curcuma/kurkuma lees even!

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Guest
  • Startdatum Startdatum
Quote:
A single consumption of curry improved postprandial endothelial function in healthy male subjects: a randomized, controlled crossover trial

Hideki Nakayama1*, Nobuaki Tsuge2, Hiroshi Sawada2, Noriya Masamura2, Shohei Yamada1, Shigeki Satomi1 and Yukihito Higashi3

http://www.nutritionj.com/content/13/1/67

Quote:
Studies hebben aangetoond dat kurkuma effectief kan zijn bij de bestrijding van colitis ulcerosa (zweren in de dikke darm) en de ziekte van Crohn, waarbij zweren in het hele maagdarmstelsel kunnen optreden. Dit omdat kurkuma irritatie, zwelling en ontsteking tegengaat van de slijmvliezen, die de maag en darmen aan de binnenzijde bekleden Daarbij vermindert kurkuma niet alleen de irritatie, maar wordt door de ontstekingsremmende werking ook het ontstaan van infecties geremd.

Verder is aangetoond dat kurkuma werkzaam is tegen maagzweren en zweren van de twaalfvingerige darm (duodenum).

Ook wijst onderzoek uit dat kurkuma de groei van de heliobacter pylori remt. Deze bacterie is heel vaak in het spel bij maagzweren, die uiteindelijk kunnen ontaarden in bepaalde types maagkanker, maar ook kanker van de dikke darm.


Quote:
Voorts bestaan er aanwijzingen dat kurkuma een heilzame werking kan hebben bij de onderstaande ziekten en aandoeningen:

astma

diabetes type 2

cystic fibrosis (taai slijm ziekte)

multiple sclerose

ziekte van Parkinson

zwaarlijvigheid

http://www.praktijk-advance.nl/blog/voeding/kurkuma-de-wonder-specerij

 
gebruiken jullie allemal alleen poeder? ik gebruik altijd de rauwe wortels van curcuma, waar je zon heeeeerlijk gele vingers van krijgt. is dit niet nog veel werkzamer dan poeder? zo niet dan ga ik ook lekker over daarop, is een stuk makkelijker :D

 
hoi Pops, Ik gebruik het poeder en capsuleer het https://www.fatsforum.nl/topic/capsuleren , maar daar krijg ik ook gele vingers van: dat is dan alleen voor die ene keer dat ik het in de capsules doe.

De rauwe wortels zijn vast veel gezonder, maar ik heb daar geen zin in: in zoveel geels in mijn sapmachine bijv.

 
ik gebruik 2 theelepels poeder in kefirshake en wil naar 3 gaan, is goed te doen met honing en doe er nog levertraan, vit. c en rauwe eidooier in.

Werkt zeer goed voor ontlasten merk ik zelf.

 
Kurkuma verbetert je geheugen:

http://refreshingnews99.blogspot.in/2015/01/the-spice-that-could-help-boost-memory.html

Mike

 
Ik maak nu steeds kurkurma pasta met peper. Ik gooi het 2 x per dag flinke theelepel in thee of warme melk.

 
Er moet wel een beetje vet bij. Olijfolie is het handigst. Ik maak daar ook een pasta van, net als Debsy. (Al weet ik niet of zij het ook met olijfolie maakt)

 
Nee eigenlijk niet, goed idee! Of gewoon beetje kokosolie erbij.

Ik heb van die grote theelepels en het is een behoorlijke schep hoor wat ik erin doen.

 
In de melk zit toch vet?

Over dat oxaalzuur heeft Mika al eens een link geplaatst: https://chiefio.wordpress.com/2011/05/29/oxalate-gout-arthritis-and-autism/

 
@Debsy: Als je dat stuk leest: kom je dan tot de conclusie dat je via kurkuma veel oxaalzuur binnen krijgt?

hints:

"De bescheiden niersteenfactor"

In de test gebruiken ze 3 gram kaneel of kurkuma. (dat is veel)

"De kans dat gezonde mensen last van de oxalaten in kurkuma krijgen is gering"

"De hoeveelheid die je met kurkumasupplementen binnenkrijgt voegt daar niet zo verschrikkelijk veel aan toe. "

 
Traditioneel wordt geelwortel ook niet rauw geconsumeerd, net als maca niet. Deze worden gekookt en daardoor neutraliseer je (gedeeltelijk) het oxaalzuur. Eet dus meer curry's!

Mike

 

Forum statistieken

Onderwerpen
4.545
Berichten
551.670
Leden
8.668
Nieuwste lid
Joy63
Word vaste donateur van dit forum
Terug
Bovenaan