Dit schrijft Ron Fonteine in zijn nieuwsbrief over de verschillende typen vitamine D: die in de lever en die in de nieren wordt aangemaakt:
Quote:
voorbeeld. Je hebt typische winterklachten. Dus je regulier medicijnman vermoedt een D tekort, mede aangewakkerd door de vele onderzoeken die relaties laten zien tussen D tekort en chronische klachten. Dus patiënt zit te laag en dokter heeft de fastfood oplossing, een quickfix, een hoge dosis ineens. Meestal 50.000IE.
Maar wat de dokter misschien niet altijd beseft is dat de gewone D weinig zegt, het betreft de voorraad in je lever. In de nieren wordt echter een actieve vorm gemaakt, calcitriol. Je kunt een te lage gewone D hebben maar toch vreemd genoeg een te actieve nier en te hoge actieve D. Dus de vraag is dan, want gebeurt er met die megadosis D ineens. Als de nieren teveel actief maken dan heb je een probleem, kalk kan zich dan afzetten in zacht weefsel met alle gevolgen van dien.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_D
Frappant is ook dat nachtschade producten zoals tomaten ook deze stof bevatten, blijkbaar zet de plant het zonlicht direct om in de actieve vorm. Mensen met slecht werkende nieren kunnen soms juist te laag actief hebben waardoor je kalk niet goed
kunt opnemen.
M.b.t. die actieve vorm heb ik een artikel op supervoeding.com gezet waarin onder andere staat:
Calcitriol is een zeer krachtig hormoon, duizenden malen krachtiger dan vitamine D3. Men zegt dat calcitriol het krachtigste hormoon is in het menselijk lichaam. De productie van calcitriol wordt zeer nauwsluitend gereguleerd door de nieren. Waarom moet die zo goed gereguleerd worden ?
Calcitriol signaleert de ingewanden om calcium uit onze voeding te absorberen. Terwijl we absoluut calcitriol nodig hebben om onze stevigheid van de botten te kunnen behouden, leidt een te veel aan calcitriol van enigerlei bron tot hypercalcemia - wat ook hoog calciumniveau in het bloed genoemd wordt.
Het lichaam heeft deze situatie niet graag en wil het calciumniveau zo snel mogelijk weer terug tot normaal brengen, omdat een onbalans van de mineralen in het bloed speciaal ook het hart effectueert. De snelste oplossing voor het lichaam is om deze surplus aan calcium in de zachte weefsels af te zetten. Elke hypercalcemie episode duurt waarschijnlijk maar zeer kort, alhoewel laat iedere episode een kleine afzetting achter. Na verloop van langere tijd leiden deze afzettingen tot een toestand die calcinose heet.
http://www.leefbewust.com/061213.htm
Ik ken iemand die van de daken roept dat vitamine d3 zo slikken vragen om moeilijkheden kan zijn om de reden dat je dan verkalking krijgt.
Maar dan snap ik de vele onderzoeksuitkomsten niet meer die zeggen dat bijgeslikte vitamined3 supplementen echt goed kunnen zijn voor een mens.