie mogelijk maken. Die problemen kunnen veroorzaken.

Goed, een heel relaas. Waaruit je kunt lezen dat omtrent melk angst de boventoon voert... niet zo handig hè...

Tijd om over te schakelen op vertrouwen.

Dan rest me toch een vraag omdat ik dolgraag de theorie achter de praktijk wil begrijpen: als je een plantaardig eiwit naast een melkeiwit en vervolgens naast een vleeseiwit zet, hoe verhouden die zich dan tot elkaar met betrekking tot wat ze vragen van de spijsvertering? En hoe verhoudt een rauwe melk eiwit zich tot een gepasteuriseerde melk eiwit en een rauw vleeseiwit tot een gekookt en een rauw plantaardig tot een gekookt plantaardig?

Geen idee of je nog wilt antwoorden, anders google ik er wel op, ik heb nu in elk geval helder welke vraag ik eigenlijk wilde stellen én ik heb gezien dat ik vanuit angst zit te reageren ipv uit vertrouwen. Dit topic heeft me dus hoe dan ook waarde opgeleverd :-)

Dank jullie wel!

 
Hoi Kasja:

Quote:
Rauwe melk is licht verteerbaar omdat het gemaakt is voor een jong waarvan het spijsverteringssysteem nog niet "af" is.


Rauwe melk en dan ook de biest is voor een jong waarvan de spijsvertering en afweer nog geholpen kan worden, klopt. Melk is in feite een emulsie van vetten in een oplossing van proteine, lactose en organisische zouten, enige organische zuren, vitaminen, enzymen, het anti-lichaam lactine (heeft anti-bacteriele werking tegen streptokokken). Dit wordt bij pasteurisering vernietigd. Melk bevat een lipidus-factor die de groei bevordert van de acidofilus en lacto-bacterieen voor de aanmaak van B6 en ijzer. Een baby krijgt dat via de moedermelk.

Een baby moet nog voldoende enzymen aanmaken om zich voor te bereiden om later ook andere voedingsproducten te kunnen verteren.

Wat betreft de biest:

Biest is dikker en geler dan melk en bevat veel afweerstoffen. Een zoogdier dat net is geboren, heeft nog geen eigen afweer, dus is het belangrijk dat het dier colostrum drinkt. 75% van de eiwitten in colostrum bestaat uit immunoglobulinen en albuminen. Normaal kunnen deze grote eiwitketens de darmwand niet passeren; alleen in de eerste 24 tot 36 levensuren staat de darmwand open voor deze afweerstoffen. Door de hoge concentratie aan zouten in colostrum wordt de darmfunctie bevorderd. Ook bevat colostrum meer vitamine A en caroteen dan gewone melk. Daarnaast bevat het meer vetten, wat bevorderlijk is voor het pasgeboren dier, dat veel energie nodig heeft.

De eerste 24 uur na de bevalling is colostrum het rijkst aan afweerstoffen, daarna loopt ze snel terug en komt de gewone melkproductie op gang.

Quote:
Tegelijkertijd is het niet menselijk en zou daardoor voor ons juist heel moeilijk verteerbaar kunnen zijn, ondanks alle enzymen enz. die "bijgeleverd" worden.


Heeft niks te maken dat het niet menselijk is. Rauwe melk zit vol met stoffen die de vertering ervan helpen. Rauwe melk van gras gevoerde dieren is compleet, gebalanceerde voeding. Je zou er volledig op kunnen leven indien het nodig is.

Wat maakt rauwe melk zo’n krachtig voedingsmiddel:

Proteïne:

Ons lichaam gebruikt aminozuren als bouwstenen voor proteïne. We hebben er 20-22 nodig om deze taak uit te voeren. Acht hiervan worden beschouwd als essentieel, wat betekent dat we ze binnen moeten krijgen uit onze voeding. De overige 12-14 kunnen we zelf maken uit de essentiële 8 door middel van complexe metabolische processen in onze cellen.

