afvallen

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Guest
  • Startdatum Startdatum
Mijn ervaring met IF is vergelijkbaar met wat mike en amancay beschrijven. Ik ben ermee begonnen vanuit de gedachte dat wanneer mijn stofwisseling goed werkt ik dan ook makelijk mijn vetreserve moet kunnen aanspreken en dus geen energie zou moeten missen.

Na eerst(4 jaar geleden) een aantal weken minder dan 50 gr KH gegeten te hebben ben ik er dan ook mee begonnen. Gewoon na het opstaan niets eten en kijken hoe ik reageerde , hoe ervaar ik honger en welke impulsen om iets te eten ervaar ik etc. Viel reuze mee en na 15 uur voelde ik zoiets als honger maar kon me re overheen zetten en ongeveer 30 minuten later was de honger weg.Ik besloot na 20 uren gewoon om een maaltijd te eten. Dit doe ik dan enekele malen per maand . Verder eet ik 's morgens niets ,geen honger. Rond 13.00 uur neem ik een maaltijd en verder hangt het af van hoe de dag verloopt. Ik eet gemiddeld 3x per dag(max.).

Energie level was en is geen probleem en verder doe ik aan IF omdat het gewoon past bij de fysiologie van hoe onze verre voorouders deze ervaren hebben. De stofwisseling gaat dan nml. over op herstel ipv groei.Zeker wanneer dit regelmatig of over een langere periode gebeurd.De oude cellen(onderdelen die slecht funtioneren) worden dan ahw opgeruimd.

Wanneer je stofwisseling goed werkt kun je makkelijk zo flexibel zijn. Soms eet ik gewoon roomboter tussendoor omdat dit geen invloed heeft op insuline uitstoot en het principe van IF gewoon gehandhaafd blijft.

Momenteel zijn er ook dagen dat ik ongeveer 14 uur vast omdat ik dan 's avonds om 10 uur nog gegeten heb.Ook hier wilde ik mezelf laten ondervinden of dit te doen is(je weet wel.laat eten zet aan!!).Nou,dit maakt niets uit zolang je maar op je honger gevoel afgaat over een langere periode. Belangrijk in bijkomen/afvallen is in eerste instantie je insuline controle. Trouwens , het is wel zo dat laat eten niet zo optimaal is voor herstel mechanisme van je lichaam omdat dit vooral in de slaap plaats vindt en met een volle maag gaat dan energie naar de vertering.Slaap er echter niet minder goed door.

Soms moet ik mijn eetpatroon plannen omdat de dag gepland is , soms laat ik mijn echte honger gevoel bepalen wanneer ik eet en soms eet ik in ongeveer 8 uur meerdere maaltijden.Zoals mike altijd zegt ,je moet flexibel zijn. Om dit te kunnen moet je stofwisseling lekker lopen.Voorwaarde is dat je hersenen de energie krijgen die ze nodig hebben.

ad

 
Als ik het goed begrijp doe jij dit dus maar een aantal keer per maand? Dit is niet iets wat je permanent doet, of inderdaad tijdelijk om je vetreserves aan te spreken en vervolgens naar behoefte?

 
@ Wommes,

Enkele malen per maand is bedoeld als een richtlijn.Soms 2x per week en soms eens in de 6-7 dagen.Dus in die zin niet permanent.Lijkt me net zo onlogisch als de richtlijn om 5-6 kleine maaltijden per dag te eten etc. Vertering heeft tijd nodig(ik ben een groot eter)en altijd alles in een 6-8 uren tijdframe te eten is niet ideaal.Mijn mening.

Het is wel een goede manier om de vetreserve aan te spreken en daarmee ook om het vetpercentage te verminderen.Ook dit heb ik zelf ondervonden en ik had al niet zo heelveel abdominal vet.Dit kon ik door bewust minder vet in te nemen en de gebruikte reserve dus niet weer aan te vullen.Ik eet nu weer meer vet ,eigenlijk naar behoefte(honger)en mijn gewicht schommelt tussen de + of - 2kg.

Uiteindelijk vindt ik het feit dat ik mijn vetsreserve aan kan spreken wanneer mijn lichaam dit nodig acht belangrijker dan het feit dat ik dit aan kan spreken om het ook af te bouwen(percentage gewijs).

ad

 
Vloeibaar is altijd het begin van mijn dag en als ik zo terug denk vast ik ookbest vaak en lang. Als ik overdag werk geeft mijn lijf rond 10.00 uur aan dat er vet in moet en dat doe ik dan met slagroom of melk. Vaak heb ik dan al wel olie met eigeel en grapefruitsap op.

