Ik maak er een sport van: ik gooi niks meer weg en ben aan het koken met afval! En lekker dat dat is, een paar gouden tips!
Viskoppen en graten bij de visboer zijn vaak gratis en kun je soep van maken.
Ook gooien we vaak veel groentenafval (buitenste bladen van de prei, schil van knolselderij, steeltjes van tuinkruiden en paddenstoelen, schillen van de ui, knoflook en gember etc) weg terwijl je die juist aan je bouillon kunt toevoegen om extra smaak aan de soep te geven. De korst van je Parmazaanze kaas het zwoerd van je spek, hup aan de bouillon toevoegen, allemaal smaakmakers.
De bladeren van de bloemkool, stronk van de broccoli, kontjes van de bleekselderij, courgette, de nerven van de boerenkool, de buitenste bladen van de groene/Chinese kool/venkel, spaar de hele bende 2/3 bij elkaar op in een papieren zak in de koelkast en gooi in de pan met je bouillon, half uurtje koken met een teentje knoflook en wat kruiden, staafmixer erdoor: verrassend smakelijk.
Geitenvlees is vaak goedkoop bij Islamitische slagers te krijgen, als je deze marineert en als stoofvlees gebruikt is dat echt lekker. Runder/lamshart is ook heel goed te betalen en kun je als je de zeentjes wegsnijd als biefstuk bakken (de zeentjes weer in de bouillon mee laten trekken) of als geheel in de stoofpot gooien.