Rauwe koemelk bevat al deze 8 essentiële aminozuren in variërende hoeveelheden, afhankelijk van de fase van lactatie. Zo’n 80% van van deze melk proteïnen zijn caseïne –redelijk hittebestendig en grotendeels makkelijk verteerbaar. De overige 20% worden geclassificeerd als wei-proteïnen, met vele belangrijke fysiologische effecten (bioactiviteit). Ook makkelijk verteerbaar maar zeer hittegevoelig, bevatten ze ook sleutelenzymen (gespecialiseerde proteïnen) en enzymblokkers, immunoglobuline (antilichamen), metaal bindende proteïnen, vitamine bindende proteïnen en diverse groeifactoren.

Huidig onderzoek richt zich op proteïne fragmenten (peptide deeltjes), die verborgen zitten in caseïne moleculen en die anti-bacteriologische werking vertonen.

Lactoferine, een ijzer bindend proteïne, bezit een veelheid aan nuttige eigenschappen waaronder verbeterde absorptie en opname van ijzer, anti-kanker eigenschappen en anti-microbiologische werking tegen verschillende bacteriën die verantwoordelijk zijn voor cariës in tanden en kiezen. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat het ook over krachtige antivirale eigenschappen beschikt.

Twee andere spelers van het antibiotische proteïne/enzymen arsenaal zijn lysozym en lactoperoxidase. Lysozym is in staat om celwanden van sommige ongewenste bacteriën te breken, terwijl lactoperoxidase met andere stoffen samenwerkt om ongewenste microben op te ruimen.

De immunoglobulinen, een buitengewoon complexe vorm van melk proteïne, ook wel antilichamen genoemd, zorgen voor verhoogde weerstand tegen veel virussen, bacteriën en bacteriologische giffen en kan helpen om de ernst van astmatische verschijnselen te verzachten. Studies hebben een significante afname aangetoond van deze ziektebestrijders wanneer melk wordt verhit tot normale bewerkingstemperaturen (pasteurisatie).

Koolhydraten:

De belangrijkste koolhydraat in koemelk is Lactose, of melksuiker. Gemaakt van een molecuul van de eenvoudige suikers glucose en galactose, is het een disacharide.

Mensen die om welke reden dan ook lactose intolerant zijn (leeftijd, genetisch, etc.) maken niet langer het enzym lactase aan en kunnen daarom geen melksuiker verteren. Dit leidt tot onverkwikkelijke verschijnselen zoals winderigheid die, onnodig om te zeggen, op zijn minst als ongemakkelijk worden ervaren door de slachtoffers. Rauwe melk, met de lactose verterende lactobacillen nog intact, kan er voor zorgen dat mensen die melk vermijden het nog eens kunnen proberen.

Het eindresultaat van lactose vertering is een stof die melkzuur heet (verantwoordelijk voor de zure smaak van gefermenteerde zuivelproducten). Naast de blokkerende werking tegen schadelijke bacteriën, versterkt melkzuur de opname van calcium, fosfor en ijzer, en is het aangetoond dat het melkproteïnen makkelijker verteerbaar maakt door ze uit hun oplossing te halen als kleine deeltjes wrongel

Vetten:

Ongeveer tweederde van de vetten in melk zijn verzadigd. Goed of slecht voor je? Verzadigd vet speelt een sleutelrol in je lichaam: van de aanmaak van celmembranen en belangrijke hormonen tot opslag van brandstof en beschermlaag voor delicate organen tot een transportmiddel van belangrijke vet oplosbare vitaminen (zie verderop).

Alle vetten bewerkstelligen dat de twaalfvingerige en dunne darm een hormoon afscheiden dat cholecystokinine of CCK heet dat, behalve dat het een versterkende werking geeft op verteringsenzymen, ons laat weten dat we genoeg hebben gegeten. Wanneer deze prikkel er niet is, kan dit bijdragen aan het overeten van magere zuivelproducten en andere vetvrije producten.

