Tendens naar koeien jaarrond op stal

  • Onderwerp starter Onderwerp starter ruud
  • Startdatum Startdatum
Koeientuin?

#t=14
Quote:
Published on Jan 16, 2014

GROENLO - In navolging van andere initiatieven zoals Lindenhoff in Baambrugge bouwt de Groenlose melkveehouder Chris Bomers aan een koeientuin; een stal met daarin onder meer bomen. De koeien kunnen naar believen in en uit lopen. 'De stal moet het welzijn van de dieren verhogen en is daardoor ook aantrekkelijk voor de boer, ' zegt Carel de Vries van Courage, innovatiestichting van de melkveehouderij.' het gaat op in het landschap en is visueel aantrekkelijk. Een soort dierentuin met koeien. '


 
Een saillant detail over de Baambrugse koeientuin

Wist je dat er veel burgers die langsfietsten de AID gebeld hebben omdat ze dachten dat de koeien niet goed gehouden werden ivm de kleur van de compostbodem

 
Fantastisch concept dat de overheid tussen boeren en consumenten uitfietst:
Quote:
Hoe ver kun je gaan in je drang om de voedselketen te vernieuwen? Ver, zo blijkt. Geert van der Veer bedacht het concept ‘Herenboeren’ waarbij de voedselketen radicaal is omgedraaid. Consumenten eten niet meer wat de winkel in de schappen legt. Nee, de boer gaat produceren wat de consument verlangt en krijgt daarvoor dus gewoon een salaris van diezelfde klant. Reeds 83 toezeggingen van gezinnen verzamelde hij, die samen met hem in Boxtel hun eigen boerderij willen beginnen en bereid zijn daar 2.000 euro voor in te leggen. Op 12 andere plekken in Nederland willen ze ook met Herenboeren aan de slag. Zo groot is dus het verlangen om grip te krijgen op de voedselketen.

http://www.hetkanwel.net/2014/09/23/het-nieuwe-voedselcollectief-consument-baas-van-eigen-boerderij/

 
Dit is een opiniestuk van Marianne Thieme, die totaal niet serieus te nemen is. Typisch Volkskrant inderdaad om Thieme met haar gewauwel een platform te geven. De grootste leugens die de Volkskrant (en andere 'nieuws'bronnen) echter verspreiden zijn persberichten van internationale persbureaus. Dit gaat over een nationale kwestie en is dus geen voorgekauwd 'nieuws'. Overigens ben ik ook niet voor megagrote boerenbedrijven, maar niet vanwege drogredenen als 'methaanuitstoot' door koeien, zoals Thieme in haar propagandafilm Meat the Truth betoogt.

Mike

 
Ik vind dit stuk van Thieme trouwens wel goed.

Dat haar beweegredenen om dit soort stukken te schrijven niet de mijne is, maakt voor de inhoud niet uit. Op een klimaat puntje na klopt het gewoon.

 
Hoe moet men nu koeien houden op een manier die recht doet aan hun aard?
Onontbeerlijk is natuurlijk de dagelijkse weidegang.
Het jongvee zou zomer en winter dag en nacht in de buitenlucht moeten zijn; voor de
nacht en de winter moet men een (half) open stal aanbieden, maar op zijn minst een
dak met één of twee houten wanden tegen al te onstuimige weersomstandigheden.
Ook doet het het jong vee goed om 's zomers en 's winters in struikgewas en bos te
lopen [*]waar het graag blaadjes van takken en twijgen stroopt. Deze rauwe en mineraalrijke kost heeft een krachtige ontwikkeling van de voormaag tot gevolg, een goede vorming van de beenderen en een dik vel. Bij het opstallen van de dier en doet zich altijd de vraag voor of men de koeien vast zet [volgens de Europese verboden in de naaste toekomst] of een loopstal zal gebruiken. Voor beide zijn steekhoudende argumenten ook als men zich slechts afvraagt wat er bij de aard van de koe het beste past.

* Ons rund stamt van een Bosrund af, de Oder of Oerrund
http://www.koeienmethorens.nl/download/Het_wezen_vd_koe.pdf
 
Blog over dat koeien beweiden nauwelijks toegevoegde waarde heeft voor de koe, laat staan voor de menselijke koeproduktenconsument: http://bottejellema.nl/2013/08/framers-of-farmers-over-de-koe-in-de-wei-en-de-onzin-die-daarover-in-de-media-komt/
Reageren op het artikel is mogelijk!
Don't eat your heart out.
 
vandaag in de Telegraaf staat dat Sharon Dijksma vindt dat koeien in de wei moeten lopen en om dat mogelijk te maken moet de boer over voldoende land beschikken.

