https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/1467
Veganistisch dieet verlaagt ontstekingen
Een veganistisch voedingspatroon kan de CRP-waarde naar beneden halen. Een onderzoek bij 600 patiënten die in een verzorgingscentrum verbleven, toonde dat na gemiddeld drie weken de CRP-waarde van 5,2 mg/dl naar 3,7 mg/dl daalde. Ook de bloeddruk, lichaamsgewicht en cholesterol daalden tijdens de studieperiode.
De CRP-daling was het sterkst bij deelnemers die met een hoge CRP-waarde aan de studie begonnen. De frequentie van lichaamsbeweging tijdens de studieperiode stond niet in relatie met CRP-daling. Deelnemers die al veganistisch aangelegd waren voor de studie, hadden het meest gunstige CRP-profiel.
De deelnemers verbleven in een gezondheidseducatie-centrum waar ze ook hydrotherapie, massage en bewegingsprogramma volgden. Al deze therapieën kunnen ook een impact hebben op de CRP.
CRP is een onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Infecties kunnen de CRP verhogen, maar door chronische ontstekingen gaat ook het vetweefsel CRP produceren.
Abstract
Complement Ther Med. 2015 Feb;23(1):32-7. doi: 10.1016/j.ctim.2014.11.001. Epub 2014 Dec 3.
C-reactive protein response to a vegan lifestyle intervention.
Sutliffe JT1, Wilson LD2, de Heer HD2, Foster RL3, Carnot MJ4.
Author information
Abstract
This brief lifestyle intervention, including a vegan diet rich in fresh fruits and vegetables, whole grains and various legumes, nuts and seeds, significantly improved health risk factors and reduced systemic inflammation as measured by circulating CRP. The degree of improvement was associated with baseline CRP such that higher levels predicted greater decreases. The interaction between gender and baseline CRP was significant and showed that males with higher baseline CRP levels appeared to have a more robust decrease in CRP due to the intervention than did their female counterparts. It is likely that the vegetable and high fiber content of a vegan diet reduces CRP in the presences of obesity. Neither the quantity of exercise nor the length of stay was significant predictors of CRP reduction. Additionally, those participants who had a vegan diet prior to the intervention had the lowest CRP risk coming into the program. Direct measure of body fat composition, estrogen and other inflammatory mediators such as IL-6 and TNF-alpha would enhance current understanding of the specific mechanisms of CRP reduction related to lifestyle interventions.
Copyright © 2014 Elsevier Ltd. All rights reserved.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25637150 via
http://www.leefbewust.com/2015/nieuws/200315.html