Bedenk dat duizenden jaren vóór de introductie van hydrogenering (het onder zeer hoge druk bombarderen van plantaardige olie met waterstofatomen om ze tot vaste stof te veranderen) en het gebruik van koolzaadolie (van genetisch gemodificeerd koolzaad), mais, katoenzaad, saffloer en sojaoliën, waren de eetbare vetten vooral verzadigd, en meestal van dierlijke oorsprong. Vóór 1850 kregen dieren in Amerika ook niet zoveel mais of graan te eten. Het gebruik van reuzel, rundvet, pluimvee vet, visolie, tropische olie zoals kokosnoot- en palmolie en koudgeperste olijfolie was ook hoger dan wat we vandaag de dag gebruiken.

En bedenk nu dat vóór 1900, hartziekte bijna niet bestond. De introductie van gehydrogeniseerde katoenolie in 1911 (van het merk Crisco, vol met transvetten) droeg bij aan de vermindering van het gebruik van gezonde dierlijk vetten en aan de langzame toename van de hartziekten waaraan miljoenen mensen vandaag de dag lijden.

CLA, (afkorting voor conjugated linoleic acid oftewel geconjugeerd linolzuur)is volop aanwezig in rauwe melk van grasgevoerde koeien, het is een veel bestudeerd (derivaat van) meervoudig onverzadigd omega-6 vetzuur met veelbelovende goede eigenschappen voor de gezondheid. Het doet in ieder geval wonderen voor knaagdieren, te oordelen aan de honderden artikelen die erover zijn geschreven. Er is veel geld uitgegeven aan CLA, dus je kunt er wel van uit gaan dat er iets mee is.

Onder de vele potentiële voordelen van CLA: het versnelt het metabolisme, het helpt om buikvet weg te krijgen, het vergroot de spiergroei, het verlaagt insuline resistentie, het versterkt het immuunsysteem en verlaagt allergische voedselreacties. En alsof de duivel er mee speelt, het zit 3-5 x zo veel in rauwe melk van grasgevoerde koeien dan in de melk van binnengehouden koeien.

Vitamines:

Bibliotheken zijn volgeschreven over de 2 groepen vitamines, de water- en de vet oplosbare, en wat ze betekenen voor onze gezondheid. Volle rauwe melk heeft ze allemaal, en ze zijn volledig beschikbaar om te worden opgenomen in het lichaam.

Of ze nu helpen je metabolisme te reguleren of de biochemische reacties ondersteunen die energie vrijmaken van het voedsel dat je eet, ze zijn allemaal aanwezig en klaar om voor je aan het werk te gaan.

Om het nog maar eens te herhalen: er hoeft niets te worden toegevoegd aan rauwe melk, speciaal die van grasgevoerde koeien, om het volledig te maken of te verbeteren. Geen vitamines. Geen mineralen. Geen toevoegingen. Het is compleet voedsel.

Mineralen:

Onze lichamen, elk met zijn eigen biochemie net zo uniek als een vingerafdruk, zitten ongelofelijk complex in elkaar, dus bij discussies over mineralen, of welke andere voedingsstof dan ook, moeten we uitgaan van een gebied, eerder dan van specifieke hoeveelheden. Rauwe melk bevat een breed scala van geheel beschikbare mineralen, variërend van het bekende calcium en fosfor tot sporenelementen waarvan de werking van soms nog onduidelijk is.

Voorbeelden van de gezondheidsvoordelen van calcium, een belangrijk element dat volop aanwezig is in rauwe melk zijn onder andere: het terugdringen van kanker, speciaal darmkanker; het leidt tot een hogere bot dichtheid voor alle leeftijden; het verlaagt het risico op osteoporose en breuken bij ouderen; het verlaagt het risico op nierstenen; het versterkt het gebit en het verkleint de kans op cariës, om er maar een paar te noemen.

Een interessant gegeven bij mineralen in de voeding is de delicate balans die ze nodig hebben met andere mineralen om goed te kunnen functioneren. Bijvoorbeeld, calcium moet in de juiste verhouding staan tot 2 andere micronutriënten, fosfor en magnesium, om goed te kunnen worden gebruikt door ons lichaam. En raad eens? De natuur heeft ervoor gezorgd dat in rauwe melk het volledige spectrum aan mineralen in de juiste verhouding staan tot elkaar en is op deze manier van maximaal van nut voor ons.