Zie artikel Koeien horen in de wei, vindt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken). Om te voorkomen dat de dieren in de toekomst op stal staan, moeten de melkveebedrijven hun grondgebonden karakter behouden en versterken, schrijft Dijksma maandag aan de Tweede Kamer.
Bekijk het volledige artikel op http://www.telegraaf.nl/e/23863447
 
wel of niet beweiden heeft af en toe met de omstandigheden te maken en verder vooral met het bewust zijn van de boer.
Economische motieven spelen, net als in de rest van Nl, vaak de boventoon
 
dinsdag, 12. mei 2015 - 12:46 Update: 12-05-2015 18:16
'Minder ammoniakuitstoot als koeien vaker in de wei staan'

Foto: Frank van den Berg
Den Haag

Twintig jaar geleden was het permanent op stal houden van het melkvee nog uitzonderlijk. Nu staat 30 procent van de koeien het hele jaar op stal.

Het op stal houden van de koe leidt tot een hogere ammoniakuitstoot. Dit maakt het CBS vandaag bekend.
Per koe 8 kg ammoniak meer

Bij vermenging van mest in de stal zorgen chemische processen voor een hoge ammoniakuitstoot. In de wei treedt die vermenging niet op. Bij het uitrijden van de mest uit de stal komt opnieuw ammoniak vrij. Het gebruik van een ligboxenstal zonder beweiding levert daardoor ruwweg 8 kg ammoniak per melkkoe meer dan wanneer de koeien ’s winters op stal staan en in de zomer dag en nacht worden geweid.
Voor de vorming van lachgas uit mest is zuurstof nodig, maar in de mestkelder onder de stal is nauwelijks zuurstof aanwezig. De emissie in de stal is daardoor lager dan in de wei. Bij methaan is het precies omgekeerd. Lachgas en methaan zijn broeikasgassen met een sterk opwarmend effect.
Meer ammoniak als opstallen doorgaat

In 2013 bedroeg de ammoniakuitstoot uit de landbouw 120 miljoen kg. Als de koeien in 2013 hetzelfde aantal weide-uren hadden gehad als in de jaren negentig zou de ammoniakuitstoot 3,7 miljoen kg (3 procent) lager uitgevallen zijn. Als de weidegang toeneemt tot 80 procent, zoals onlangs als beleidsvoornemen is geformuleerd, zou de ammoniakemissie met 0,5 miljoen kg verminderen ten opzichte van 2013. Als het opstallen doorgaat en in 2025 twee derde van de melkkoeien het hele jaar op stal staat, neemt de ammoniakemissie vergeleken met 2013 met 2,6 miljoenkg toe. http://www.blikopnieuws.nl/2015/minder-ammoniakuitstoot-als-koeien-vaker-in-de-wei-staan


 
Persbericht, woensdag 23 december 2015 5:30

CBS: Iets meer melkkoeien op stal

In 2014 liep 69 procent van de melkkoeien in de wei, iets minder dan een jaar eerder. Vooral melkveehouders met minder dan veertig melkkoeien stuurden de melkkoeien vaak de wei in. Ook in de typische veenweidegebieden waar veel grasland is te vinden komen de melkkoeien naar verhouding vaak in de wei. Dit meldt CBS.

Ruim een miljoen koeien buiten

In 2014 liep 69 procent van de melkkoeien in de wei, in 2013 nog 70 procent. Hiermee hebben in 2014 bijna 1,1 miljoen melkkoeien kunnen grazen, 10 duizend meer dan een jaar eerder. Doordat het aantal melkkoeien met ongeveer 50 duizend steeg is het aantal koeien dat op stal werd gehouden met 40 duizend sterker gestegen dan het aantal dat buiten liep. In 2001 was het aandeel melkkoeien met weidegang nog 90 procent.


