Pinklady,
Ik zie dat je de effecten van aardolieproducten onderschat, maar ook de effecten van suikers/koolhydraten. Je zegt terecht dat een goed functionerende lever van cruciaal belang is. Bedenk dat we nog met een prehistorische lever rondlopen. Deze is ter grootte van een voetbal, op de huid na het grootste orgaan in het lichaam. Waarom zou het lichaam zo'n groot orgaan hebben als het niet heel erg belangrijk was? Het woord zegt het al: leef-er. De lever is een vetverbrandingskachel. En de kachel moet gestookt worden! Suikerverbranding is weinig efficient en geeft de lever te weinig te doen dat met energievoorziening voor het lichaam te maken heeft. In plaats daarvan gaat de lever zich bezighouden met processen die het lichaam juist energie kosten (damage control).
Met name bewerkte koolhydraten zijn een regelrechte RAMP voor het systeem! Niet alleen richten ze schade aan aan de lever, maar ook aan de beschermende slijmlaag van het maag-darmkanaal, waardoor je poreuze gaatjes krijgt (leaky gut) en er onverteerde voedseldeeltjes in de bloedstroom terechtkomen, waardoor je allergieen en intoleranties krijgt. Bovendien ontregelen ze je hormonale systeem, waardoor je een overdaad aan oestrogeen en/of testosteron ontwikkelt. Je wordt dan of te yin (vrouwelijk), of te yang (mannelijk), maar er is nooit evenwicht tussen die twee.
De truc is om het simpel te houden. Voorzie het lichaam van de basisvoedingsstoffen: waterstof (verzadigd vet), zuurstof (H2O2), vetten, mineralen (Keltisch zeezout) en cholesterol. Dit zijn de sleutels in het contactslot die de opname van allerlei andere stoffen (zoals vitamines) mogelijk maken, waardoor het lichaam zelf weer de balans kan vinden.
Mike