Al enige keren heb ik yoghurt gemaakt van yoghurt met rechtsdraaiend melkzuur (wat dat ook mag betekenen). Deze zou gezonder zijn met betere, andere of extra bacterien.
Ik had een beker yoghurt in de natuurwinkel gekocht.
De yoghurt die ik er van gemaakt heb is heerlijk, veel lekkerder dan uit de beker. Hoe dat kan is me een raadsel. De 2e en 3e keer weer net zo lekker.
Ik laat hem altijd wel een 1,5 liter uitlekken anders vind ik hem te dun.
Hou ik nog 2,5 l. over van een 4-liter pot.
Ik verwarm hem nu tot 39 graden, laat afkoelen tot 30 en dan in de pot met een paar eetlepels yoghurt.
Meestal laat ik de yoghurt 2 dagen in de "hooikist" maar nu met het warme weer 1 dag, het gaat sneller nu met deze warmte. Dan nog 1 dag in de koelkast, daarna uitlekken en dan even homogeen draaien met de keukenmachine.
nog een aanvulling, link over verschillende melkzuren:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3483
De conclusie luidt dat links of rechts voor een volwassene niet zou uitmaken maar wel bij een baby waar de lever nog niet voldoende functioneert.
Gezien volwassen levers vaak vervuild zijn is rechtsdraaiend volgens de link toch een betere optie, minder moeite voor de lever dus.