020406080100

Aandeel melkkoeien in de wei
199720012004200620072008200920102011201220132014*
%

Grotere bedrijven minder koeien in de wei

In 2014 heeft 76 procent van de melkveehouders een vorm van weidegang toegepast. De grootte van het bedrijf speelt een belangrijke rol bij de keuze om het vee te laten grazen. Bij bedrijven met minder dan veertig melkkoeien kiest 94 procent voor weidegang. Bij de grote bedrijven met 160 melkkoeien of meer is dit 49 procent. Bij de grotere bedrijven bemoeilijkt de bedrijfsvoering het toepassen van weidegang. Men gebruikt hier vaker melkrobots en meestal wordt op deze bedrijven de koe ongeveer drie keer per dag gemolken. Hiervoor moet ze doorgaans wel in de stal zijn. CBS beschikt alleen over de weidegang van melkgevende melkkoeien. Hierdoor zijn geen cijfers over deelweidegang beschikbaar, waarbij ook informatie over de weidegang van jongvee bekend dient te zijn.


0102030405060708090100

Bedrijven met melkkoeien in de wei, 2014
TotaalAantal melkkoeien
per bedrijfminder dan 4040 tot 8080 tot 120120 tot 160160 en meer
% bedrijven met weidegang

Meer weidegang in veenweidegebieden

Het aandeel koeien dat buiten komt, hangt ook af van het gebied waar ze worden gehouden. In de typische veenweidegebieden in het westen van Nederland (Utrecht, Noord- en Zuid-Holland) lopen relatief de meeste melkkoeien in de wei. De grond in deze gebieden is vooral geschikt voor grasland. Naarmate akkerbouw beter mogelijk is, lopen er minder melkkoeien in de wei. Dit doet zich voor in de Noordelijke en de Oostelijke en Centrale weidegebieden (Gelderland en de provincies ten noorden). Beduidend minder koeien staan in de wei in het Zuidelijk weidegebied. Dit is vooral Noord-Brabant met naar verhouding veel intensieve veehouderij. http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas...er-melkkoeien-op-stal.htm?RefererType=RSSItem via http://leefbewust.com/2015/nieuws/241215.html

 
http://www.blikopnieuws.nl/nieuws/2...-bereid-extra-te-betalen-voor-koe-in-wei.html
 dinsdag, 15. december 2015 - 9:47 - Update: 15-12-2015 15:46

Meerderheid Nederlanders is bereid extra te betalen voor koe in wei

Foto: Frank van den Berg

Amsterdam-
Ruim zeventig procent van de mensen is bereid meer te betalen voor hun melk als daardoor de koe in de wei kan blijven. Dit blijkt uit onderzoek van TNS-NIPO in opdracht van Milieudefensie.


Milieudefensie roept supermarkten op om alleen nog zuivelproducten te verkopen die zijn geproduceerd met weidemelk. Morgen komt de zuivelsector bij elkaar om de jaarcijfers over weidegang te presenteren.

Supermarkten aan zet

35% van de mensen is bereid tussen de één en vijf cent meer betalen voor een pak melk als de koe daarmee in de wei kan blijven. 36% heeft er zelfs meer dan vijf cent voor over. Bijna 40 procent van de Nederlanders geeft aan dat supermarkten alleen nog zuivelproducten moeten verkopen met een weidemelklogo. Nu verkoopt de supermarkt nog volop zuivelproducten waarvan de koeien nooit de wei hebben gezien. Milieudefensie vindt dat supermarkten alleen nog weidezuivel in de schappen moeten leggen. Jacomijn Pluimers van Milieudefensie; “Dat is beter voor de koeien, boeren, burgers en het milieu.”

Meerprijs

Voor kaas, kwark en andere zuiveltoetjes wordt melk gebruikt waarop geen weideganggarantie zit. “Als supermarkten serieus willen dat koeien in de wei blijven, moeten ze alleen nog weidegangzuivel verkopen. Uit dit onderzoek blijkt dat klanten meer willen betalen. Met de smoes dat klanten dat niet willen, kunnen de supermarkten niet meer schermen,” aldus Pluimers.

Spiraal naar beneden

Voor koeien is het gezond om in de wei te staan. Ook is het beter voor het milieu en de weidevogels. De schaalvergroting in de melkveesector, als gevolg van het loslaten van het melkquotum, leidt tot grotere stallen; hoe groter de stal hoe minder koeien de wei in gaan. De partijen van het convenant weidegang proberen dit tij te keren. Tot nu toe zonder resultaat.