Als ik niet werk dan eet en drink ik 's morgens zelden tot niet. Pas ergens begin van de middag. Maar als ik weg moet dwing ik me van te voren wel te eten. Sinds ik wapf is dit zo gegroeid. Afvallen doe ik trouwens niet. Geloof dat ik op dit moment niet meer aankom en daar ben ik al heel blij mee!

Ik wil hier wel mee experimenteren tijdens mijn vrije dagen, in ieder geval bewuster mee omgaan.

 
Ik ook, ga eens kijken hoe het bevalt. Ik ga eerst het E-book maar eens doorspitten!

 
Quote:
Soms 2x per week en soms eens in de 6-7 dagen.


Ik doe dit dus wel zo goed als dagelijks. De ontdekking van dit weekend is voor mij is dat ik kennelijk aan IF doe. Nooit geweten, nooit over nagedacht en nooit bij stilgestaan. Het is zoals Alexandra beschrijft:

Quote:
Sinds ik wapf is dit zo gegroeid.


Ik herken ook wel wat anderen schrijven, dat ze juist meer willen eten en uitkijken naar de volgende maaltijd. Had ik in het begin ook en heeft inderdaad te maken met het wegwerken van tekorten. Als deze tekorten (schaarste) eenmaal zijn weggewerkt (duurde bij mij twee jaar) beschikt je lichaam over reserves (overvloed). Je wordt dan, net als ik en Alexandra, wakker zonder honger en de honger dient zich dan pas laat in de ochtend of ergens in de middag (bij mij gistermiddag rond half 2) aan. Meestal kun je dan volstaan met een relatief kleine en lichte maaltijd.

De spijsvertering heeft al die tijd rust gehad, waardoor het lichaam het reinigings- en herstelproces van de nacht heeft kunnen doorzetten. Om mijn systeem niet onnodig te belasten drink ik bij voorkeur mijn eten. Ook hier denk ik niet bewust over na, het is simpelweg wat mijn lichaam me vertelt. Ik leef overdag dus vrijwel uitsluitend op melkkefir en rauwe melk. 's Avonds maak ik bij voorkeur een stoofpot of een soep, maar als ik 1 eetmoment heb waarop ik vast voedsel kan en wil eten, dan is het wel de avondmaaltijd. De twee sleutelwoorden zijn voor mij echter altijd: vet vocht. Of de maaltijd drijft al in vet vocht (stoofpot, soep), of ik moet er een vette saus bij hebben in het geval van een vaste maaltijd.

Daarom is brood eten nooit echt een hobby van mij geweest, of nootjes. Het is me allemaal te hard en te droog. Daarom is rauwe melk wat mij betreft een godsgeschenk en ik verklaar de koe hierbij dan ook heilig. Melk is nl. VET VOCHT! Kefir is een hele mooie aanvulling, ook voor de darmflora. Meer heb ik persoonlijk niet nodig. Ik ben eerlijk gezegd niet meer zoveel met eten bezig, ik schrijf en praat er meer over dan dat ik heel veel in mijn mond stop. Het maakt me productiever, zodat ik me meer op anderen kan richten. Dit forum en mijn lezingen zijn hier het resultaat van.

Mike

 
Ik ga het vandaag eens een dagje uitproberen. Normaal eet ik vrijwel direct als ik uit bed kom. Eigenlijk standaard een groot glas melk met 2-3 rauwe eieren. Tussendoor meestal een half tot 3 kwart liter rauwe melk. Rond half 1 ga ik thuis eten, soms gebakken eieren, vis of iets anders warms, maar heel vaak ook gewoon weer een glas melk met 2-3 rauwe eieren. Lekker simpel, lekker snel, en het vult en voedt erg goed.

'S avonds eigenlijk altijd wel vlees met wat groente, of wokken, en bakje yoghurt achteraan.

Het is nu kwart voor 12 en heb nog niet echt honger. Ik zal rond half 1 mijn eerste maaltijd eten denk ik. Zoals altijd, rauwe melk met een zooitje rauwe eieren. Tussen half 1 en half 7 zal ik flink wat gaan eten(of vooral drinken eigenlijk), want het is de bedoeling dat ik niet ga afvallen.

Ben benieuwd.

Quote:
Het idee is dat je grootste energievreter de spijsvertering is en dat je je immuunsysteem het beste kunt versterken door je spijsvertering rust te geven. Alle beschikbare energie kan dan naar je herstelsystemen. Ook onderzoeken mbt tot langer leven komen steevast uit op het concept van minder eten


Juist, daar zou ik meer over willen weten, maar als je zoekt naar intermittent fasting, dan kom je bijna altijd uit op websites waar alleen maar gesproken wordt over hoeveel kilo's ze zijn afgevallen, grote spierballen, sixpacks etc.

