Rauwmelkse kaas

Boerenkaas is een beschermde term, boerderij kaas niet. Dat laatste hoeft dus niet van rauwe melk te zijn. Daarnaast is er natuurlijk nog verschil tussen graan- en grasgevoerde koeien en A1 en A2 melk.
Over de laatste berichten, is oude of jonge kaas nu beter verteerbaar?
 
@Mark: Je hebt gelijk. Dat artikel zelf slaat de plank zover mis, dat die link niet thuis hoort op dit forum. Sojamelk/Amandelmelk/rijstemelk als alternatief!?!? Dan begrijp je er weinig van. (hormonen, fytinezuur en suikerwater)

Waar zou die caseïne vandaan komen?
Het zit in melk. Het fermentatie proces (in kaas) zet het om in aminozuren. Hoe ouder de kaas hoe minder caseïne.
Precies wat Remeker zegt. En die weten wat kaas maken is!

Toen ik nog "lactose intolerant" was merkte ik duidelijk verschil tussen jonge en iets oudere kaas. (hoe ouder de kaas hoe minder lactose er nog in zit)
 
Ik heb net brandrood kaas met natuurlijke korst gezien bij Estafette.
Hier de website van de kaas:
http://brandroodkaas.nl/kaas/fotos/

Ik denk dat dit, net zoals de Remeker, zeer goede en gezonde kaas is.

Dorothé
 
De wrongel van Emmentaler kaas is verhit tot 53 graden Celsius. Boven 42 graden gaan er al enzymen kapot.
 
Dank je Edwin.

Ik heb even gekeken op Wikipedia. Daar staat 32 graad Celsius. Ja, nu weet ik het ook niet meer, welke temperatuur het nu is.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Emmental_(kaas)

Dorothé
 
Op die Wikipedia pagina staat het ook

Na ontvangst en controle wordt de melk met bacteriën geënt. Vervolgens wordt de melk verwarmd tot 32 °C en wordt het stremsel toegevoegd. Na 25 minuten stremmen wordt het overtollige vocht al afgevoerd. Om het afvoeren van het vocht te versnellen wordt de wrongel gemalen en verwarmd (één uur lang) tot 53,5 °C.
 
Dank je voor je uitleg Edwin.
Goh, en ik vond hem zo lekker, de Emmentaler.
Jammer, maar misschien is hij toch wel gezond.

Die andere kaas ken ik niet, ik ga er eens naar op zoek.

Dorothé
 
Dank je voor je uitleg Edwin.

Jammer, maar misschien is hij toch ook wel gezond.

Die andere kaas ken ik niet. Ik zal er eens naar op zoek gaan.

Dorothé
 
Wat gek, mijn reactie kwam eerst niet door en toen heb ik opnieuw geschreven en toen kwam hij 2 keer door.

Dorothé
 
Hetzelfde wordt gedaan tijdens de bereiding van Gruyère. De melk wordt niet verhit, maar later in het proces vindt wel een verhitting tot 55 graden plaats.

Ken je de Wilde Weide Kaas?
Het wordt gemaakt op drie boerderijen in Zuid Holland.
Kaasboerderij De Vierhuizen in Zoeterwoude
Kaasboerderij Noorderlicht in Noordeloos
Kaasboerderij De Eenzaamheid in Warmond
 
De Wilde Weide-kaas met fenegriek van Maria in Noordeloos is om je vingers bij af te likken!

Mike
 
Heb het ook even nagevraagd voor de brandroodkaas:
http://brandroodkaas.nl/

Antwoord:
De kaas is een rauwmelkse kaas en de eindtemperatuur van de wrongel is 52 graden.

Dus ook niet zo geschikt.
Maar ik denk dat deze kaas en ook de Emmentaler toch wel gezond zijn, ook al zijn ze verhit.
Klopt dit?

Dorothé
 
Vanaf vrijdag krijg je in Maastricht e.o. kaas die wordt gemaakt van de A2 melk van Matthijs de Haan.
Bij Mitchel Sauer de kaasspecialist op de markt van Maastricht. Leuk is dat hij altijd op zoek is naar kwaliteit én luistert naar zijn klanten ?
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.517
Berichten
528.470
Leden
8.652
Nieuwste lid
duncan
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan