Slechts enkele maanden na een enorme en onverklaarbare stijging van het aantal sterfgevallen in de herfst van 2021, hebben veel West-Europese landen nu opnieuw te maken met een sterftepiek.
In sommige landen worden ruim 15 procent meer sterfgevallen geregistreerd dan gebruikelijk. Dat is extreem ongewoon, aangezien demografen hadden verwacht dat de sterfte juist zou afnemen,
schrijft voormalig New York Times-verslaggever Alex Berenson op Substack.
De lentepiek valt samen met de boosterronde. Het is dan ook niet verrassend dat nu vooral ouderen sterven, aangezien zij als eerste een derde prik kregen aangeboden, zegt hij.
Hoogste aantal in 40 jaar
De pieken doen zich voor in landen waar het coronavirus opflakkert, zoals in Portugal, maar ook in landen waar nauwelijks gevallen worden gemeld, waaronder Engeland. In Engeland en Wales zijn in de afgelopen vier weken 45.950 overlijdens
geregistreerd. Het vijfjaarlijks gemiddelde komt uit op 39.716. Dat komt neer op 6000 extra sterfgevallen, oftewel een toename van 16 procent, becijferde Berenson.
Portugal noteerde afgelopen maand 10.315 sterfgevallen, het
hoogste aantal voor de maand mei in 40 jaar, en 16,3 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde.
In Nederland zijn in april ook ongeveer 15 procent meer sterfgevallen gemeld. De piek is niet veroorzaakt door corona, aangezien in april slechts enkele coronadoden per dag werden geregistreerd.
Enorme toename
In Nederlandse verzorgingstehuizen stierven in april ongeveer
25 procent meer bewoners dan normaal, een enorme toename, schrijft Berenson. In Spanje bedroeg de oversterfte in mei 12 procent en in Duitsland zeven procent in april en mei.
Gedetailleerde gegevens over de doodsoorzaak zijn nog niet beschikbaar. Het linken van overlijdens aan mRNA-prikken die maanden geleden zijn gezet, zal extreem moeilijk worden, aldus Berenson.
Wel wordt er een duidelijk patroon zichtbaar: na elke vaccinatieronde volgt een sterftepiek. “De massavaccinatiecampagne tegen corona begint en maanden later volgt de sterfte.”