Enzymen:

De 60+ (bekende) enzymen, volledig intact en werkzaam in rauwe melk hebben een verbijsterende hoeveelheid taken om uit te voeren, elk ervan essentieel voor het in gang zetten van een of andere belangrijke reactie. Sommige ervan zijn melk eigen, andere komen van de nuttige bacteriën die aanwezig zijn in de melk. Alleen het volgen hiervan is voldoende voor een doctoraalstudie!

Het belangrijkste voordeel van voedsel enzymen is wel het wegnemen van een belasting voor het lichaam. Wanneer we voedsel eten dat al de enzymen bevat die nodig zijn voor de vertering er van, betekent dat veel minder werk voor onze alvleesklier (46). Wanneer deze de keus had, denk ik dat dat drukbezette orgaan zich liever bezig zou houden met het maken van metabolische enzymen en insuline, en het aan het voedsel overlaten zichzelf te verteren.

Amylase, bacterieel geproduceerde lactase, lipasen en fosfatasen in rauwe melk breken zetmeel, lactose, vet (triglyceriden) en fosfaatgroepen af, en maken melk makkelijker verteerbaar en maken de belangrijke mineralen vrij. Andere enzymen, zoals catalase, lysozyme en lactoperoxidase helpen om melk te beschermen tegen ongewenste bacteriële infectie, en maken het veiliger voor ons om te drinken.

Cholesterol:

Melk bevat ongeveer 3mg cholesterol per gram (54) –een mooie hoeveelheid. Ons lichaam maakt de meeste die het nodig heeft cholesterol zelf aan, deze hoeveelheid fluctueert weer mee met de hoeveelheid die we binnen krijgen uit ons voedsel.

Hoe meer we eten, hoe minder we aan hoeven te maken. Hoe dan ook, we hebben het nodig. Waarom zouden we rauwe melk dan niet gebruiken als een bron?

Cholesterol is een beschermende/reparerende substantie. Een wasachtige plantensteroïde (die vaak meekomt met de vetten), ons lichaam gebruikt het als een soort waterdicht-maker, en als bouwsteen voor een hele lijst aan sleutel hormonen.

Het is natuurlijk, normaal en essentieel om het aan te treffen in het brein, lever, zenuwen, bloed, gal, feitelijk in ieder celmembraan. De beste analogie aangaande de rol van cholesterol bij verstopte aderen die ik ken is het beschuldigen van de brandweer van het veroorzaken van brand omdat ze altijd bij een brand opduiken.

Ik raad je aan om je serieus te verdiepen in dit specifieke issue aangaande voeding. Als je nog denkt dat cholesterol slecht voor je is, dan kan dit letterlijk je leven redden.

Nuttige bacteriën:

Door rauwe melk te fermenteren kunnen diverse stammen bacteriën die reeds aanwezig zijn of worden toegevoegd (lactobacillus, leuconostoc en pediococcus, om er een paar te noemen) kan het in een nog beter verteerbaar product worden getransformeerd.

Met hoge concentraties melkzuur, een veelheid aan enzymen en toegenomen vitamine hoeveelheid, zorgen “gezuurde” of gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt en kefir (gemaakt met bacteriën en gist, in feite) voor een overvloed van positieve gezondheidseffecten voor de slimme mensen die het eten. Omdat ze van zuur houden, weten deze kleine beestjes zich veilig door de zure inhoud van de maag te manoeuvreren om zo de darmen te bereiken waar ze pas echt beginnen aan hun magische werk.

Sommigen maken daar enzymen aan die helpen proteine af te breken -een grote steun voor mensen met een verzwakte spijsvertering, of het nu komt door leeftijd, bijwerkingen van medicijnen of door ziekte.

