Zathras
Well-known member
mooi stuk, Ik stond een paar weken terug te praten met een militair die o.a. geschiedenis doceerde op de KMA over deze tijd. Hij wist bijzonder boeiend te vertellen waarom de eerste boeren oorlog gewonnen werden en de laatste niet. Hele interresante materie!!Heren mooie uitzending weer gisteren, echter heb ik er wel een kanttekening bij.
Dit zal een beetje een lange post worden, maar ik hoop hiermee in elk geval een stukje historische awareness te kweken.
Jullie bespreken op een zeker moment het woord "apartheid", en hoe dit een wereldwijd bekend woord is.
Daarbij wordt ook gezegd dat het gegeven van apartheid een Nederlandse uitvinding zou zijn...
Dit is niet waar! Helaas vallen hier in Nederland nog te veel mensen voor deze historische propaganda die afkomstig is vanuit het BRITSE RIJK!
Is het die kleine 480 jaar Calvinisme die Nederlanders zo'n zelfhaat heeft gegeven waardoor de propaganda nu nog steeds zo goed werkt?
Is dat nou het zaadje dat geplant is en heeft geleid tot de oikofobie?
Het enige Nederlandse aan "apartheid" is het woord zelf.. De rest ervan is volledig Brits, met Cecil Rhodes (Aan wie de kolonie van Rhodesië/Zimbabwe zijn naam dankte) en de veel bekendere Winston Churchill aan de wieg van deze beweging.
Gedurende de 19e eeuw was het Afrikaans continent, net als nu boordevol natuurlijke rijkdom. Diamanten, hardhout, en vooral ook goud...
In de zuidpunt hadden de Nederlanders een succesvolle handelskolonie gesticht bij Kaap de goede hoop, en in tegenstelling tot het hedendaagse narratief, is dit vrij lang een relatief vreedzame plek geweest. Er werd handel gedreven met de naburige Xhosa en Khoi-San stammen, en boeren begonnen zich er te vestigen vanwege het gunstige klimaat. Kaap de goede hoop was ook een tussenstop tussen het Nederlandse thuisland en zowel de oost als west indische koloniën.
Daarnaast was het een tijd lang een beetje een soort van "beloofd land" geworden voor mensen die vrijer wilden leven omdat Europa een tijd van religieuze onderdrukking en revoluties door ging.
Voor de Britse Kroon was deze Nederlandse enclave een doorn in het oog. Zij zagen in Kaap de goede hoop wel een mooie strategische doorsteek naar hun Indiase koloniën, en al die diamanten en goud wisten ze ook wel raad mee. En zo begonnen de Britten met een destabilisatie campagne.
In eerste instantie hebben de Britten de Zulu's bewapend, zodat deze op rooftocht konden naar het zuiden, en daar de Xhosa en Khoi-San en naburige boeren konden aanpakken. Dit dreef veel boeren vanuit de Kaap juist verder het land in.. Later voegden de Britten zichzelf bij de strijd en hebben ze de Nederlandse boeren op de meest brute wijze geprobeerd uit te roeien in de diverse Boeren oorlogen.
Het zijn de Britten die in Zuid Afrika als echte pioniers op het gebied van wreedheid, concentratiekampen hebben uitgevonden. Ondanks dat de Boeren hard voor hun vrijheid hebben gevochten, hebben de Britten uiteindelijk wel aan het langste eind getrokken. Kaap de goede hoop werd Brits grondgebied, en de boeren werden een verslagen groepering. Het is op deze fundamenten dat het Engelse rijk zijn apartheidspolitiek is gaan uitrollen.
Voor de Britse Kroon werd op een zeker moment het beschermen van het grondgebied in Zuid Afrika te duur. Zodoende werd vanuit de Britse aristocratie geopteerd om Zuid Afrika een semiautonome regio te maken onder de Britse Kroon.
De was de precedent voor de zogenaamde "Glen Grey Act", die zorgde dat vooral de Xhosa, maar later ook Khoi-San werden buitengesloten in de nieuwe landsverdeling. Dit alles zijn de fundamenten voor een systeem waarbij de Britten hebben toegewerkt naar een totale Anglo-Saksische controle over de landen en daarin wonende volkeren van Zuid Afrika.
Maar hoe komt het dan dat uiteindelijk de Nederlandse boeren hier de schuld in de schoenen geschoven hebben gekregen? Dat antwoord is eigenlijk vrij simpel.. historische propaganda en projectie vanuit het Britse rijk.
Engeland kreeg het op een zeker moment in Europa namelijk erg moeilijk, want hoewel nieuws toentertijd natuurlijk erg langzaam de wereld rond ging, ging het nog steeds wel de wereld rond.
De Engelse wandaden in Zuid Afrika, en de segregatiepolitiek werden langzaamaan in Europa ook steeds meer bekend, en diverse Europese landen zoals Spanje, Italië en ook Nederland stelden zowel diplomatieke als handelssancties in tegen het Britse rijk. Dit was economisch een klap voor het Britse rijk, aangezien de Britse Kroon ook toen al heel erg in het krijt stond bij de Rothschild Bankiers, die uiteraard op de achtergrond van veel van deze zaken gewoon een vinger in de pap hebben gehad.
De Britten trokken zich in steeds grotere mate weer terug, en de Afrikaners erfden de puinhoop.
En door jou zeer keurig beschreven, chapeau!!