Ik zou weleens willen weten wat het nou echt doet voor je gezondheid. Ik las ergens dat het goed is bij diabetis, dus dat betekent dat het goed is voor de suiker/hormoonbalans, en dus goed voor alles wat met je gezondheid temaken heeft.

Die onderzoeken voor langer leven komen ook vaak uit op minder calorieën eten enzo.ik geloof dat ratten tot wel 50% langer leefden als hun calorie inname beperkt werd.

Maar dit heeft dus eigenlijk meer temaken met het feit dat je spijsvertering erg veel energie kost, en als je een tijdje niet eet dat er dan meer energie is voor onderhoud en reparatie/herstel?

Zou je dit langer en gezonder leven dus ook kunnen bereiken met IF, maar dan zonder jezelf uit te hongeren?

Ik heb weleens een stuk op tv gezien waarin mensen zo min mogelijk aten omdat ze daar 150 jaar oud mee konden worden ofzo. Nou, ik wil best 150 worden (maakt me ook geen bal uit eigenlijk, ik wil gewoon gezond zijn en blijven), maar dan niet zoals deze mensen. Iets van 1000 calorieën per dag eten, de hele dag door aan de sla, komkommers en ander konijnenvoer waar bijna geen voeding in zit. En ze zagen er ook nog eens supermager, uitgehongerd en bleek en ongezond uit.

Maar dat IF bevalt me eigenlijk wel, maar dan op de Wapf manier. Ik zou dus prima bijv 18 uur per dag kunnen vasten, maar in die andere 6 uur wil ik mezelf dan wel overladen met een mega berg aan echte voeding. De volkeren die Price onderzocht kregen 10x zoveel voedingsstoffen binnen dan de gemiddelde mens uit zijn tijd. Dat red je niet als je aan caloriebeperking doet, zelfs niet op de Wapf manier.

Iemand een linkje waarin IF meer in verband wordt gebracht met gezondheid en langer leven ipv met grote spierballen, afvallen en andere onzin?

 
Quote:
Die onderzoeken voor langer leven komen ook vaak uit op minder calorieën eten enzo.ik geloof dat ratten tot wel 50% langer leefden als hun calorie inname beperkt werd.

Maar dit heeft dus eigenlijk meer temaken met het feit dat je spijsvertering erg veel energie kost, en als je een tijdje niet eet dat er dan meer energie is voor onderhoud en reparatie/herstel?

Zou je dit langer en gezonder leven dus ook kunnen bereiken met IF, maar dan zonder jezelf uit te hongeren?


Ja en ja.

Mike

 
Met IF honger je jezelf niet uit. En in je eet periode kun je zoveel calorieën nemen als je wilt in 3 a 2 maaltijden.

Met IF heb je van beide kanten het beste. Namelijk een lichte vastperiode en een eet periode waar je eet omdat je honger hebt en niet omdat je voedsel als genotmiddel ziet.

 
Het is nu 10 voor half 2 en ik heb nog steeds niet gegeten. Zo dadelijk ga ik een halve liter kefir drinken en kan ik er weer uuuuuuuuuuuuren tegenaan.

Mike

 
Mike,

Dat heb ik dus ook. Ik heb net lekker gegeten, (of eigenlijk vooral gedronken) maar had ook zonder problemen pas rond half 3 kunnen eten, misschien nog wel later.

Maar vandaag is ook een makkie omdat ik vrij ben natuurlijk. Op een werkdag als je de hele dag in beweging bent wordt het wat moeilijker denk ik. We zullen zien maandag.

Amancay,

Oké, klinkt goed allemaal. Ik zal ervoor zorgen dat ik meer dan voldoende eet en rauwe melk/kefir en rauwe eieren drink en dan zie ik vanzelf of ik afval, aankom of gewoon lekker op gewicht blijf.

 
Ik ben het ook maar aan het uitproberen, kon het niet laten :roll:. Nog niks gegeten, wel een glas water en twee glazen sole op en ik zit nu aan de groene thee. Heb vanmorgen al in de tuin gewerkt, boodschappen gedaan en melk gehaald bij de tap. Heb nog geen honger en voel me goed, heb gewoon alles kunnen doen. Ik probeer het moment af te wachten dat ik echt honger krijg.