Andere soorten zetten zich aan het werk met de vetten door lipasen te maken die de triglyceriden in bruikbare delen splitsen. Nog weer anderen pakken de lactose aan en met behulp van enzymen met klinkende namen als beta-galactosidase, glycolase en melkzuurhydrogenase wordt het omgezet in melkzuur.

Zoals ik al vermeldde bij het deel koolhydraten, kan het een goed ding zijn om melkzuur voor je aan het werk te hebben in je onderste regionen. Weet je nog? Het versnelt de opname van calcium, ijzer en fosfor, breekt caseïne op in kleine deeltjes en het helpt om slechte bacillen uit te schakelen.

Rauwe melk is levend voedsel met opmerkelijke zelf beschermende eigenschappen, maar hier is nog een extra: waar de meeste voedingsmiddelen kwaliteit verliezen als ze verouderen, wordt rauwe melk alleen maar beter!

Met de hulp van fermentatie, kun je een toename verwachten in enzymen, beschikbaarheid van mineralen en algehele verteerbaarheid. Niet slecht voor ouderdom!

Zie hier:

http://selfmatters.nl/waarom-rauwe-melk/

http://selfmatters.nl/rauwe-melk-wat-zit-er-eigenlijk-in/

Quote:
Ik heb alsmaar het volgende gehad: ik wil melk, ik verlang naar melk, maar kan ik er wel tegen? En dan kon ik er niet tegen. Sinds een paar dagen is de drang om melk/kefir te drinken weg. Tegelijkertijd heb ik het gevoel er (ja, kom ik weer met dat vage innerlijke weten) dat dit ook betekent dat ik er nu wel tegen kan


Twijfel niet maar doe, of maak dan Kefir.

Quote:
Maar:

Van gepasteuriseerde melk word ik niet alleen erg moe, ik word emotioneel onstabiel en raak aan autisme. Al van een enkele theelepel. Nou ja, dat was in elk geval enkele maanden geleden nog zo.

Dat maakt dat ik huiverig ben om het uit te proberen. Want als het mis gaat, ben ik niet alleen. Vind ik mezelf geen volwaardig moeder. Ik hoop dat je begrijpt dat ik herhaling daarvan koste wat kost wil voorkomen.


Als je onzeker bent over rauwe melk maakt dan Kefir.

Quote:
Dan rest me toch een vraag omdat ik dolgraag de theorie achter de praktijk wil begrijpen: als je een plantaardig eiwit naast een melkeiwit en vervolgens naast een vleeseiwit zet, hoe verhouden die zich dan tot elkaar met betrekking tot wat ze vragen van de spijsvertering? En hoe verhoudt een rauwe melk eiwit zich tot een gepasteuriseerde melk eiwit en een rauw vleeseiwit tot een gekookt en een rauw plantaardig tot een gekookt plantaardig?


Zoek je naar de naald in de hooiberg Kasja? Maak je spijsvertering zo sterk dat het alles kan verteren. Verdwaal niet tussen de bomen.

Kasja je wilt dolgraag de theorie achter de praktijk begrijpen. Lees hier en verder:

http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-1a.shtml

http://www.beyondveg.com/cat/topics/index.shtml

http://www.second-opinions.co.uk/cooking-1.html#.Ufae7CTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/cooking-2.html#.Ufae_yTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/cooking-3.html#.UfafDSTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/cooking-4.html#.UfafHSTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/cooking-5.html#.UfafKyTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/cooking-6.html#.UfafOCTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/carn_herb_comparison.html#.UfafaiTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/carn_herb_comparison2.html#.UfaffCTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/carn_herb_comparison3.html#.UfafiyTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/carn_herb_comparison4.html#.UfaflyTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/carn_herb_comparison5.html#.UfafpCTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/detox.html#.UfafvSTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/vegetarian.html#.UfagFiTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/should-all-animals-eat-a-high-fat-low-carb-diet.html#.UfagPCTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/should-all-animals-eat-a-high-fat-low-carb-diet-2.html#.UfagUSTCS70

http://www.second-opinions.co.uk/should-all-animals-eat-a-high-fat-low-carb-diet-3.html#.UfagXiTCS70

https://www.fatsforum.nl/topic/vlees-gaat-niet-rotten-in-je-darmen

http://drbass.com/sequential.html

http://www.naturalnews.com/026292_food_foods_fruit.html

 
Hier een nadere toelichting.

Quote:
Vivianne, jij lijdt aan 'witte-jassensyndroom'.


Wees gerust, mensen die me persoonlijk kennen weten dat dit niet het geval is. Daarvoor veel te leergierig en innovatief ingesteld. We mijden hier trouwens zo veel mogelijk een arts en grijpen hier in eerste instantie altijd standaard naar de hulpmiddelen die de natuur ons heeft aangeboden.

In onze familie zijn er jammer genoeg meerdere mensen die de dikke darm als zwak punt hebben. Hier meerdere gevallen van darmpoliepen gezien in combinatie met het begin van kanker. Zelf weet ik dat deze personen relatief veel rood vlees (ook van grasgevoerde dieren afkomstig) aten om de reden dat ze eieren en vis qua voedingswaarde te flauw vonden. Vandaar dat ik op dat vlak voorzichtig ben ingesteld.

Wel heb ik sympathie voor biologisch artsen b.v. een Valstar en de neurobioloog Maes, Béliveau en Gingras om er maar enkele te noemen om de reden dat zij op een goed onderbouwde manier een verband aantonen tussen voeding en moderne welvaartsziekten en oplossingen door een aangepast voedingspatroon aandragen.

Quote:
Hoe verklaar jij dat de meest carnivore volkeren op deze aarde nooit enige vorm van kanker hebben gekend?


Hun beginselen ga ik zeker niet in twijfel trekken maar even volgende kanttekening. De samenleving is inmiddels qua mentaliteit veel veranderd. Onze verdere voorouders werden niet beïnvloed door een lobby van de voedingsmiddelenindustrie en op voor hen op maat gemaakte reglementering die deze industrie tegenwoordig de hand boven het hoofd houdt. Jammer genoeg is er in onze Westerse samenleving het beginsel van rendabel produceren door het voederen van genetisch gemanipuleerde granen van toepassing. Het toevoegen van E-nummers aan bewerkte voedingsmiddelen wordt te vaak als vanzelfsprekend beschouwd.

Het Wereld Kanker onderzoek fonds b.v. doet veel onderzoek naar relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker en publiceert interessante bevindingen op dit vlak. Hun website : www.wcrf.nl.

Wat de onderzoekers inmiddels weten is dat rood vlees de ijzerrijke stof heem bevat. Deze stof geeft vlees zijn rode kleur. Heem kan de wand van de dikke darm beschadigen. Ook stimuleert heem de productie van N - nitroso bestanddelen. Van deze bestanddelen is bekend dat ze het DNA in onze lichaamscellen beschadigen en zo het risico op kanker kunnen verhogen.

Als basis van hun aanbevelingen en conclusies dient het wetenschappelijke rapport dat in 2007 door het internationale World Cancer Research Fund (WCRF) netwerk werd gepubliceerd.

Het panel van de wcrf analyseerde 87 verschillende onderzoeken die het aantoonbare verband laten zien dat het eten van te veel rood vlees (zoals rund-, varkens- en lamsvlees) het risico op darmkanker verhoogt. Er wordt geen melding gemaakt van het feit of er wel of geen onderscheid gemaakt werd tussen vlees van grasgevoerde dieren en vlees uit de bio industrie.

Op basis van hun onderzoek kwamen ze tot de conclusie dat het eten van maximaal 500 gram (gewicht na bereiding) rood vlees per week het risico op dikke darmkanker niet verhoogt. Wanneer men echter meer rood vlees per week eet, dan vergroot dat de kans op darmkanker. Vandaar dat voedingsdeskundigen deze 500 g aanhouden. De 500 g is dus zo gek nog niet !

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.519
Berichten
529.791
Leden
8.655
Nieuwste lid
Monique vdf Jacobs
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan