Waarom over de intrekkingswet referendum WEL een referendum kan komen
Meer Democratie gaat naar de rechter (doe mee & doneer!) om een referendum over de referendumwet af te dwingen.
https://www.geenstijl.nl/5140904/in...swet-referendum-wel-een-referendum-kan-komen/
Vandaag kreeg ik de volgende mail van Meer Democratie binnen:
Afgelopen donderdagavond, een half uur nadat de Tweede Kamer met een minimieme meerderheid stemde voor de intrekking van de referendumwet, lanceerden we onze tweede rechtszaak tegen minister Ollongren, deze keer voor de civiele rechter in Den Haag. En riepen we u allen op om zich als medestander in te schrijven voor deze rechtszaak, met of zonder donatie. Tot heden deden ruim 1.600 Nederlanders dat. Dank voor uw steun!
Onze hoofdeis voor de civiele rechter: laat een referendum toe over de afschaffing van het referendum. Want de regering staat niet boven de wet! Het achterliggende doel is natuurlijk om de referendumwet te redden.
Kort gezegd: de directe kosten van deze tweede rechtszaak bedragen niet minder dan 30.000 euro. Dat is inclusief de bodemprocedure. Daarvan hebben we nu ongeveer 17.000 euro binnen. We hebben dus nog 13.000 euro nodig. Help ons ook deze laatste sprong te maken. Schrijf u nu in als medestander en/of doneer:
https://www.meerdemocratie.nl/doemee
De juridische trucs van het kabinet
Volgens de Wet raadgevend referendum is de intrekkingswet (waarmee het referendum wordt afgeschaft) referendabel. Maar de regering is daar doodsbang voor. Dus heeft zij 2 juridische trucs verzonnen.
De eerste truc is dat ze in de intrekkingswet heeft opgenomen dat de referendumwet in dit ene geval niet van toepassing is. Maar dat heeft juridisch geen effect. Want het referendum over de intrekkingswet moet worden aangevraagd nog voor deze in werking is getreden. En dan geldt de referendumwet nog steeds.
Daarom kwam de regering met haar tweede truc. Ze wil de intrekkingswet met terugwerkende kracht in werking laten treden, tot vóór het tijdstip waarop een referendum kan worden aangevraagd. Maar ook die vlieger gaat niet op.
De huidige referendumwet eist (in artikel 8 lid 1) dat wetten (dus ook de intrekkingswet) pas acht weken na publicatie van een door de minister te nemen besluit of de wet referendabel is, in werking mogen treden. Artikel 8 lid 2 schrijft voor dat wetten waarin een eerdere inwerkingtreding beoogd wordt, van rechtswege worden opgeschort totdat die termijn wel verlopen is. En de referendumwet geldt voorlopig nog voor 100%. Dat betekent dat de intrekkingswet per definitie niet in werking kan treden voordat een referendum kan worden aangevraagd!
Wij mogen als burgers niet werkeloos toezien dat de regering onze wettelijke rechten op een referendum met onrechtmatige juridische trucs uitschakelt. Help ons deze aan te vechten en schrijf u nu in:
https://www.meerdemocratie.nl/doemee
Prof. Wim Voermans: Onze rechtszaak is kansrijk
Onze eerste rechtszaak, voor de Afdeling Bestuursrechtsspraak van de Raad van State, hebben we verloren. De rechters achtten zich op 2 februari niet bevoegd tot een uitspraak. Dat hadden we wel verwacht. Maar we moesten wel eerst naar de Raad van State gaan, omdat je pas een vervolgprocedure bij de civiele rechter kan starten als vaststaat dat er geen weg meer is naar de bestuursrechter. De uitspraak van de Raad van State heeft dus voor ons de weg geopend naar de civiele rechter.
De kans dat we daar gelijk krijgen is volgens verschillende staatsrechtsgeleerden veel groter. Eén van de meest gerenommeerde staatsrechtsgeleerden van Nederland, prof. Wim Voermans, noemt de juridische constructies van de regering “juridisch gegoochel”, “blaffen naar de maan” en zelfs “illegaal”. Hij acht een nieuwe rechtszaak voor de civiele rechter “kansrijk”.
In het TV-programma Buitenhof legde Wim Voermans vorige week helder uit waarom de intrekkingswet juridisch slecht doordacht is en waarom onze rechtszaak kansrijk is. Kijk de 9 minuten durende video hiervan terug op YouTube:
Heeft u weinig tijd, kijk dan alleen de 75 seconden in deze video van 6:24 tot 7:41.
Alleen met uw hulp...
Wij kunnen deze strijd niet alleen voeren. Meer Democratie is afhankelijk van uw steun. Daarom doen we nu een beroep op u.
Voor subsidie komen wij in 98% van de gevallen niet in aanmerking. (En we willen ook zeker niet van subsidie afhankelijk zijn!) Ook bij institutionele fondsen (stichtingen) is het steeds moeilijker. Bijna alle fondsen in Nederland sluiten politieke doelstellingen sowieso uit. Ze willen hun vingers niet branden aan partijpolitiek. We leggen hen dan altijd uit dat wij geen partijpolitiek bedrijven, maar dat wij ons inzetten voor basale mensenrechten die aan elke burger in precies gelijke mate ten goede komen. Namelijk het recht voor burgers om over hun eigen lot te mogen beslissen. Maar dat heeft nog nooit geholpen.
Meer Democratie is de enige organisatie van zijn soort in Nederland. Wij zullen nooit een politieke partij worden en wij zijn politiek neutraal. Onze onafhankelijkheid van politieke partijen en stromingen is statutair vastgelegd. Wij voeren alleen actie voor verbetering van de democratie als zodanig, en nemen geen verdere inhoudelijke standpunten in. Wij komen op voor uw democratische rechten, verder niets!
Zoals we hierboven schreven, we hebben nog 13.000 euro nodig. Dan kunnen we met een bodemprocedure tot het bittere eind gaan. Help ons deze strijd te winnen. Schrijf u in als medestander voor deze rechtszaak en geef wat u kunt missen. Elk bedrag is welkom. Ga nu naar:
https://www.meerdemocratie.nl/doemee
U kunt u ook inschrijven zonder een donatie te doen. En u kunt ook doneren zonder dat uw naam bij de dagvaarding genoemd wordt. U kunt zelfs doneren zonder in onze contactendatabase terecht te komen. We vinden het namelijk belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om mee te doen. Want democratie is geen eigendom van de regering en de politieke partijen, maar van ons allemaal!
Met hoop en vastberadenheid,
namens het hele team van Meer Democratie
Niesco Dubbelboer
Arjen Nijeboer
Mike