Nieuwe jaarcijfers

Morgen buigen de zuivelsector, supermarkten en maatschappelijke organisaties zich over de nieuwe jaarcijfers van het weidegangconvenant. Milieudefensie neemt deel aan de vergadering van het convenant en vindt dat vooral de supermarktketens en zuivelbedrijven het nog laten afweten om weidegang zuivel op grote schaal in het schap van de supermarkt te krijgen.

 
http://www.leefbewust.com/2016/nieuws/dierenleed_megastal.html



Weidegang en megastallen gaan niet samen

Groei van de melkveehouderij gaat gepaard met verdergaande schaalvergroting. Cijfers tonen aan dat weidegang en schaalvergroting niet samen gaan. Het beleid van zowel marktpartijen zoals supermarkten en zuivelbedrijven en de overheid jaagt de koe de stal in en dat is veel meer dan een verlies van een landschappelijk mooi plaatje.

Koe in de wei is beter

We moeten het tij keren. Koeien horen in de wei. Hierbij gaat het niet alleen over de gezondheid en levensduur van koeien of het karakteristieke landschap met de koe in de wei die we als maatschappij zo koesteren. Weidegang is ook goed voor weidevogels, biodiversiteit en bij weidegang is de uitstoot van ammoniak lager. Weidegang levert bovendien de kortste voer-mest-kringloop met het minste gebruik van fossiele energie. De achteruitgang van weidegang markeert het verlies van een grondgebonden melkveehouderij.

Meer megastallen minder koeien in de wei

Twee weken geleden publiceerde het CBS nieuwe cijfers over koeien in de wei. In 2014 liep 69 procent van de melkkoeien in de wei, iets minder dan het jaar ervoor. Bij kleinschalige bedrijven met minder dan veertig melkkoeien kiest 94 procent voor weidegang. Bij de grotere bedrijven met 160 melkkoeien of meer is dit 49 procent. Het aantal megastallen neemt toe. Volgens het CBS zijn dat er nu 355. Het onderzoeksbureau Alterra onderdeel van Wageningen Universiteit en Research concludeerde in 2014 dat groei van de melkveehouderij gepaard gaat met minder bedrijven, meer megastallen.

Politiek, kies voor grondgebondenheid!

De inkt van de ene wet was nog niet droog of een volgende wet was alweer nodig om de melkveehouderij milieugrenzen overschrijdt. De politiek laat toe dat de groei van de melk meer kapot maakt dan ons lief is; de koeien verdwijnen de stal in en de vogels uit de weiden, vele boeren failliet gaan of staan op het punt staan van omvallen. Het is hoog tijd dat de politiek kiest voor een grondgebonden veehouderij. Dit lost veel problemen in één klap op.

Markt ook aan zet!

Met alleen grondgebondenheid komen we er niet. Het convenant weidegang waarin marktpartijen zoals supermarkten en zuivelbedrijven afspraken maakten om de koe in de wei te houden, verliest haar geloofwaardigheid. Milieudefensie stelt daarom een ultimatum: Milieudefensie wil dat uiterlijk 1 juli 2016 ten minste 125 melkveebedrijven waarbij de koeien nu permanent op stal staan, de koeien laten weiden, en alle boeren die koeien in de wei laten ten minste 1 cent per liter extra van de zuivelbedrijven krijgen. Uit recent onderzoek van TNS-NIPO blijkt dan zeven op de tien consumenten meer wil betalen voor weidemelk. Daarnaast moeten de supermarkten meer kaas en andere zuivel gemaakt van enkel weidemelk in de schappen leggen. Zuivelbedrijven moeten alle boeren dezelfde prijs voor hun melk geven ongeacht de grootte van hun bedrijf. Grote bedrijven ontvangen nu een hogere prijs van de zuivelbedrijven voor hun melk dan kleine bedrijven. Deze zogeheten kwantumtoeslag stimuleert schaalvergroting en moet worden afgeschaft.

Kantelmoment

De melkveehouderij draait de vernieling in. Staatssecretaris Martijn van Dam, moet daadkracht en visie tonen. Supermarkten, om te beginnen convenantpartijen Jumbo en AH en zuivelbedrijven, moeten kiezen voor de koe en de wei en daar hun beleid op aanpassen.

Jacomijn Pluimers, campagneleider voedsel, Milieudefensie
 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.549
Berichten
554.929
Leden
8.669
Nieuwste lid
BiancKus
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan