Enzymtherapie: behandeling van de toekomst
Er zijn drie soorten enzymen: spijsverteringsenzymen, metabole of systemische enzymen die worden geproduceerd door het lichaam en voedingsenzymen die men opneemt van het levende voedsel dat we eten.
Enzymen zijn eiwitmoleculen aanwezig in alle levende cellen. In wezen zijn zij de katalysators die alle biochemische reacties aansturen die plaatsvinden in het lichaam. Er zijn ongeveer 2700 verschillende enzymen in het menselijk lichaam. De natuur heeft ons niet de capaciteit gegeven om alle enzymen die nodig zijn voor de spijsvertering aan te maken, met de bedoeling dat wij onze enzymvoorraad moeten binnen krijgen via levend voedsel.
Vastgesteld is dat de productie van enzymen bij de mens vermindert na de leeftijd van 27 jaar.
Voedsel opwarmen boven de 40 graden vernietigt al de vitale enzymen en dwingt ons om te vertrouwen op onze eigen enzymreserves om het werk van de spijsvertering af te maken.
Het is de overvloed aan enzymen die ons in staat stelt om snel te herstellen van ziekten en blessures. Bij het ouder worden, afhankelijk van onze levensstijl, voeding en inherent enzym potentieel zal ons spijsverteringssysteem extra belast worden waardoor meer gezondheidsproblemen zoals degeneratieve ziekten zich ontwikkelen. Het immuunsysteem moet harder werken en onze kracht, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en mentale scherpte neemt zienderogen af.
Waarom zijn systemische enzymen zo cruciaal in het lichaam? • Leveren voedingsstoffen naar de cellen en weefsels voor voeding en regeneratie
• Coördineren en versnellen chemische reacties voor de productie van energie en ontgifting
• Leveren de energie die we gebruiken om onze spieren, cellen, zenuwen, weefsels, botten en klieren gezond te houden
• Cruciaal voor de hormonale balans
• Reguleren het immuunsysteem
• Productie van neurotransmitters die onze emoties moduleren en versterken van mentale helderheid
• Verminderen ontstekingen, activeren genezing en verlichten pijn
• Zuiveren het bloed van onverteerde voedseldeeltjes en ziekteverwekkers
• Oplossen van overtollig arteriële plaque, versterken de bloedvaten en voorkomen van bloedstolsels
• Ondersteuning genezing van littekenweefsel, verklevingen, tumoren en cysten
• Regelen de stofwisseling om een optimaal gewicht te verkrijgen
• Verjongen veroudering van spieren, gewrichten en huid
Als we tekort aan enzymen hebben door uitputting van reserves en onvoldoende inname van rauw voedsel, zijn er niet genoeg enzymen die overblijven voor de metabolische processen in het lichaam en zullen gezondheidsproblemen ontstaan. Meer dan waarschijnlijk, zullen er zelfs niet genoeg enzymen beschikbaar zijn om ons voedsel volledig te verteren. Door het innemen van VERTERINGSENZYMEN bij onze maaltijden en SYSTEMISCHE ENZYMEN tussen de maaltijden zullen veel van onze aandoeningen verminderen en genezen.
Bij een tekort aan het zetmeel verterend enzym amylase, kunnen in de bloedsuikerspiegel onevenwichtigheden ontstaan. Protease-deficiëntie kan leiden tot aandoeningen van het immuunsysteem.
Deficiëntie van het vetsplitsende enzym lipase kan bijdragen tot een hoog cholesterolgehalte, galblaasproblemen, hormonale onbalans, overgewicht, psoriasis en duizeligheid.
Maltasedeficiëntie kan gevoeligheid voor milieu-toxines veroorzaken.
Cellulase tekort kan slechte opname van voedingsstoffen, een opgeblazen gevoel en candida overgroei veroorzaken. Combinaties van gebreken kunnen leiden tot meer ernstige aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, prikkelbare darm syndroom en kanker.
Proteolytische enzymen zoals protease breken eiwitten af. Inname van protease bij de maaltijd verhoogt de afbraak en opname van voedingseiwitten. Wanneer proteolytische enzymen worden genomen tussen de maaltijden zullen zij gebruikt worden voor het opruimen van toxische schadelijke eiwitten, waaronder PATHOGENE BACTERIEN, VIRUSSEN, PARASIETEN EN SCHIMMELS. De meeste pathogenen zijn ingekapseld in een bioflim waardoor ook gezonde cellen worden aangevallen.
Proteolytische enzymen kunnen deze beschermende eiwitcoating verteren en maken hierdoor de pathogenen onschadelijk voor het lichaam. Kankercellen hebben ook een eiwitcoating die gevoelig is voor proteolytische enzymen.
Door anti-inflammatoire eigenschappen van proteolytische enzymen, kunnen deze met succes gebruikt worden om ontstekingen te verminderen en de snelheid van de genezing van wonden te versnellen. Systemische enzymtherapie is ook effectief voor de behandeling van artritis, waaronder reumatoïde artritis en andere auto-immuunziekten zoals multiple sclerose.
In feite zijn velen van mening dat het ondersteunen en herstellen van de darmgezondheid, alsook de integriteit van de darmbarrière een van de belangrijkste doelen van de geneeskunde in de 21e eeuw is.