 
Heerlijk mensen, ik heb er ook 19 uren tussen zitten en probeer dat fast 5 nu ook uit. Ik heb net een heerlijke salade gegeten als ontbijt/ lunch met daarvoor 2 eetlepels olijfolie. Vanmorgen best wel veel gedaan gewandeld en gefietst om de boodschappen in huis te halen. Ik kreeg een steeds beter gevoel omdat mijn lichaam de voeding van gisteren heeft kunnen verwerken. Om 13.00 u. had ik echt trek en ik wilde mezelf niet langer laten wachten, dus de salade gegeten. Ik heb nu een zeer voldaan gevoel en sta aan het begin van dit vasten periodes.

groet van Jolanda

 
Hier Janse, een linkje waarin IF meer in verband wordt gebracht met gezondheid en langer leven ipv met grote spierballen, afvallen en andere onzin?:

http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2013/03/01/daily-intermittent-fasting.aspx

Three Major Mechanisms by which Fasting Benefits Your Health

While fasting has long gotten a bum rap for being one of the more torturous ways to battle the bulge, it really doesn’t have to be an arduous affair. We’re NOT talking about starving yourself for days on end. Simply restricting your daily eating to a narrower window of time of say 6-8 hours, you can reap the benefits without the suffering. This equates to 16-18 hours worth of fasting each and every day — enough to get your body to shift into fat-burning mode.

Many studies have evaluated daily intermittent fasting, and the results are compellingly positive. Three major mechanisms by which fasting benefits your body, as it extends lifespan and protects against disease, include:

1.Increased insulin sensitivity and mitochondrial energy efficiency – Fasting increases insulin sensitivity along with mitochondrial energy efficiency, and thereby retards aging and disease, which are typically associated with loss of insulin sensitivity and declined mitochondrial energy.

2.Reduced oxidative stress – Fasting decreases the accumulation of oxidative radicals in the cell, and thereby prevents oxidative damage to cellular proteins, lipids, and nucleic acids associated with aging and disease.

3.Increased capacity to resist stress, disease and aging – Fasting induces a cellular stress response (similar to that induced by exercise) in which cells up-regulate the expression of genes that increase the capacity to cope with stress and resist disease and aging.

Meer linken:

http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/08/17/human-body-favors-fat-adaptation.aspx

http://fitness.mercola.com/sites/fi...terval-training-and-intermittent-fasting.aspx

http://www.scientificamerican.com/a...ing-might-help-you-live-longer-healthier-life

http://ajcn.nutrition.org/content/86/1/7.full

http://www.marksdailyapple.com/fasting/#axzz2Vcoz5ZAh

http://www.fourhourworkweek.com/blo...c-restriction-vs-intermittent-fasting-part-1/

http://www.leangains.com/2010/10/top-ten-fasting-myths-debunked.html

http://www.proteinpower.com/drmike/intermittent-fasting/inflammation-and-intermittent-fasting/

http://www.marksdailyapple.com/health-benefits-of-intermittent-fasting/#axzz2Vcoz5ZAh

http://www.fourhourworkweek.com/blo...fat-loss-why-a-calorie-isnt-always-a-calorie/

http://www.fourhourworkweek.com/blo...c-restriction-or-intermittent-fasting-part-2/

http://www.marksdailyapple.com/how-to-intermittent-fasting/#axzz2Vcoz5ZAh

http://www.ridiculouslyextraordinary.com/intermittent-fasting/

http://www.precisionnutrition.com/intermittent-fasting/chapter-1

http://www.allaboutfasting.com/intermittent-fasting.html

http://breakingmuscle.com/nutrition/intermittent-fasting-athletes-why-and-how

http://lewrockwell.com/mercola/mercola279.html

http://gettingstronger.org/2011/05/intermittent-fasting-for-health-and-longevity/

http://www.naturalnews.com/037474_intermittent_fasting_longevity_IGF-1.html

http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/08/24/intermittent-fasting.aspx

Dan nog dit:

How much weight lifting or other exercise is optimal for fitness? What is the right amount of carbohydrate restriction or fasting for sustained weight loss and health? What level of exposure to allergens will reduce allergies? How many hours of sun tanning is healthy? How frequently should plus lenses be worn to reduce myopia? Do I need to take cold showers every day to get their benefit? How much stress is enough — and how much is too much?

Many of the questions I get on this website and the forums are of this type. People understand the general concept of hormesis, namely that exposure to controlled amounts of stress can be beneficial, because it elicits beneficial adaptive responses in the organism. They understand that weight lifting builds muscles, and that intermittent fasting and calorie reduction can be healthful. But too much of any stressor — weight lifting, caloric restriction, sunlight, allergens – can have adverse consequences. With hormesis, it seems, the Goldilocks principle applies: to get a benefit, the level of stress must be “just right”. And because it’s so easy to veer into overload, many people seek to avoid even mild stress: Avoid allergens. Cover up with sunscreen. Eat frequent small meals. Don’t exert yourself. But if you choose this path, you forgo the possible hormetic benefits.

So how do you determine the optimum level and frequency of exposure to a stress? And how much rest or recovery between exposures is optimal? Read More:

http://gettingstronger.org/tag/doug-mcguff/

 
@Janse

Op de site van INHS kun je meer vinden over intermittent fasting en de gezondheidsvoordelen. Het is wel een beetje spitten (en je moet je gratis aanmelden) maar zij staan al zo'n 150 jaar voor dit principe. Ze zijn oorspronkelijk begonnen vanuit een veganistische benadering maar o.a. naar aanleiding van het onderzoek van Weston price zijn ze van richting veranderd (lol). Je zult er dus nog wel relatief veel vega benadering vinden maar hun visie is zeker interessant. Een andere site is die van Dr. Stanley Bass, inmiddels de 93 gepasseerd en nog steeds praktiserend als arts.

INHS

Dr. Bass

 
Amancay,

Haha, ik heb voorlopig weer genoeg om te lezen :lol: bedankt voor al die linkjes.

Bastiaan,

Oké, ik zal me eens aanmelden op die website. Leuk dat ze meer richting Wapf zijn gegaan!

 
Quote:
Ze zijn oorspronkelijk begonnen vanuit een veganistische benadering maar o.a. naar aanleiding van het onderzoek van Weston price zijn ze van richting veranderd (lol).


Uiteindelijk komt iedereen daarop uit.

Mike

 
Mijn lichaam reageert met ontgiften: ik loop finaal leeg op twee glazen rauwe melk met een scheutje slagroom :mrgreen:

 
Ik vraag me af of ik al voldoende reserves heb opgebouwd. Zolang Wapf ik nog niet, niet eens een jaar. Ik merk wel dat mijn porties steeds kleiner worden. Waar ik voorheen makkelijk 3 gekookte eieren kon eten, is het nu max twee. En de porties vlees met saus in de avond worden ook steeds kleiner. Dat valt me vooral op, omdat ik porties invries om mee te nemen naar het werk en dan helaas vaak iets weg moet gooien. Van de week had ik tussen de middag relish met 2 hamburgers gegeten. En dat ook meegenomen als avondeten. Ik heb met pijn en moeite 1 hamburger naar binnen gekregen.

Op het werk mag ik tijdens de avondmaaltijd geen melk drinken. De jongeren mogen dat ook niet, vandaar.

Sinds een week of twee neem ik ook geen eigeel, grapefruitsap en olie meer in de ochtend. Wat ik dagelijks eet is dusdanig dat ik zie aan mijn ontlasting dat ik blijf ontgiften. Mijn patroon is, ook al eet en drink ik niets, dat ik in de ochtend een aantal keer ontlast.

Ik merk wel verschil met dagen dat ik overdag moet werken en dagen dat ik vrij ben of pas in de middag hoef te beginnen. Als ik vrij ben dan kan uren en uren voort als ik wakker ben zonder eten en drinken. Als ik op het werk ben of op cursus dan moet ik echt zorgen dat ik melk blijf drinken en vaak ook slagroom achter de hand. Tot op heden bij te weinig vet gaat de gal/lever en/of alvleesklier acuut opspelen, maar nooit als ik thuis aan het aanrommelen ben. En ontlasten doe ik zelden op het werk.

Kan het zijn dat stress, spanning (ook van anderen) hier mee te maken heeft? Dat ik het vet nodig heb om mezelf te gronden en daardoor om kan gaan met de (uit)straling die mensen met zich meebrengen? Ik werk met jongeren die heel erg beschadigd zijn.

Ik ben wel blij met dit topic, want ik zat toch nog wel vast in het minimaal 2 keer per dag eten en t liefst met een aantal uur ertussen. Ik mag dus nog meer vertrouwen op mijn lichaam dat heel goed weet wat ik nodig heb!

Ik zal vanaf morgen ipv melk drinken bica met "iets erbij" gaan nemen om mijn supplementen ten volle te gaan benutten en in de thuissituatie de melk alleen nog maar drinken tijdens de "eetperiode". Ben benieuwd of ik dan ook ga afvallen. Zou fijn zijn :P

 
Mooi toch Wommes! Heeft waarschijnlijk te maken met de goede rusttijd van je hele verteringssysteemm en zodra je het in werking zet gaat het afval lozen, heerlijk!

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.545
Berichten
552.554
Leden
8.668
Nieuwste lid
Joy63
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan