Ik heb niet stilgezeten en weer wat nieuwe recepten bedacht.
Gefermenteerde kefir-pannenkoeken
Ingrediënten:
250 ml melkkefir (in plaats van melk)
100 gr gebuild tarwemeel
1 ei
een snuf Keltisch zeezout
Meel en kefir kloppen en een nacht op kamertemperatuur laten fermenteren
De volgende dag het ei en het zout er doorheen mixen
En dan de pannenkoeken bakken (lees: frituren
) in veel vet
Resultaat: best lekkere pannenkoeken met niet eens zo'n sterke zure smaak en ook stolde het beslag in de pan voor een gefermenteerde pannenkoek nog best snel. Ergens jammer om zo'n gezonde drank te verwarmen, maar ik wilde het toch eens proberen.
Kefir met slagroom
Gewoon een beker room aan de melk met kefir toevoegen en je krijgt een dikke variant op de gewone melkkefir
Wat heb ik nog in huis dat op moet? Ooh, ik verzin wel wat en hopelijk wordt het lekker. En dat werd het!
Oosterse stoofschotel
Ingrediënten:
een pond sucadelappen in stukjes gesneden
veel kokosolie
veel ghee
wat rode palmolie
2 grote uien in stukjes
een schepje ongeraffineerde palmsuiker
een paar plakjes gember in kleine stukjes gesneden
een stuk of 5 tenen knoflook in stukjes
Marinade:
een max. volle tl tamarindepuree (of zure appelstroop)
een max. volle tl sambal badjak
een tl zwarte peper gemalen
een paar tenen knoflook uitgeperst
een flinke scheut worcestershiresaus
een scheutje sole (of Keltisch zeezout)
een scheutje water
-Marinade maken en het vlees er een uur of langer in leggen (marinade daarna bewaren)
-Vlees uit de marinade halen en beetje bij beetje in een kom met een beetje water afspoelen en goed uitknijpen (water bewaren)
-Kokosolie in de wok en het vlees op hoog vuur aanbakken
-Uien, palmolie en ghee toevoegen en rustig meebakken
-Gember en knoflook toevoegen en rustig meebakken
-Voorzichtig de marinade en het spoelwater toevoegen
(Ik doe altijd het vlees aan een kant van de wok en dan het water toevoegen en warm laten worden aan de andere kant, waarbij ik de wok een beetje scheef hou. Koud water is niet goed voor de structuur van het vlees...)
-Dit een paar uur laten stoven op een laag pitje
-Ten slotte de palmsuiker toevoegen en eventueel nog wat om te binden
Gefermenteerd kwarkbrood
Een heel eenvoudig, maar lekker recept!
Ingrediënten:
500 gr volle kwark
500 gr volkoren spelmeel
2 tl zout
1 zakje droge gist
Kwark en meel mengen en een nacht afgedekt op kamertemperatuur laten fermenteren.
De volgende dag het zout door het deeg mengen
De gist al roerende oplossen in een minischeutje lauw-warm water
Gistmengsel toevoegen aan het deeg
Deeg 15 minuten kneden
Deeg een paar uur laten rijzen
Deeg in een voorverwarmde oven van 250 graden doen en zorg dat er een schaaltje met water in de oven staat voor de stoom
Direct de oven terugdraaien op 180 graden en dan het brood 35 minuten bakken
Ik heb als laatste nog een handje spaanse vijgen en een handje geroosterde hazelnoten aan het deeg toegevoegd voor een oudjaarsfeestbrood.
Kokosomelet
Omeletbeslag maken met wat extra kerrie of currypasta
Kokosrasp in een droge koekenpan lichtbruin bakken
Kokosrasp in omelet beslag doen
Uitje met ghee of kokosolie fruiten in de pan
Beslag eroverheen en gaar bakken